Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +7 °C
Daļēji apmācies
Ceturtdiena, 3. oktobris
Ilizana, Elza

Ejam nūjot!

Ne reizi vien, atgriežoties no kāda ārzemju brauciena jokodamies stāstam, kā daudzās valstīs pensionāri staigā ar nūjām. Nu jau pāris gadu arī mūsu zemē var redzēt dīvaiņus, kas dodas tikai sev zināmā virzienā, rokas sparīgi vēzējot un atbalstoties uz nūjām. Pati tā īsti nezināju, kāpēc tas ir vajadzīgs, jo ir tik daudz interesantāku sporta veidu, tomēr pēc kolēģes ierosinājuma piekritu apmeklēt nūjošanas semināru, pēc kura beigšanas 15 cilvēki no Latvijas iegūs starptautiskās Nūjošanas asociācijas (International Nordic Walking Association) instruktora sertifikātu.


Līdz šim Latvijā bija tikai divi sertificēti nūjošanas instruktori, kuri veiksmīgi vada grupas Valmierā, tāpēc likās visai aizraujoši iekļūt Latvijas nūjotāju pirmajā divdesmitniekā.

Kāpēc nūjot?


Pirmkārt, tas ir ļoti demokrātisks sporta veids. Nūjot var iemācīties ikviens, un nav lielas nozīmes fiziskajai sagatavotībai vai ķermeņa apjomiem. Nūjojot tiek nodarbināti 90% no visiem ķermeņa muskuļiem. Visas muskuļu grupas tiek nodarbinātas gandrīz vienlaicīgi, kas veicina ķermeņa fiziskās sagatavotības uzlabošanu.

Otrkārt, nūjošanai der jebkuri laika apstākļi. Var nūjot gan ziemā, gan vasarā.


Treškārt, nepieciešamais inventārs ir tikai sporta apavi un nūjas. Protams, ir nopērkams arī speciāls nūjošanas apģērbs un aksesuāri, bet iesācējam tas nav obligāti nepieciešams. Diemžēl Latvijā šīs preces nopērkamas tikai divos sporta veikalos, turpretī Igaunijā nūjošana ir populāra un nūjas jau piedāvā pat lielveikalu sporta nodaļās, turklāt arī cenas arī ir krietni lētākas. Brīvdienās Tartu vecpilsētā ir sajūta, ka nūjo visa pilsēta, bet Latvijā iepriecina ziņa, ka attīstās aktīvās atpūtas centri, kas piedāvā nūju īri.

Pareiza tehnika


Lai nūjošanas treniņi būtu efektīvi, ieteicams nodarboties divas līdz trīs reizes nedēļā no stundas līdz pusotrai. Nodarbība sastāv no iesildīšanās, izturības jeb galvenās daļas un atsildīšanās. Tomēr nūjošanai ir viens nosacījums - jāapgūst desmit nūjošanas pamatsoļus, jo pareiza tehnika dos solītos labumus - būs pareiza ķermeņa poza, nesāpēs mugura, kakla un plecu daļa tiks atslābināta, strādās viss ķermenis. Īpaši noderīga nūjošana ir sirds un asinsvadu, muguras, locītavu, elpošanas un nervu sistēmas slimību profilaksē, kā arī osteoporozes un diabēta profilaksei. Tieši instruktors var pareizi iemācīt tehniku, ko katrs pats vēlāk var attīstīt. Jaukākais nūjošanas pluss - šis sporta veids ļauj sarunāties, tātad var kārtīgi izpļāpāties ar saviem draugiem. Nūjojot svarīgi nepārsniegt sev ērtu ātrumu - nedrīkst aizelsties!

Nūjo visa Latvija


Nūjošanas popularizēšanas nolūkos Latvijas Tautas sporta asociācija 2008.gadā rīko masu nūjošanas pasākumus visā Latvijā. Pirmais notika 26.aprīlī Rīgā, tuvākais būs 24.maijā Kuldīgā, tad sekos 19.jūlijs Alūksnē, augustā pasākumi būs Jūrmalā un Rēzeknē, septembrī Madonā, oktobrī - vēl vairākās Latvijas vietās. Jau šo sestdien 17.maijā Lielvārdē notiks Ģimeņu sporta festivāls, kur būs gan sporta pasākumi, gan izklaide visai ģimenei. Arī šeit bez nūjošanas neiztiks, tāpēc atliek pašiem būt aktīviem, kustīgiem un lustīgiem.

***

Nūjošanas trīs līmeņi


Veselības līmenis - nodarbības domātas ikvienam, kas rūpējas par savu veselību, ieteicams arī atveseļošanās vai rehabilitācijas periodā.

Fitnesa līmenis - nūjotājs kopā ar grupu vai individuāli strādā pie fiziskās formas uzlabošanas, svara kontroles, aerobās spējas uzlabošanas, kā rezultātā tiek iegūts trenēts, lokans augums.

Spora līmenis - augstas intensitātes, sistemātiski treniņi, kur nūjo fiziski spēcīgi cilvēki, sportisti, uzlabojot muskuļu spēku, aerobās un anaerobās spējas.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Zirnis joko - 3.10.2024.

Iztikas minimums – aprēķins, cik slikti jādzīvo tautai, lai varas elite dzīvotu labi.

Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko