Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +2 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 30. septembris
Menarda, Elma, Elna

FOTO: Zilaļģes iekrāso Rīgas kanālu zaļu

Biezā slānī, atgādinot putru, ziedošās zilaļges pārklājušas Rīgas kanālu, novēroja Diena. Zaļie augi skalojas arī Daugavas krastos un vēl citās ūdenstilpnēs galvaspilsētā. Patlaban ir zilaļģu ziedēšanas maksimums, pastāsta Bioloģijas fakultātes Hidrobioloģijas katedras algologs Ivars Druvietis. Cilvēkiem pēc saskarsmes ar aļģēm ieteicams noskaloties un nav vēlams šādu ūdeni norīt. Peldēšanās šādā ūdenī var draudēt ar dažādām ādas alerģiskām reakcijām.

Karstais laiks ir ļoti labvēlīgs šiem organismiem, ja ūdens temperatūra ir +22 grādi, tām ir ko ēst, stāsta speciālists. Zilaļģes izplatās ar sporām, bet barojas ar slāpekli un fosforu. Kad naktis kļūšot vēsākas un līs, gaidāms nepatīkamākais process – zilaļģes sāks pūt un no tām var izdalīties toksīni. Šajā procesā tiek patērēts daudz skābekļa. Ezeros tā saucamā ūdens ziedēšana var būt bīstama, jo var izraisīt zivju slāpšanu.

Bebriem, kuri mīt Rīgas kanālā, zilaļģu ziedēšana nevarētu kaitēt, uzskata Rīgas Zoodārza pārstāvis Māris Lielkalns. “Zilalģes nāk no jūras, bet bebri šādu pārtiku uzturā neizmanto. Pārsvarā viņi pārtiek no koku mizām un augu saknēm,” viņš spriež. Tomēr par dabu nevarot izteikt viennozīmīgus spriedumus, tādēļ iespējamība, ka bebriem tās nodara ko ļaunu, nevar tikt pilnībā izslēgta.

Ūdens atkal kļūšot dzidrāks septembra otrajā pusē, kad ūdens temperatūra pazemināsies, alģes nosēdīsies ūdenstilpnes gultnē. Eksperts arī teica, ka viena no aļģu sugām zied asinsarkanā krāsā. “Tāda "biezputra" Rīgas kanālā bija arī 2002.gada,” atceras I.Druvietis.

Veselības inspekcija (VI) brīdina, ka zilalģes var atstāt negatīvu ietekmi uz cilvēka organismu un iespaidot aknu un nervu sistēmas darbību, kā arī radīt ādas iekaisumu. Zilaļģes visvairāk apdraud mazus bērnus un vecus cilvēkus, kuru jutība ir paaugstināta. Neirotoksīnu izraisīto slimību skaitā ir vispārējs vājums, spontāna muskuļu saraušanās, dermatīts, tā saucamā peldētāju nieze, nelieli ādas apdegumi, gremošanas un elpošanas darbības traucējumi, kā arī citas alerģiska rakstura saslimšanas. Savukārt, hepatotoksīni spēj izraisīt aknu darbības traucējumus, kas izpaužas kā vemšana, slikta dūša, reiboņi, kuņģa sāpes, caureja, organisma vājums.

Pagaidām neviens no ridziniekiem nav vērsies pie mediķiem pēc palīdzības pēc saskarsmes ar zilaļģēm

Tāpat riska grupa ir mājdzīvnieki un meža dzīvnieki, kuri dzer upes un ezera ūdeni. Piemēram, ir novērots, ka aitām pietiek ir 0,5 - 1 litram "ziedošā" ūdens, lai iznākums būtu letāls, stāsta VI pārstāve Dace Vīksna.


Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Receptes visam rudenim

Vienkārši ēdieni ar svētku garšu – ne tikai svētkiem, bet arī darba dienām.

Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko