Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +10 °C
Viegls lietus
Otrdiena, 1. oktobris
Lāsma, Zanda, Zandis

Gaileņu laiks

Kopš bērnības īpaši neesmu cienījusi sēnes, galvenokārt lipīgā šķidruma dēļ, kas tām piemīt gan ceptā, gan marinētā veidā. Izņēmums ir gailenes, kas ir skaistas kā koši dzeltenas puķes, smaržo pēc riekstiem un nekādas gļotas, tās gatavojot, nerodas. Manuprāt, tās ir arī sēņotājam īpaši draudzīgas — aug saulainos, tīros klajumos, nevis ērču apsēstos drūmos mežos, tajās nemēdz būt tārpi (mazāka ņemšanās ar tīrīšanu) un tās var cept bez iepriekšējas vārīšanas. Vārdu sakot, ideāla sēne slinkiem un/vai aizņemtiem gardēžiem!

Pagājušajā nedēļas nogalē pēc gailenēm smaržoja visa māja, jo gatavoju krājumus ziemai. Abi ar vīru pusi dienas sēdējām dārzā, ar pindzelēm rūpīgi pucējot gružus no milzīga gaileņu kalna. Pērkot sēnes, es parasti cenšos izvēlēties pēc iespējas sausākas, jo tās viegli noslaucīt tīras, tādējādi izvairoties no mazgāšanas — sēnes uzsūc ūdeni kā švamme, cepot pannā būtu daudz lieka šķidruma. Man netīk sēnes smalki sakapāt, vidējās un mazās atstāju veselas, bet lielākās sagriežu prāvos gabalos. Gailenes veikli apcepu sviestā un olīveļļā, salieku mazos plastmasas trauciņos, ko atdzisušus sakrauju saldētavā. Kad ziemā kārojas gaileņu mērces, no rīta izņemu trauciņu no ledusskapja un vakarā pusstundas laikā ir gatavs vienkāršs, vasarīgs ēdiens.

Mana versija tradicionālajai gaileņu mērcei ir sasautēt sīpolus (speķi vai bekonu klāt nelieku), pievienot sēnes un tad nelielu glāzi baltvīna vai sausā vermuta. Šķidrumam ļauj iztvaikot, lai no vīna paliek tikai garša, beigās pieber drusku svaigas timiāna lapiņas, sāli un piparus pēc garšas un pielej saldo krējumu. Otra mīļākā gaileņu recepte ir risoto no Džeimija Olivera pirmās grāmatas, kas iztulkota arī latviski. Citējot autoru, šim ēdienam "jāvelta mīlestība un nedalīta uzmanība vismaz 17 minūšu", tāpēc to parasti gatavoju ciemiņu acu priekšā, kas parasti visiem klātesošajiem ir gana interesanti, jo palīdz izkliedēt mītu par risoto kā sarežģītu un smalku ņemšanos.

Atzīšos, ka pagājšvasar gaileņu gružus un atliekas ierušināju dobēs ar bērnišķīgu cerību, ka zem priežu mizu mulčas micēlijs pamodīsies, iedomāsies, ka ir mežā, un izaugs sēnes! Šis mēģinājums beidzās tāpat kā Karlsonam, kuram persiku kauliņš tā arī nekad neizauga par koku

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko