Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +11 °C
Daļēji saulains
Ceturtdiena, 3. oktobris
Ilizana, Elza

Jauna veida apkures ierīce - jonu katls

Malku aizstājām ar jonu katlu, jo tā uzstādīšanai nevajag lielas investīcijas vai apkures sistēmas projektu, Dienai stāsta Jūlija, kura mīt koka namā Pārdaugavā. Jaunās apkures tehnoloģijas radītas, domājot par enerģijas izejvielu sadārdzināšanos, kā arī meklējot videi nekaitīgākus sildīšanās veidus, Dienai skaidro jonu katlu tirgotāja SIA Stafor EKO direktors Oskars Osadčijs.

Jonu katla īpašības:

  • mazs izmērs - pietiek ar vienu kvadrātmetru sienas
  • ātra un vienkārša montāža
  • klusa darbība
  • var pievienot gan jaunai, gan agrāk veidotai apkures sistēmai
  • nevajag kurināmā rezerves
  • var programmēt atšķirīgu darba režīmu dažādos diennakts laikos, samazinot izdevumus
  • drošs, tīrs un ekonomisks
  • aizsargāts pret aizsalšanu - siltumnesējs nesasalst līdz -40 C
Avots: Stafor EKO

Vajag elektrību


Jonu apkures katla uzstādīšana ir vienkārša, tas aizņem ļoti maz vietas. Jūlijas ģimene jonu apkures katlu iegādājās pagājušā gada vasarā. Līdz tam trīsistabu dzīvoklis apsildīts ar malkas krāsnīm. Jūlija stāsta, ka jaunais katls līdzinās piltuvei: "Sildītājs ir apmēram 20 centimetru garš un septiņus centimetrus plats, tam klāt pievienots neliels ūdens rezervuārs." Katlu darbina elektrība, tā uzstādīšana ģimenei maksājusi aptuveni 600 latus. Lai ziemā apsildītu 82 m2 dzīvokli, par elektrību nākas maksāt 50 latus.

Izdevīgi ar trešo plānu


Pieredze ar jonu katliem rāda, ka šis apkures veids ir izdevīgāks nekā apkure ar šķidro kurināmo vai sašķidrināto gāzi, teic O.Osadčijs. Lētāk maksā tikai malka un ogles. Siltumnesēja sasildīšana jaunajā katlā notiek ar jonu kustību - pozitīvie un negatīvie joni kustas uz atbilstīgiem elektrodiem, izdalot siltumenerģiju un karsējot sildelementu - ūdeni.

Atšķirībā no spirālveida apkures katliem jonu apkures sistēmās neveidojas siltumizolējoša sāļu kārtiņa, kas var izraisīt līdz pat 70% lietderības koeficienta samazinājumu, stāsta speciālists. Jonu katla sistēmas siltuma apmaiņas virsmas paliek tīras, apsilde notiek efektīvi un ekonomiski.

Īpaši izdevīgs jonu katls esot tad, ja ar Latvenergo noslēgts līgums par trešo tarifu plānu, saskaņā ar kuru naktīs un brīvdienās par elektroenerģiju jāmaksā divas reizes mazāk. Naktī, kad gaisa temperatūra ārā krītas, apkures sistēmu var darbināt intensīvāk. Trešā tarifu plāna izmantošana apkures izdevumus ļaujot samazināt par aptuveni 30%, aprēķinājis O.Osadčijs. Turklāt jonu katls ir kluss, tāpēc par iztraucētu naktsmieru nav jāuztraucas.

Ar atjaunojamiem resursiem


Tirgotājs uzsver, ka jonu katls ir videi draudzīga apsildes ierīce, tomēr Dienas aptaujātie eksperti to apšauba. "Piedāvāt šādus katlus kā videi draudzīgus ir pareizi tad, ja izmantotā elektroenerģija tā darbināšanai saražota no atjaunojamiem resursiem," norāda Agris Kamenders, SIA Ekodoma energoauditors.

Ūdens sildītāju lietderības koeficienti ir 97-98% robežās, Dienai norāda profesore Dagnija Blumberga, RTU Vides aizsardzības un siltuma sistēmu institūta vadītāja, tāpēc nekādu īpašu ekonomikas priekšrocību šim katlam nav. Viņa uzskata, ka lielāka apkures slodze ir nevis naktīs, kad temperatūru telpās var samazināt līdz plus 16 grādiem, bet gan no rītiem un vakaros, kad visvairāk tiek izmantots karstais ūdens. Turklāt elektroenerģijas piegādes pārtraukuma gadījumā vajadzētu vai nu samierināties ar vēsumu istabās, vai elektrību ražot autonomi, piemēram, ar ģeneratoru, un tas nozīmē lielas papildu investīcijas.

Eksperta viedoklis


Dagnija Blumberga, profesore, RTU Vides aizsardzības un siltuma sistēmu institūta vadītāja

Gribas ticēt brīnumam, bet diemžēl fizikas likumus nevar atcelt, un ūdens sildīšanu ar elektroenerģiju nav iespējams pamatot ne ekonomiski, ne ekoloģiski, ne arī tehnoloģiski. Siltuma iegūšana ar jonu katla palīdzību ir tehnoloģisks risinājums, kā sildīt ūdeni ar elektroenerģiju. Kā priekšrocība tiek minēta, ka nebūs katlakmens jeb aplikumu uz virsmas. Tomēr katlakmens neveidojas arī tad, ja tiek samazināts kalcija un magnija sāļu saturs ūdenī jeb samazināta ūdens cietība, un to var izdarīt ar dažādiem vienkāršiem paņēmieniem. Elektroenerģija ir dārgāka par kurināmā enerģiju, tāpēc darbībā ekonomiski izdevīgāka šāda iekārta nevarētu būt. Videi draudzīgāka šī iekārta noteikti nebūs, jo emisijas gaisā no mājas krāsns skursteņa pārvietosies uz elektroenerģijas ražošanas avotu, piemēram, Rīgas termoelektrocentrāles skursteņiem.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Zirnis joko - 3.10.2024.

Iztikas minimums – aprēķins, cik slikti jādzīvo tautai, lai varas elite dzīvotu labi.

Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko