Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +10 °C
Viegls lietus
Otrdiena, 1. oktobris
Lāsma, Zanda, Zandis

Ja nāriņa spētu staigāt un gribētu izklaidēties

Ja ķīnieši nebrauc pie nāriņas, tad nāriņa brauks pie ķīniešiem, — tā lēmusi Kopenhāgenas pilsētas dome, atļaujot nosūtīt šo nacionālo simbolu uz Šanhaju, kur nākamgad notiks pasaules izstāde Expo. Nāriņa nebūs majās, tas ir, Kopenhāgenas ostā, no 2010.gada aprīļa līdz novembrim.

Šis lēmums izraisījis diezgan asus strīdus, jo Edvarda Ēriksena 1913.gadā veidoto 125 centimetrus augsto un 175 kilogramus smago skulptūru dāņi uzskata par nacionālo mantojumu. Pēc Hansa Kristiana Andersena pasakas tapusī skulptūra mūsdienās ir viens no Dānijas galvenajiem tūrisma objektiem.

Ēriksena mazdēls brīdinājis, ka "tūristi, kuri ierodas Kopenhāgenā, jutīsies vīlušies, ja statuja vairs nebūs savā vietā". Dalās arī politiskie viedokļi. "Tas ir absurds. Nevienam nekad neienāktu prātā iznomāt Ņujorkas Brīvības statuju vai Briseles Čurājošo zēnu," aģentūrai AFP teica Dānijas Tautas partijas biedre Kārina Nedgorda. Viņa uzskata, ka Šanhajā varētu izstādīt kopiju.

Tomēr Šanhajas izstādes Dānijas paviljona arhitekts Nilss Lunds Pēdersens apgalvo, ka lēta kopija "būtu kičs. Vienīgi oriģināls radīs apmeklētājos patiesu entuziasmu".

Šanhajā nāriņa atradīsies liela baseina vidū, un pat ūdens īpaši tiks vests no Kopenhāgenas ostas, lai parādītu, ka tas ir pietiekami tīrs, lai varētu peldēties.

Vārdu sakot, ja arī jūs vēlaties redzēt nāriņu savām acīm, uz Kopenhāgenu būtu jābrauc šogad vai arī jāatliek ceļojums uz diviem gadiem.

Ko vēl darīt Dānijas galvaspilsētā nedēļas nogalē, iesaka aģentūras Reuters korespondents Gelu Sulugičs.

PIEKTDIENA

18.00. Sāciet vakaru ar maltīti Den Lille Fede (Store Kongensgade 17). Radoša franču un Vidusjūras virtuve par saprātīgām cenām ir paslēpusies klusā pagalmā starp rosīgām pilsētās satiksmes artērijām. Pēc tam var šķērsot Amalienborg laukumu un iziet ostmalā, kur pāri ūdeņiem kā pilnīgs pretstats pompozi klasiskajai karalienes ziemas rezidencei un Frederika baznīcai rotājas modernā jaunā Kopenhāgenas opera.

21.00. Kauss alus Orsted (Norre Farimagsgade 13). Slavenākie dāņu ali ir Carlsberg un Tuborg, taču pēdējos gados vietējie iecienījuši arī mazāku alusdarītavu brūvējumus, kuru izvēle šajā bārā ir diezgan plaša.

11.00. Dejotgribētājiem vērts noķert pusekskluzīvo ceļojošo ballīti Laekker (burtiski tulkojot, vislabāk iederas no krievu valodas patapinātais vārds kruts), kas ik reizi pārceļas no viena ne pārāk slavena kluba uz nākamo. Kārtējo pulcēšanās adresi var uzzināt Neoncph.com.

Laekker ir izcēlies ar tādiem viesiem kā Miks Džegers un tādiem skandāliem kā Dānijas princeses Mērijas un modeles Helēnas Kristensenas neizlaišana caur face control (pēc pāris zvaniem abas gan tika iekšā pa aizmugures durvīm). Ja jūsu ciemošanās laikā Laekker ballīte nenotiek vai arī netiekat iekšā, dodieties uz piezemētāko Culture Box (Kronprinsessegade 54A) — tur skan tie paši elektroniskie ritmi.

Ja interesē rāmāka atpūta, var izmēģināt jau kopš 70.gadiem dzīvojošo La Fontaine (Kompagnistraede 11), kur līdz agrām rīta stundām skan dzīvs džezs.

SESTDIENA

9.00. Sāciet dienu ar skandināviski stipras kafijas tasi mazajā, taču dzīvīgajā Estate Coffee (Gammel Kongevej 1), kas pupiņas iepērk tieši no ražotājiem dažādās pasaules malās un grauzdē tās nelielā cehā Kopenhāgenā.

10.00. Ekskursija laivā pa vecpilsētas kanāliem (Canaltours.dk). Brauciens sākas Jaunajā ostā jeb Nyhavn, kuru izbūvēt pasūtīja karalis Kristians V, lai nodrošinātu tuvāku pieeju jaunuzceltajam tirgus laukumam Kongens Nytorv. Pie ostas rindojas XVII gadsimtā būvēti namiņi, bet viļņos šūpojas kuģi ar augstiem mastiem. Namā ar 67.numuru ir dzīvojis pasaku meistars Hanss Kristians Andersens.

Savukārt ekskursantu kuģītis piestās arī pie Mazās nāriņas skulptūras. Mazā nāriņā ir vienas Andersena pasakas galvenā varone un neapstrīdams Kopenhāgenas simbols.

12.30. Tradicionālo dāņu sviestmaižu pusdienas Restaurant Sankt Annae (Sankt Annae Plads 12). 1897.gadā atvērtajam restorānam ir senas dižciltības, elegances un diskrēta šarma aura. Cenas ir saprātīgas. Populārākās sviestmaizes ir lasis uz baltmaizes un dažādi marinētas siļķes uz rudzu maizes. Visi ēdieni tiek pasniegti uz Dānijas karaliskajiem porcelāna šķīvjiem, kas apgleznoti ar roku.

14.30. Uzkāpiet Apaļajā tornī, kas ir vecākā observatorija Eiropā, kura darbojas. Savulaik Krievijas cars Pēteris Pirmais pa spirālē augšup ejošajiem pakāpieniem uzjāja zirga mugurā. No 209 metru augstuma paveras skaists skats uz pilsētu — gan horizontu, gan ieliņām turpat apakšā, kur mijas stilīgi apģērbu veikaliņi, kā arī dāņu dizaina un sadzīves priekšmetu tirgotavas.

Tad pa Stroget ielu aizejiet līdz bijušajai karaļa pilij Kristiansborgai, kurā tagad strādā Dānijas parlaments. Tad tālāk pa parku līdz vecajai bibliotēkai, kurai piebūvēts jauns stikla atvasinājums, saukts par melno dimantu. Turpat līdzās ir arī 1620.gadā būvētā birža ar krāšņu torni.

18.30. Šķērsojiet tiltu pār Kristiana ostu un gar vecajām koka noliktavām, kur tagad mājo Ārlietu ministrija, dodieties uz vakariņām restorānā Noma (Strandgade 93). Tas ir vienīgais dāņu restorāns, kam Michelin ceļvedis piešķīris divas zvaigznes. Tā dibinātāja Renē Redzepi (31) ideja bija atdzīvināt dāņu virtuvi ar modernām idejām.

21.30. Izbaudiet jau XIX gs. atklātā atrakciju parka Tivoli krāsas pašā pilsētas centrā. Ja nav līdzi bērnu, sēsties pašās atrakcijās varbūt nemaz nav vērts — pieaugušam cilvēkam tās ir diezgan šauras. Pietiek ar pastaigu maģiskajās Tivoli gaismās.

23.00. Taksometrs aizvedīs līdz naktsklubam Vega, kas atrodas Vesterbro rajonā (Enghavevej 40). Tur gaida labs bārs un dzīvā mūzika. Savulaik šī vieta bija politisko partiju un arodbiedrību pulcēšanās vieta. Uz koka paneļiem aizvien ir uzraksti "Apvienoto nāciju zāle" un "Kongresu zāle". Tagad tā ir plaša izklaides vieta ar ļoti labu akustiku. Ja paveiksies, noķersiet kādu zvaigzni, kas te reizēm ierodas uzspēlēt nepiespiestā gaisotnē. Ir bijis gan Deivids Bovijs, gan Prinss, gan Nine Inch Nails. Ja dzīvā mūzika neinteresē, blakus esošais klubs Lille Vega piedāvā ierakstītus ritmus. No pulksten 23 līdz vieniem naktī ieeja ir bez maksas.

SVĒTDIENA

10.00. Ceļā uz Rozenborgas pili izsoļojiet caur Kongens Have (Karaļa dārziem). Pati XVII gadsimtā celtā pils nesen tika restaurēta, lai neatpaliktu no karaliskajām rotaslietām, kas glabājas tās apmeklētāju zālē. Krāšņākais eksponāts ir pils dibinātāja karaļa Kristiana IV kronis. Ja esat cēlušies agri, var sēsties vilcienā uz Hilleredu un 45 minūtēs aizbraukt līdz Frederiksborgai, kas ir vēl lielāka un krāšņāka bijusī karaliskā rezidence Kopenhāgenas pievārtē. Frederiksborgslot.dk.

13.00. Ceptas olas, kūpināts lasis un organiskais jogurts ar pašu gatavotām pārslām stilīgajā divstāvu restorānā Quote ar skatu uz Kongens Nytorv laukumu (Kongens Nytorv 8-16).

15.00. Vizītes noslēgumā vērts iegriezties iespaidīgajā mākslas muzejā Ny Carlsberg Glyptotek (Dantes Plads 7, svētdienās ieeja bez maksas). Aizpagājušajā gadsimtā to dibināja alus magnāts un filantrops Karls Jakobsens. Muzejā ir liela seno ēģiptiešu, grieķu un romiešu skulptūru kolekcija. Tur glabājas arī Dānijas zelta laiku meistaru, kā arī Monē, Gogēna un Rodēna darbi. Pēc mākslas nobaudiet arī muzeja slavenās kūciņas, kuras pasniedz plašajā ziemas dārzā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko