Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +10 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 3. oktobris
Ilizana, Elza

Ētiska iepirkšanās - amatnieku gadatirgi

Vērojot apmeklētāju tūkstošus sestdien Etnogrāfiskā brīvdabas muzeja gadatirgū, sapratu, ka neesmu vienīgā sarīkojuma veterāne. Tepat līdzās datoram plauktā stāv māla krājkases cūciņa ar atzīmi 1986. To pusaudža gados gadatirgū izdīcu mammai. Vēl agrākā vecumā biju tikusi pie kaklā karamas pūces. Pēc teju trīsdesmit gadiem nekas daudz nav mainījies - mazie pie gadatirgus tiek pieradināti ar kaklā karamiem niekiem, svilpavniekiem un lielo piparkūku.

Lielie pērk grozus un gultas pārklājus, zinot, ka šeit ir vislielākā amatniecības darinājumu izvēle, labas cenas un iespēja vaigā redzēt pašu meistaru.

Latvijas amatnieku darinājumi nespēj sacensties ar lielveikalu reklāmām, kas uzmācas mums pat pastkastītēs. Arī iecienītie mājsaimniecības žurnāli ir pilni ar bļodām un mēbelēm, ko kā "izdevīgu pirkumu" gadījies atrast veikalos, kur tiek tirgota ārvalstīs ražota produkcija. Tie ir Ķīnā un citās Āzijas valstīs ražotie pītie grozi, trauku dvieļi, maizes griežamie dēlīši no koka. Lēti, taču no nezināma materiāla, kas savas īpašības sen zaudējis, jo pārklāts ar indīgu laku. Es nepārspīlēju, jo šīs mantas esmu pamatīgi izpētījusi, turklāt uzticos tādam kvalitātes rādītājam kā tauste un smarža.

Jo agrāk, jo labāk


Kopš gadatirgu apmeklēju kā lemt un maksātspējīgs pieaugušais, iepirkšanās taktika balstās uz iepriekš iecerētu vajadzību, ko gandrīz vienmēr papildina spontāni pirkumi. Pirmajā reizē iegādājos lielu pītu grozu retāk lietotu mantu glabāšanai. Ilgus gadus uz tā stāvēja arī televizors, tāpēc nebija vajadzības pēc t.s. TV galdiņa - vairākumā gadījumu diezgan nejēdzīga paskata objekta. Nu jau pagājis desmit gadu, un grozs nav nedz apnicis, nedz noplīsis, nedz mainījis krāsu. Nav radusies arī vēlme to izmest, kā tas ir gadījies ar citiem "lētiem un stilīgiem pirkumiem".

Šogad uz gadatirgu devos ar mērķi iegādāties tradicionālo Latgales keramikas vāzi - lielu, vieglu un elegantu, kas vienlīdz labi izskatās tad, kad tajā ir ziedi, gan arī tad, kad tā stāv tukša. Neliela izmēra keramikas tirgū ir vairāk, tāpēc, ja gribat iegādāties lielas bļodas un lielas vāzes (var sasniegt pat 80 latu cenas robežas), uz tirgu jādodas pēc iespējas agrāk. Savu vāzi iegādājos par 25 latiem no Rēzeknes keramiķa Gunāra Cešeiko. Vienmēr interesanti ir vērot pircēju attieksmi pret slaveno Latgales keramiķu dzimtu (Ušpeļi, Voguli u.c.). Vieni saka: "Apnikušas tās māla vāzes." Citi lietpratīgi cilā un izvēlas, un labprāt pērk. Domāju, ka katram reklāmistam, ja viņš sevi uzskata par stilīgu, komerciālās reklāmas darbu albūmu vietā uz žurnālgaldiņiem jāuzliek kārtīga Latgales vāze. Tāpat arī ģimenei, kas iegādājusies mājokli jaunajā projektā. Šis ir dizains, kam piemīt ne tikai stils un individualitāte, bet arī dvēsele.

Otra plānotā lieta saistās ar atmiņām par padomju laika dzīvokļiem. Lai cik vienādi, pārapdzīvoti un piebāzti ar mantām, tie atšķirībā no tukšajiem jauno ģimeņu mājokļiem šķita omulīgi un silti. Tirgū neredzēju mezglotās pūces, taču katru gadu ir stabils austo un izšūto spilvenu piedāvājums. Es vēlējos nopirkt dekoratīvo spilvena pārvalku ar bārkstīm, kādus agrāk varēja nopirkt Saktā. Lai arī te maz etnogrāfijas, pārvalks raksturo nozīmīgu amatniecības tradīciju. To var saukt par pseidoetnogrāfiju, ko mūsdienās atspēko kvalitāte. Pārvalks maksāja 10 latus, darināts no 100% vilnas, roku darbs, turklāt tā otra puse arī ir austa, nevis no kāda lētāka auduma. Nākošajā gadā pirkšu gultas pārklāju - Latvijas audēju piedāvājums var līdzināties tikai Latgales keramiķu piedāvājumam gadatirgū. Izvēle patiešām ir liela gan krāsu, gan rakstu ziņā.

Visam mūžam


Ir viena lieta, kas vieno saprātīgu pircēju neatkarīgi no tā, vai viņš ir turīgs vai trūcīgs - abi vēlas iegādāties kvalitatīvu preci par pieņemamu cenu. Latvijas amatnieku darinājumi, kas vasarās līdz ar gadatirgus sezonu kļūst plašāk pieejami, ir reta iespēja ar iepirkšanās kāri atbalstīt vietējo ekonomiku. Viss ir ļoti vienkārši, pērc ārzemju uzņēmumam piederošā veikalā ārzemēs ražotu grozu un skaties, kā sarūk Latvijas pašapziņa. Vai arī nepērc lētu štruntu, pērc no zināma meistara kvalitatīvu preci, un pienāks brīdis, kad, tāpat kā skandināvi, pasaulē būsim pazīstami ar kvalitāti.

Tas, ka vidusmēra ģimenei Latvijā ir ierobežotas iespējas iegādāties kvalitatīvas mēbeles no guļamistabas līdz virtuvei, ir fakts. Tāpēc nosodīt jūsmīgos braucienus uz IKEA, lai iegādātos vēl vairāk Āzijā ražotu lietu un papildinātu veiksmīgā uzņēmēja Ingvara Kamprāda maku, ir grūti. Arī man pašai mājās lielākā daļa mēbeļu ir nākušas tieši no turienes. Taču, priecājoties par lēto un stilīgo mantu pārpilnību, nedrīkstētu krist kārdinājumā un iegādāties lietas, kuras vietējo amatnieku darinājumi kvalitātes ziņā pārspēj un kuru cenas ir konkurētspējīgas ar lēto ārvalstu izstrādājumu cenām. Labs piemērs ir trauku dvielis. Nevienā lielveikalā nav iespējams atrast trauku dvieļus, kas darināti no lina, tie parasti ir kokvilnas. Taču linu trauku dvielis ir vislabākais, tāpat kā linu gultas veļa. Lins silda un atvēsina, labi uzsūc mitrumu un, galvenais, ir superizturīgs. Ja kokvilnas dvieli ar krāsainu zīmējumu pēc pāris gadiem vajadzēs sākt izmantot kā trauku lupatu, tad ar linu dvieli tas nenotiks.

Kur iegādāties Latvijas amatnieku darbus

  • Amatnieku tirdziņš Daugavpils pilsētas svētkos 9.-10.jūnijā
  • Amatnieku svētki Gulbenē 16.jūnijā
  • Amatnieku darbu izstāde - pārdošana Aizkraukles pilsētas svētkos 21.jūlijā
  • Amatniecības izstrādājumu tirgus Siguldas 800 gadu svinībās 11.augustā
  • Zaļajā tirgū Rīgā, Berga Bazārā, 9.jūnijā, 14. un 28.jūlijā
  • Pie amatniekiem viņu darbnīcās. Adreses atrodamas tūrisma ceļvežos un internetā.
  • Reģionālo muzeju suvenīru veikaliņos.
  • Suvenīru un amatniecības veikalos ar labu reputāciju, piemēram, salonā Tīne Rīgā, Vaļņu ielā 2, Amatnieku namā Liepājā, Kungu ielā 26, veikalā Koka varde Rīgā, Lāčplēša ielā 31 u.c.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Zirnis joko - 3.10.2024.

Iztikas minimums – aprēķins, cik slikti jādzīvo tautai, lai varas elite dzīvotu labi.

Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko