Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +3 °C
Skaidrs
Otrdiena, 1. oktobris
Lāsma, Zanda, Zandis

Irēna Romanovska: 4.diena. Subate, taurgovis un bebru dziedzeru uzlējums

Subate – maza, zaļa, klusa pilsētiņa Lietuvas pierobežā. Tā izvietojusies abpus Mazajam Subates ezeram un Lielajam Subates ezeram. Tāpat kā tagad var apskatīt divus ezerus, tā kādreiz te varēja apciemot divus miestus: Vecsubati (kā jau nosaukums vēsta, radies pirmais) un Jaunsubati. Acīmredzot vēlāk, kad abi izpletās pārāk tuvu viens otram, tos apvienoja.

Vismaz tādu versiju mēs izvirzām, soļodami cauri pilsētai uz Subates ezermalas parku. Izmantoju iespēju, ka tobrīd nav neviena bērna un var izmēģināt visas viņiem paredzētās atrakcijas. Pie ezera ir ļoti jauks skatu laukums, kā arī atpūtas vieta ar grilu.

Subates centrā atgriezušies, aizejam līdz Subates katoļu baznīcai. Vārtiņi izrādās vaļā, iekšpagalmā zied puķes un snauž melnbalts runcis.

Aizstaigājam pa pretējo ezera krastu līdz ebreju kapiem. Pa ceļam – fantastiska koka apbūve un skaists skats pāri ezeram uz vecticībnieku lūgšanu namu. Paši kapi paslēpušies starp priedēm un garu zāli, līdz ar to izskatās mazāki nekā patiesībā ir. Un tad jau pilsēta beidzas.

Lai gan braucam uz Dvietes palienes dabas parku, mums gide liek doties nevis, kā varētu domāt, uz Dvieti, bet gan uz Bebreni. Tur ierodoties, esam patīkami pārsteigti par plašo un iespaidīgo katoļu baznīcu, kā arī Bebrenes muižas parku. Muižas ēkā atrodas vidusskola.

Bet galvenais mūs gaida Putnu salā. Bruņojušies ar binokli un vairākiem fotoaparātiem, dodamies plašajās taurgovju, vēršu un Konik poliski zirgu ganībās. Mums paveicas, ka visi lopiņi ganās diezgan tuvu, varam pieiet samērā tuvu klāt un pavērot arī jaunos teliņus. Govīm ir dažādi kažoki un gide teic, ka tas atbilstošākais tauriem ir lāsumainais nevis gaiši brūnais kažoks. Vilna gan visiem bieza un nedaudz pinkaina, toties ragu izliekums atšķiras un ne katrs dzīvnieks var lepoties ar t.s. "pusmēness" izliekumu.

Pie zirgiem nonākam brīdī, kad bara ērzelis mēģina ieviest kārtību un izdzenāt zirgu "vecpuišus", kuri, viņaprāt, pārāk bīstami pietuvojušies baram. Tas viņam izdodas un jaunie, krēpes šūpodami, aizskrien atstatus. Kā jau jaunuļi, tie draiskojas un dauzās, cīnās viens ar otru un ceļas pakaļkājās.

Atvadām tiekam cienāti ar bebra dziedzeru uzlējumu. Šis ir pašu vietējo pagatavotais un no aptiekās nopērkamā atšķiroties ar maigāku garšu, jo neesot vis uz spirta, bet gan uz šņabja bāzes taisīts. Man tas liekas rūgts šā vai tā. Toties, ja taisnība ir kaut vai desmitajai daļai no stāstiem par tā brīnumaino iedarbību, tad tagad nu būšu vesela vismaz gadus desmit.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko