Laika ziņas
Šodien
Apmācies

Eseja par lazanju

Pievienot komentāru

0/1000 zīmes
Lita
L
Lasīju un gaidīju, ka beigās būs vēl ieteikums pievienot kečupu un majonēzi... Tā nu būtu īsti autentiska lazanja!
Dace
D
Gribēju uzrakstīt niknu komentāru par to, ka profāns uzdodas par gardēdi, bet re - citi jau gandrīz visu manā vietā pateikuši! Varu tik piebilst, ka lazanju vieglāk gatavot no tām plāksnītēm, kas nav jāvāra - tās labi uzbriest tajā pašā bešamela mērcē, par ko tā brīnās autore, savukārt, ja nesanāk boloņas mērce, ne jau liellopa vai teļa gaļa te vainīga - mērce jāgatavo 1,5-2 stundas, tad gaļa izsautējas mīksta un maiga, citādi tāds "ātrais klopsis" vien sanāk. Un vispār, kā dziesmā teikts, "dziesma nav par krekliem" jeb par tādu vai citādu mērces pagatavošanas veidu - runa ir par ēdiena gatavošanu kā materiālās kultūras sastāvdaļu, varbūt pat kā mākslu, kā baudu, ko no tā visa gūstam, ja reiz lietojam tādu terminu kā "gardēdis". Pusfabrikāti ir tikai māgas pielikšanai, ne baudai. Un ar gardēdību tam tikpat daudz sakara kā komiksam pēc "Annas Kareņinas" motīviem ar literatūru.
cinikje
c
Aizvāciet šo sievieti uz pusfabrikātu nodaļu un publicējiet kādu, kas prot gan gatavot, gan rakstīt. Viņa neprot ne vienu, ne otru. Viens iebrauciens Itālijā cilvēku nepadara par gardēdi. Tiešām o tempora, o mores
Venēcija
V
Protams, Venēcijā ir īstais tiramisu!!! Kurš gan to, apceļojot Itāliju, nezina!? Un tas nekas, ka izskatās kā veca kūka, toties kāaaada garša!! Vai gardēža sleja sāk pārvērsties par nemākuļu iesācēju cepšanas/šmorēšanas muļķu sleju? Kauns!
Mira Tisu
M
LOL, toč - nākošā sleja būs par pelmeņiem :)) Tipa, braucu uz Sibīriju pelmeņus lūkoties, bet neatradu, tāpēc nopirku tepat veikalā Lido saldētos, nu kas var būt labāks par to? LĪMENIS, Diena ... varbūt tomēr sāksiet kādreiz normāli maksāt ārštata autoriem, kas prot ne tikai ēst bet arī rakstīt?!
ilizana
i
Ārprātīgs gabaliņš par neko. Pērc pelmeņus, būsi gardēde!
bobo
b
patiešām stulbs rakstiņš. varu tikai autorei piebilst, ka "īstu tiramisu" ļaudis ēd venēcijā - visur citur Itālijā tas ir tikpat "īsts" kā jebkurā Rīgas ēstuvē. savukārt, ja nu Umbrijā pēc kā īsta un salda prasās, varēja izvēlēties kādas vietējās specialitātes, piemēram, ciaramicola.
tikai mieru
t
Bešamel mērce ir parasta miltu mērce, ko taisa no piena, pieliekot rīvētu muskatriekstu. Ja gribas vairāk kaloriju tāpat ne pārāk diētiskā ēdienā, var likt klāt arī sviestu un sieru. Godīgi sakot, lazaņju var pagatavot visos iespējamos veidos, tāpat kā visus pārējos ēdienus, un es neatbalstu uzskatu, ka tikai viena recepte ir pareizā. Es taisu lielākoties veģetāru variantu, liekot klāt dārzeņus un garšvielas pēc savas patikas, un plāksnītes nav iepriekš jāmērcē, jo tās tomātu mērcē tāpat pietiekami samirkst un iznāk al dente :-) Taču piekrītu, ka lazaņjas gatavošana ir ķēpīgs un laikietilpīgs process tieši tāpēc, ka vispirms jāpagatavo divas atsevišķas mērces (baltā mērce un gaļas vai dārzeņu mērce), tad viss jāsaliek kopā un tad jācep krāsnī vēl 40-45min. Nav garantēts, ka ar pirmo reizi iznāks ļoti garšīgi – vajag taču ietrenēt roku! Toties pēc tam ir ņamm :-)) lai izdodas!
ak vai
a
Tagad Dienas "gardēži" iesaka saldētos pusfabrikātus. O tempora, o mores...
Lazanja
L
bija dabūjama Venēcijā krodziņā krastmalā ar skatu uz jūru. Umbrija ir turpat netālu, varbūt vajadzēja braukt uz veco, labo Venēciju?
breta
b
Kad es mājās gatavoju lazanju, internetā sameklēju arī recepti Bešamel mērces pagatavošanai. Bez mērces lazanja būtu diezgan pasausa.
Chiara
C
Kāds stulbs rakstiņš ... autore acīmredzami no ēst gatavošana nejēdz nenieka, ja dzīvo ilūzijās, ka lazanjas gatavošana ir vienkāršs process un nesaprot (nespēj atrast) kas ir bešamel mērce un kāda ir tās loma lazanjā. Kāda jēga publicēt rakstus: "lazajnu Itālijā bija grūti atrast, tad ēdu tepat Rīgā restorānā bet porcija bija pārāk maza a cena pārāk liela, tad mēģināju gatavot pati bet tā kā neko nejēdzu nesanāca, nu vispār - pērciet saldētas lazanjas!" Kas var būt labāks par saldētu lazanju?! Ja autorei tiešām liekas, ka nekas, tad viņu par gardēdi grūti nosaukt ... PS lazanjas plāksnītes var nopirkt visos lielveikalos, tamdēļ speciāli nav jāiet uz Stockmann. katrs cilvēks, kurš kaut nedaudz papētījis autentisku lazanjas gatavošanu, atradīs, ka tas ir garš un diezgan sarežģīts process, jo atsevišķi jāgatavo divas mērces (Bechamel un Bolognese) un pēcāk jāķēpājas ar lazanjas makaronu vārīšanu, karsto un slideno izvārīto plāksnīšu izzvejošanu no ūdens un izklāšanu uz papīra dvieļiem, un tad to visu jāstellē kopā piemērotā traukā un 45 min jācep krāsnī. Ja autore nenieka nejēdz no ēst gatavošanas, viņai varbūt nevajadzētu publicēt par ēdieniem rakstus?
wx
w
am/kg lazanja lazanja lazanja

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Ziemassvētku dzērieni

Pagājušajā reizē stāstīju par populārāko Ziemassvētku sezonas dzērienu – karstvīnu –, taču Eiropas tautām ir vēl citi dzērieni. Dažas variācijas par karstvīna tēmu, citi – pilnīgi atšķirīgi dzērien...

Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko