Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +3 °C
Skaidrs
Otrdiena, 1. oktobris
Lāsma, Zanda, Zandis

Gada augs 2010 - Ziemeļu linneja

Par Gada augu 2010. gadā Latvijas Botāniķu biedrība izvēlējusi ziemeļu linneju Linnaea borealis. Tagad, kad arvien vairāk izjūtam klimata pasiltināšanos, interesi izraisa jautājums – kā uz to reaģē augi, jo īpaši sugas, kuru izplatība saistīta ar vēsāka klimata apgabaliem.

Tāda ir arī  ziemeļu linneja, kas Latvijā sastopama samērā reti skujkoku un jauktos mežos. Vai tās areāls nesašaurināsies un suga neizzudīs no Latvijas mežiem? To rādīs laiks. Tāpēc aicinām sūtīt ziņas Dabasdati.lv, ja esat atraduši šo interesanto augu – gan ar, gan bez fotoattēliem. Turklāt pamanīt ziemeļu linneju var arī ziemā (bezsniega apstākļos), jo tas ir mūžzaļš augs, ko var pazīt pēc mazajām, apaļajām lapiņām pie ložņājošā stublāja. 

Ģints nosaukta zviedru zinātnieka Kārļa Linneja vārdā, kuram šis augs ļoti paticis un kā dzimtas simbols bieži attēlots viņa portretos, ģērbonī un zīmogā. Mūžzaļā, pa zemi ložņājošā puskrūma stublājs var sasniegt pat četru metru garumu, taču zari ar ziednešiem paceļas tikai 5-15 cm augstumā. Lapas mazas, gandrīz apaļas. Ziedi - bāli sārti nokareni mazi zvaniņi pa pāriem bezlapaina ziedneša galā, zied vasaras sākumā, nereti otrreiz augustā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Kas ir Dabasdati.lv?

Dabasdati.lv ir Latvijas Dabas fonda un Latvijas Ornitoloģijas biedrības izveidota dabas novērojumu dienasgrāmata, kurā ikvienam iespējams ziņot un apskatīt citu ziņotos visdažādāko savvaļas sugu novērojumus, kā arī ievietot un apskatīt fotogrāfijas. Tā ir vieta, kur nezināmu nofotografētu dzīvnieku vai augu atpazīt palīdzēs speciālisti. Ziņotie dati noderēs zinātniskiem mērķiem un dabas aizsardzības nolūkos.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko