Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +5 °C
Apmācies
Trešdiena, 25. decembris
Stella, Larisa

Ja mājās ir tomāts, tad būsi paēdis

Restorāna Vairāk saules šefs Endijs Bērziņš ar prieku agri no rīta dodas uz tirgu. Tieši tur var nopirkt vislabākos tomātus. Kurus izvēlēties? "Uzticies degunam!" viņš saka. Labs tomāts ir tas, kas labi smaržo. Deguns ir vislabākais orientieris, arī pērkot zemenes. Visi tagad viszinīgi prāto, ka spāņu un poļu zemenes ir mākslīgas. Tā nebūt nav! Polijas zemenes smaržo! Un pēc garšas arī ir gana labas. Protams, jānovaktē tas mirklis, kad parādīsies vietējās ogas. Tās uzreiz varēs sasmaržot!


Bet - par tomātiem. Endijam Bērziņam pašam tie garšo. Viņš iesaka eksperimentēt. Piemēram, tik zināmās sastāvdaļas, pat smalkāk vai rupjāk griežot, veido pavisam citu ēdienu. Netici? Pamēģini. Endijam pašam kopš bērnības vienmēr ir paticis, ka kartupeļi un mērce tiek ar dakšiņu samīcīti kopā. Tātad, ja līdz šim tradicionāli tomāti tika pasniegti šķēlēs kopā ar mocarellas sieru, bet Endijam kādu dienu ienāca prātā tos sagriezt smalkāk. Domāts darīts! Ja vēl pievieno smalki sagrieztus zilos sīpolus un gurķi, tad sanāk kaut kas līdzīgs salātiem, kas atgādina zupu. Uzkaisi smalki sagrieztu mocarellas sieru un baziliku - lielisks, svaigs ēdiens.

Man pašai no bērnības ir palikusi atmiņā baltmaizes ar tomātu un sīpola ripu garša, bet tagad par lielisku trīsvienību esmu pieņēmusi tomātus, mocarellas sieru un baziliku.

***

Zemenes ar pipariņu


Vajadzēs:

zemenes

svaigas piparmētras

cukuru

olas baltumus

piparus (graudiņus)

Melnie, jau smalki samaltie pipari šoreiz nederēs. Vajag piparu graudiņus un dzirnaviņas, lai tos samaltu. Pipari šajā desertā nav domāti asumam, bet gan kā smaržas pastiprinātāji un arī garšas bagātinātāji.

Treknā putukrējuma vietā desertu "kronē" ar olbaltumu cepuri. Olu baltumus sakuļ stingrās putās, pievienojot cukuru (2 olu baltumiem -4 tējkarotes).

Zemenes desertam sagriež. Mazās ogas uz pusēm, lielās - šķēlītēs.

***

Tomātu zupa, salāti vai biezzupa


Vajadzēs:

tomātus

salātu mocarella sieru

sīpolus (zilos ne tikai krāsai, bet arī maigākai garšai),

gurķus

svaigu baziliku

svaigus pētersīļus

olīveļļu

sāli, piparus

Sauc šo ēdienu, kā gribi - salāti, zupa vai biezzupa. Tomāti ir apmēram 70%, siers, gurķi un sīpoli ir 10% no visas porcijas. No garšvielām šim ēdienam piestāv baziliks un pētersīļi. Visas sastāvdaļas smalki sagriež, pievieno olīveļļu (uz 1 kg zupas apmēram 40 g). Pieber sāli un piparus.

Pēc vēlēšanās šo ēdienu var dažādot arī ar etiķi. Tas piešķirs asumiņu un skābumiņu. Taču, ja ēdiens tiek gatavots no vietējiem tomātiem, tad etiķi nemaz nevajag, jo tas var nomākt garšas nianses un smaržu.

Zupu pārkaisa ar salātu mocarellu. Jāiegaumē, ka var nopirkt arī mocarellu, kas domāta picām. Tas ir cietais siers. Salātiem domātais "peld šķidrumā" un ir mīksts.

***

Tomātmaize


Vajadzēs:

ciabatu

tomātus

olīveļļu

salātu mozzarellu

balzamiko etiķi

melnos piparus

Šī tomātmaize lieliski garšos pie tomātu biezzupas (salātiem), bet tikpat labi ēdama silta, tikko cepta, mērcējot olīveļļā un balzamiko etiķī (tie tiek pasniegti atsevišķos trauciņos).

Uz ciabatas šķēles, ko apsmērē ar olīveļļu, tiek uzlikta tomātu šķēle, salātu mozzarellas šķēle, ko pārkaisa ar melnajiem pipariem. Liek krāsnī, lai apcepas, kamēr siers sāk kust.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Sriracha – pikanto ēdienu kultūras simbols

Tiem, kam garšo ēdiens ar asumiņu, visdrīzāk virtuvē garšvielu un mērču klāstam pievienojusies pudele ar sarkano pildījumu un zaļo korķīti – Sriracha.

Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko