Garšīga maltīte skolas ēdnīcā
*
Mārtiņa Rītiņa recepte: strausa gaļa krāsnī ceptā kartupelī
Strausa gaļa kartupelī ar krējumu ir ne tikai garšīgs, bet arī veselīgs ēdiens. Strausa gaļu izvēlējos, jo tā satur vismazāk tauku un kaloriju un tajā ir daudz bērniem nepieciešamo olbaltumvielu. Savukārt tomāti, sīpoli, ķiploki, pupiņas, paprika un kartupeļi ir pašlaik pieejamākie pārtikas produkti un tieši šajā gadalaikā arī visveselīgākie.
4 BĒRNIEM VAJADZĒS: 400 g smalki sakapātas strausa gaļas, lielu smalki sagrieztu sīpolu, 2 ķiploka daivas, 400 g svaigu miltainu tomātu, nomizotu un smalki sagrieztu, 1 ēd. k. tomātu pastas, 1 sarkanu papriku, sagrieztu kubiņos, 200 g vārītu sarkano pupu, 80 g Latvijā ražota Holandes siera, sāli un piparus pēc garšas, svaigu timiāna lapiņu, 4 lielus miltainus kartupeļus.
Olīveļļā apcep sīpolus un ķiplokus un pieliek smalki sakapātu strausa gaļu. Kad tā kļuvusi maigi brūna, pievieno pārejās izejvielas un lēni vāra 20 minūtes. Kartupeļus nomazgā, nosusina un liek uz paplātes, kas pārklāta ar sāli. Cep cepeškrāsnī 180?C, kamēr kartupeļu miza kļūst brūna un kraukšķīga. Pirms pasniegšanas kartupeli iegriež un nedaudz saspiež, lai griezuma vietā veidojas atvere. Tajā pilda iepriekš sagatavoto strausa gaļu un pārlej skābu krējumu vai uzrīvē sieru.
*
Mārtiņa Sirmā recepte: vienkārši tvaicēti dārzeņi
2 PORCIJĀM VAJADZĒS: vidēji lielu ziedkāpostu, spinātu saišķīti, bazilika saišķīti, 2 ēd. k. olīveļļas, 1/2 sauju zemesriekstu, 1 tējk. sāls, 1/2 tējk. piparu.
Pavārs atklājis divus vairākuma pusaudžu un bērnu ēšanas/neēšanas kritērijus: 1) bērnam jāsaprot, ko viņš ēd, jāatpazīst maltītes sastāvdaļas un jānojauš jau iepriekš, kā garšos ēdiens; 2) svarīgas ir ēdiena krāsas! Tām ir izšķiroša nozīme, jo vairākums bērnu izsalkumu jūt tikai tā galējā stadijā. Lai vēlētos pagaršot, ēdienam jābūt krāsainam. Lai apēstu — garšīgam. Tvaicēšana ir veselīgākais apstrādes veids. Tas ir arī atraktīvs, ja ēdienu pasniedz tikko no tvaika, kad ēdiens vēl garaiņo.
Sadala ziedkāpostu pa ceriem, liek aukstā sālsūdenī uz 1—2 stundām, lai no dārzeņa izrāpo ārā kaitēkļi. Tad kārto tvaicējamā groziņā, kopā ar noplūkātām, mazliet apsālītām spinātu lapām un liek tvaicēties. Paralēli uz dēļa sakapā baziliku un riekstus kopā ar sāli un pipariem, un olīveļļu, veidojot stingras mērces konsistences pesto masu, kuru pievieno ziedkāpostiem īsi pirms tvaicēšanas beigām.
Mārtiņš Sirmais domā, ka pārceptu cūkgaļu, ar ūdeni atšķaidītu piena pulveri, konservus, pufīgo gaisa maizi, plātsmaizes picu, bulciņas, čipsus un atspirdzinošos dzērienus melnā krāsā mūsu bērni atradīs paši. Nekur jau neizbēgsim, bet šis tiešām ir veids, kā mainīt mūsu skolas pavāru domāšanu un veselīgi ēdināt bērnus.
*
Endija Bērziņa recepte: spageti ar Boloņas mērci
100 BĒRNIEM VAJADZĒS: 25 paciņas spageti, 15 kg svaigu tomātu, 2 kg tomātu pastas, 3 kg sīpolu, 1 kg seleriju kātu, 3 kg burkānu, 300 g ķiploku, 12 kg labas maltas liellopu gaļas, 5 kg labas maltas cūkgaļas, sāli, eļļu, piparus, raudeni (oregāno), cukuru, 1,5 kg Limbažu cietā siera Monterigo
Šo ēdienu vēlams gatavot septembrī vai oktobrī, kad dārzeņi ir lēti. Lielā uzkarsētā skolas pannā ielej eļļu, pievieno un mazliet apcep smalki sagrieztus ķiplokus, visu mazliet apcep, tad pievieno gaļu un sautē. Kad gaļa sāk mēreni cepties klāt pie pannas, pievieno smalki sgarieztus vai sarīvētus dārzeņus — visus, izņemot tomātus. Visu apcep, pievieno tomātu pastu, 2 ēd. k. cukura, sāli un piparus. Visu cep vēl aptuveni 10 min, visu laiku maisot, lai pasta glīti piecepas. Tad pievieno smalki sagrieztus tomātus (ja ir laiks, var noņemt mizu), pielej 2 l ūdens un uz maigas uguns sacepumu vāra 30—40 min. Beigās pievieno raudeni. Atsevišķi izvāra makaronus. Uz šķīvja liek makaronus, virsū — mērci, pārkaisa ar sieru un pasniedz. Šīs receptes pagatavošana rudenī 100 bērniem maksā ap Ls 72.
Uzmanību!
Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.