Jāņu naktī Mārtiņš visiem vēlē ēst viegli un veselīgi un aicina vairāk likt šķīvjos salātus. Tomēr, ja nevar iztikt bez tradicionālā šašlika, tad gaļu iesaka marinēt pavisam viegli, bez etiķa.**Lauku gurķu un magoņu sēklu salāti** 4 PORCIJĀM VAJADZĒS: 6 mazus lauku gurķus, 1 aso čili piparu, sauju zaļumu — koriandru, pētersīli, baziliku, piparmētru, 60 ml rīsu etiķa 125 ml saulespuķu eļļas 2—3 ēd.k. magoņu sēklu, 2 ēd.k. cukura, svaigi maltus melnos piparus un jūras sāli Ja izmanto bioloģiskā saimniecībā audzētus gurķus, tie nav jāmizo. Pārgriež gurķus gareniski slīpās šķēlēs. Samaisa izejvielas bļodā, pievieno gurķus, visu maigi sajauc
Gaļas marinādes
Šašlikam galvenais ir sagatavot labu marinādi. Mārtiņš Rītiņš iesaka
divas marinādes receptes. Kad marināde gatava, gaļu sagriež gabaliņos,
iemarinē uz nakti, un tā ir gatava grilēšanai.
Marinādes paredzētas aptuveni 400 g gaļas.
Marināde cūkgaļas šašlikam
VAJADZĒS:
50 g ķimeņu liķiera
25 g iesala
2 lauru lapas
5 ķiploka daivas
1 sarkano sīpolu
2 krustnagliņas
10 kadiķogu
1 tējk. ķimeņu
50 g dzīvā alus
1 citronu
1 g estragona
1 g pētersīļu
sāli, svaigi maltus piparus
Marināde medījuma gaļai
VAJADZĒS:
50 g papardes zaļo vijoļu galviņu
3 lauru lapas, svaigas 70 g olīveļļas
70 g šalotes sīpola
70 g burkānu
10 kadiķa ogu
5 g timiāna
4 g rozmarīna
sāli
svaigi maltus piparus
Jāņu dienas biešu salāti
4—6 PORCIJĀM VAJADZĒS:
1 kg biešu, 80 g saulespuķu sēklu, 90 ml kļavu sīrupa,
4 ēd.k. sarkanvīna etiķa,
4 ēd.k. olīveļļas, 2 daivas ķiploka (saspiestas), 20 g garšaugu (ieteicama kārvele),
60 g sinepju lapu, avotkresi,
1 ēd.k. ķimeņu, jūras sāli, svaigi maltus melnos piparus
Viegli apcep ķimeņu un saulespuķu sēklas. Nenomizotas bietes cep folijā
cepeškrāsnī. Kamēr tās vēl siltas, sagriež nevienādos gabaliņos.
Samaisa bietes ar pārējām izejvielām.
Garšaugu salāti — šašlika piedeva
4—6 PORCIJĀM VAJADZĒS:
koriandru un pētersīļu lapas, dilles, estragona lapas, baziliku, erukas lapas un jauktos jauno lapu salātus, 150 g lazdu riekstu
2 ēd.k. citrona sulas
1 ēd.k. olīveļļas,
50 g sviesta, melnos piparus un jūras sāli
Lazdu riekstus apcep sviestā, atstāj atdzist, tad sasmalcina. Maigi un
uzmanīgi nomazgā salātus un garšaugus, tad nosusina tos dvielī,
caurdurī vai vislabāk salātu žāvētājā. Sagatavo vinegretu — samaisa
eļļu, citrona sulu un sviestu no pannas, kur cepās rieksti.
Kārto bļodā, pārkaisa ar riekstiem, pārlej vinegretu un visu viegli samaisa. Pasniedz galdā, neļaujot salātiem nostāvēties.