Bet - par tomātiem. Endijam Bērziņam pašam tie garšo. Viņš iesaka
eksperimentēt. Piemēram, tik zināmās sastāvdaļas, pat smalkāk vai
rupjāk griežot, veido pavisam citu ēdienu. Netici? Pamēģini.
Endijam pašam kopš bērnības vienmēr ir paticis, ka kartupeļi un
mērce tiek ar dakšiņu samīcīti kopā. Tātad, ja līdz šim
tradicionāli tomāti tika pasniegti šķēlēs kopā ar mocarellas sieru,
bet Endijam kādu dienu ienāca prātā tos sagriezt smalkāk. Domāts
darīts! Ja vēl pievieno smalki sagrieztus zilos sīpolus un gurķi,
tad sanāk kaut kas līdzīgs salātiem, kas atgādina zupu. Uzkaisi
smalki sagrieztu mocarellas sieru un baziliku - lielisks, svaigs
ēdiens.
Man pašai no bērnības ir palikusi atmiņā baltmaizes ar tomātu un sīpola ripu garša, bet tagad par lielisku trīsvienību esmu pieņēmusi tomātus, mocarellas sieru un baziliku.
***
Zemenes ar pipariņu
Vajadzēs:
zemenes
svaigas piparmētras
cukuru
olas baltumus
piparus (graudiņus)
Melnie, jau smalki samaltie pipari šoreiz nederēs. Vajag piparu graudiņus un dzirnaviņas, lai tos samaltu. Pipari šajā desertā nav domāti asumam, bet gan kā smaržas pastiprinātāji un arī garšas bagātinātāji.
Treknā putukrējuma vietā desertu "kronē" ar olbaltumu cepuri. Olu baltumus sakuļ stingrās putās, pievienojot cukuru (2 olu baltumiem -4 tējkarotes).
Zemenes desertam sagriež. Mazās ogas uz pusēm, lielās - šķēlītēs.
***
Tomātu zupa, salāti vai biezzupa
Vajadzēs:
tomātus
salātu mocarella sieru
sīpolus (zilos ne tikai krāsai, bet arī maigākai garšai),
gurķus
svaigu baziliku
svaigus pētersīļus
olīveļļu
sāli, piparus
Sauc šo ēdienu, kā gribi - salāti, zupa vai biezzupa. Tomāti ir apmēram 70%, siers, gurķi un sīpoli ir 10% no visas porcijas. No garšvielām šim ēdienam piestāv baziliks un pētersīļi. Visas sastāvdaļas smalki sagriež, pievieno olīveļļu (uz 1 kg zupas apmēram 40 g). Pieber sāli un piparus.
Pēc vēlēšanās šo ēdienu var dažādot arī ar etiķi. Tas piešķirs asumiņu un skābumiņu. Taču, ja ēdiens tiek gatavots no vietējiem tomātiem, tad etiķi nemaz nevajag, jo tas var nomākt garšas nianses un smaržu.
Zupu pārkaisa ar salātu mocarellu. Jāiegaumē, ka var nopirkt arī mocarellu, kas domāta picām. Tas ir cietais siers. Salātiem domātais "peld šķidrumā" un ir mīksts.
***
Tomātmaize
Vajadzēs:
ciabatu
tomātus
olīveļļu
salātu mozzarellu
balzamiko etiķi
melnos piparus
Šī tomātmaize lieliski garšos pie tomātu biezzupas (salātiem), bet tikpat labi ēdama silta, tikko cepta, mērcējot olīveļļā un balzamiko etiķī (tie tiek pasniegti atsevišķos trauciņos).
Uz ciabatas šķēles, ko apsmērē ar olīveļļu, tiek uzlikta tomātu šķēle, salātu mozzarellas šķēle, ko pārkaisa ar melnajiem pipariem. Liek krāsnī, lai apcepas, kamēr siers sāk kust.