Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +12 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 30. septembris
Menarda, Elma, Elna

FOTO: Lidostā Rīga izglābj klijānu, kurš cietis no lapsas

Lidostas Rīga darbinieki izglābuši klijānu, kurš, visticamāk, sākotnēji bija sapinies lidostas teritorijas dzeloņdrātīs, bet pēc tam cietis no lapsas uzbrukuma. Šādu scenāriju pieļāvusi lidostas Rīga putnu un dzīvnieku kontroles speciāliste Dzintra Guļāne.

Viņa stāsta, ka pirmdienas apgaitas laikā nopriecājusies, kad ieraudzījusi, ka klijāns nebēg un būs iespēja viņu aplūkot tuvumā un nofotografēt. Tomēr, pietuvojoties sapratusi, ka šī pozēšana ir piespiedu. Atklājies, ka putns ir guvis traumu. Tuvojoties viņš skrējis, bet bija redzams, ka klijāns nespēj pacelties spārnos.

Eksperte domā, ka klijāns ir jaunpienācējs. Tā, kā putnam apkārtne bijusi sveša un lidojums noticis naktī, klijāns varēja sapīties dzeloņdrāšu žogā. Ārpus žoga uzietas lapsas pēdas, kas varētu liecināt, ka notikusi cīņa starp lapsu un putnu, kuras rezultātā putns tomēr izrāvies un pēdējiem spēkiem pārlidojis iekšpusē, paglābjoties no lapsas.

Dz.Guļāne satinusi putnu savā apģērbā un nogādājusi Lidlauka vadības departamenta ēkā. Ievainojums izrādījies nopietns. Ar Latvijas Dabas muzeja palīdzību uzmeklēta savvaļas putnu un dzīvnieku aprūpes entuziaste no Tukuma– Anna Žīgure. Ar lidostas auto klijāns nogādāts uz Tukumu, bet pēc tam tomēr uz veterināro klīniku Rīgā, jo bija nepieciešama operācija – klīnikā lauztais spārna kauls sastiprināts ar īpašu metāla stieni. Putns atveseļojas Tukumā un pēc tam tiks palaists brīvībā.

Ornitologi ik dienu veic monitoringu gandrīz 700 ha plašajā lidostas Rīga teritorijā. Lidostas pastāvīgie iemītnieki ir divi peļu klijāni, kas mitinās lidlaukam pieguļošajās teritorijās, bet nu viņiem piepulcējušies vēl daži jaunpienācēji. Iespējams, ka lidostas teritoriju putni novērtējuši kā piemērotu atpūtas vietu spēku uzkrāšanai tālākam ceļam.  

Lidostas teritorijā pastāvīgi dzīvo divi klijāni, kuri esot nozīmīgs palīgs, jo dodot ieguldījumu aviācijas drošībā. No vietām, kur uzturas klijāni, izvairās sīkāku putnu sugu pārstāvji, kā arī, aizsargājot savu teritoriju, klijāni atbaida lielākus putnus. Klijānu pāris riskus aviācijas drošībai nerada.

Lidostas Rīga valdes priekšsēdētājs Krišjānis Peters komentējis, ka, lai arī lidosta ir iekārtota cilvēku vajadzībām, nedrīkst aizmirst, ka neesam šeit vieni un nevaram nerēķināties ar lietu kārtību un sistēmu dabā.

“Ceru, ka šis gadījums, arī citiem liks aizdomāties par vērtībām. Esmu pateicīgs ikvienam, kas nebija vienaldzīgs klijāna glābšanā un milzīgu gandarījumu sniedz tas, cik Latvijā ir daudz atsaucīgu cilvēku, kas nav vienaldzīgi un ir gatavi palīdzēt,” teic K.Peters.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko