Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +8 °C
Apmācies
Trešdiena, 2. oktobris
Skaidris, Ilma

Glamūrs Neres upes līkumā

Principā es te jūtos svešs. Jo nespēju iedomāties sevi speciāli braucam uz kādu vietu, lai apmeklētu īpašu veikalu. Un pat ja tā notiktu, tas diez vai būtu tā dēvētais dārgais gals.

Šoreiz tā vienkārši ir sagadīšanās. Ir sestdienas vidus. Debesis aizvilkuši pelēki mākoņi, kapuci kapā pretīgi vēsas lietus lāses un prieku sagādā pat tāds sīkums kā paglābšanās zem kāda jumta vai arkas. Tieši dienu iepriekš žurnālā SestDiena biju pamanījis reklāmu, kas aicina doties uz jaunu luksusa veikalu Vilniaus vartai. To pašu atkārto vairāki reklāmas stabi Lietuvas galvaspilsētas ielās, tāpēc mans korespondenta pienākums liek vismaz aiziet un uzmest aci, kas tad tur īsti ir.

Pie Žana

Vilniaus vartai jeb Viļņas vārti ir svaigs triju savstarpēji savienotu augstceltņu komplekss pašā pilsētas centrā līdzās parlamenta ēkai. Braucot no Rīgas puses, tas sagaida uzreiz pēc Neres upes līkuma šķērsošanas — spoguļstiklu fasādes slejas tieši virs autostrādes, kas uz īsu brīdi ienirst pazemē, lai pēc tam atkal paceltos augšup. Divās ēkās iemitinājušies biroji, trešā celta kā luksusa dzīvokļu tornis.

Veikali, protams, mājo pirmajā stāvā. Teikt, ka te šajā pusdienlaikā kūsā dzīvība, būtu krietni pārspīlēts. No vienām durvīm līdz nākamajām papēdīšus klabina uz vienas rokas pirkstiem saskaitāmas kundzes. Gana naski, jo nemīlīgais februāra vējš zēģelē arī pasāžā, kur sarindojušies silti izgaismotie butiku skatlogi.

Tie izskatās labi. Atvilināt uz Baltiju tādas ekskluzīvas lietas kā Žana Pola Gotjē, Aleksandra Makvīna vai Īva Senlorāna modes namu ir drosmīgs izaicinājums. Es pat nedaudz mulstu, kurā no tiem iet iekšā, lai pajautātu, cik ilgi šie Vārti jau darbojas un kā sokas bizness — ai, kā negribas atsisties pret mēmām pārdevējām, kas īgni no galvas līdz kājām novērtē ikvienu ienācēju, lai pēc pašām vien saprotamas loģikas izdomātu, sākt kustēties un runāt vai tomēr ne. Vai tad mums pašiem Rīgā tādu mazums?

Nu, labi, eju pie Žana Pola Gotjē. Izskatās, ka šis veikals pārdevējas atlasījis skaistumkonkursā, pēc tam tās ieģērbjot elegantos svārkos un balta muslīna blūzītēs. Viņas smaida un runā!

Sāku ar pieklājīgu flirtu: "Kad veikals tika atvērts?"

"Grand opening bija novembrī," čivina skaistules.

"Un kā veicas bizness?"

"Ļoti labi!"

Apzinos, ka šis no manas puses ir muļķīgs jautājums, jo neba jaunās pārdevējas sāks par kaut ko žēloties.

"Kas parasti iepērkas?"

"Vietējie. Brauc arī no Maskavas un Baltkrievijas."

"Tiešām no Baltkrievijas?" beidzot man patiešām rodas azartiska interese.

"Jā, un daudz! Viņi ir ļoti labi pircēji!" priecājas meitenes.

Te mūsu saruna arī ir izsmelta. Man ļoti gribas viņas nofotografēt, bet pārdevējas kautrīgi atsaka. Tā vietā man rokās iespiež svaigāko katalogu ar Žana Pola Gotjē pavasara un vasaras kolekciju.

Zīmoli

Vilniaus vartai mājaslapā internetā parocīgi uzskaitīti visi lietuviešu uzņēmuma Fashion Gate sapulcinātie modes zīmoli: Alexander McQueen, Bottega Veneta,

Chloe, Etro, Corneliani, Givenchy, Jean Paul Gaultier, Moschino, vēl dažos veikalos zem viena jumta saspiedušies vairāki zīmoli vienkopus, to vidū Jimmy Choo, Celine un Lavin. Pārstāvēta arī ekskluzīvā gultas veļa Frette.

Turpat līdzās ir trīs restorāni, bet vienā no ēku stūriem iekārtojies deju klubs Pacha. Logotipā redzamie sarkanie burti un ķiršu ķekars ir gandrīz tikpat slaveni kā kaimiņos dzīvojošie modes zīmoli. Interneta enciklopēdija Wikipedia man pasaka priekšā, ka žurnāls DJ Magazine pērn ierindojis Pacha pasaulē labāko deju klubu saraksta 4.vietā, priekšā palaižot tikai trīs Londonas klubus. Tiesa, runa ir par to Pacha, kas kopš 1973.gada darbojas Spānijai piederošajā Ivisas salā. Izmantojot savu popularitāti, pēdējos gados tas nodarbojas ar frančīzi jeb sava vārda pārdošanu arī citiem. Tādu nopirkuši arī lietuvieši.

Bet tagad atpakaļ pie drēbēm. Es itin labi apzinos, ka daļa lasītāju visvairāk grib zināt — bet kādas tur ir cenas? Ir vai nav lētāk nekā Parīzē vai Milānā? Pavisam godīgi — es nezinu. Man nepavisam negribējās imitēt iepirkšanos un taujāt pēc summām, labi zinot, ka neko negrasos pirkt. Cenrāži ir galanti paslēpti kabatās un ielokos.

Man arī šķiet, ka tiem cilvēkiem, kas gatavi traukties uz Viļņu tikai iepirkšanās vārdā, ciparu nobīde uz vienu vai otru pusi nebūs iemesls to pārdomāt.

***

informācija

Mājaslapa:

vilniausvartai.lt

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Zirnis joko - 2.10.2024.

Cilvēks izskatās patiešām slikti, ja nāve, atnākusi pēc viņa un viņu ieraudzījusi, steidzīgi metas pļaut zāli.

Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko