Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +8 °C
Apmācies
Trešdiena, 2. oktobris
Skaidris, Ilma

Ieraugi putnus

Deputāts Kārlis Leiškalns nesen Saeimā izteicās, ka, viņaprāt, zaļo vārnu Garkalnē nav. Nezinu, cik centīgi viņš izpētīja Garkalnes dabas liegumu, līdz nonāca pie tik bēdīga, bet vismaz pagaidām aplama secinājuma. Leiškalna alošanās lieku reizi atgādina jau zināmu faktu: spēja saredzēt putnus piemīt nebūt ne katram cilvēkam. Gulbju pētnieki zina, ka dažs labs var nepamanīt pat savā piemājas dīķī perējošu ziemeļu gulbju pāri. Grūti prasīt, lai cilvēks uztrauktos un rūpētos par to, ko viņš neredz. Žēl, ka šādi cilvēki ir arī starp tiem, kuriem ļauts lemt retu sugu likteni.

Iepazīt putnus vislabāk sākt jau no mazotnes. Šim nolūkam nebūt nav jāgaida vasara, kad no Āfrikas atgriezīsies tik eksotiskas sugas kā zaļā vārna. Viena no iespējām ielūkoties putnu pasaulē ir putnu barošana ziemā.

Kamēr nav sala un sniega, putniem barošana nav nepieciešama. Uzdrošināšos pat teikt, ka putnu barošana vispār ir svarīgāka barotājam, nevis putniem, jo putni bez cilvēka sniegtās barības ir iztikuši miljoniem gadu. Taču mūsdienu apstākļos putni nevar izdzīvot bez cilvēka sapratnes un intereses aizsargāt to dzīves telpu.

Ja putnu barošanu reiz esat sākuši, nebūtu godīgi to pārtraukt, pirms beidzies sala laiks, jo putni rēķinās ar iespēju atrast sev ēdamo ierastajā vietā. Vislielākā nozīme barošanai ir brīžos, kad visgrūtāk atrast dabā pieejamo barību - kad apledojuši koku stumbri un zari, saputināts daudz sniega, kā arī stiprā salā, kad putniem nepieciešams daudz enerģijas ķermeņa siltuma uzturēšanai.

Laba un lēta putnu barība ziemā ir auzu pārslas, sajauktas ar nelielu daudzumu eļļas. Citas receptes un padomi atrodami Latvijas Ornitoloģijas biedrības mājaslapā www.lob.lv un jaunajā interneta portālā www.dabasdati.lv.

Lai izdodas ieraudzīt putnus!

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Zirnis joko - 2.10.2024.

Cilvēks izskatās patiešām slikti, ja nāve, atnākusi pēc viņa un viņu ieraudzījusi, steidzīgi metas pļaut zāli.

Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko