Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +11 °C
Apmācies
Piektdiena, 4. oktobris
Modra, Francis, Dmitrijs

Jaunas mājas vecām mantām

Kur iespējams pārdot vai nodot mazlietotas lietas, kas pašu mājās tikai aizņem vietu?

Viens no iemesliem, kamdēļ mājokļi mēdz apaugt ar mantām, ir neziņa, ko darīt ar veco ledusskapi vai mazlietoto, bet nevajadzīgo veļas mašīnu, apaviem vai drēbēm, kas vairs neder. Utu tirdziņu tradīcija, kur cilvēki par nieka naudu pārdod labas, bet pašiem nevajadzīgas lietiņas, Latvijā vēl, šķiet, nav pa īstam ieviesusies. Tomēr ir alternatīvas.

Veco atstāj veikalā

Tādas elektriskās iekārtas kā ledusskapji, veļas mašīnas, baterijas u.c. elektropreces satur cilvēkam un dabai kaitīgas vielas, tāpēc par atbrīvošanos no šādām lietām jāpiedomā īpaši rūpīgi. Sadzīvēs atkritumu konteineros tos nedrīkst mest, arī Getliņos tos atstāt nebūs likumīgi, jo bīstamie atkritumi tiek glabāti atsevišķi un pēcāk īpaši pārstrādāti. Kopš 2005.gada 13.augusta stājusies spēkā ES direktīva par elektrisko iekārtu atkritumiem, saskaņā ar kuru jaunas elektropreces iegādes cenā ir iekļauta vecās pārstrāde. Tas nozīmē, ka, piemēram, pērkot jaunu ledusskapi, veco var nodot veikalā. Tomēr, piemēram, Elkor Plaza veikals Brīvības ielā 201 vismaz telefoniski sacīja, ka tāds pakalpojums pie viņiem nav pieejams, lai arī ir zināms iepriekšminētais likums. Savukārt Electrolux veikalā Tērbatas ielā 42/44 sacīja, ka tad, ja tiek pirkts jauns, vecais ledusskapis tiek pieņemts. Saskaņā ar ES direktīvu pārstrādei nododamās lietas nedrīkst būt izjauktas.

Nodot, nevis izmest

Ja nu gadījumā ir vajadzība atbrīvoties no vecām elektroprecēm, neiegādājoties jaunu, tad to bez maksas var izdarīt vairākās Latvijas Zaļā punkta vietās gan galvaspilsētā, gan mazpilsētās. Precīzas šo vietu adreses var uzzināt vai nu mājas lapā www.zalaispunkts.lv vai arī zvanot pa tālruni 7039810. Arī Rīgas Domes Vides departaments sadarbībā ar A/S Bao ir parūpējušies par iespēju cilvēkiem nodod bīstamos atkritumus vairākās vietās Rīgā - Duntes ielā 13, Daugavgrīvas ielā 31, Vienības gatvē 115a, Ciema ielā 3, Getliņos sadzīves atkritumu poligona šķiroto atkritumu savākšanas laukumā, kā arī t/c Mols, t/c Spice, t/c Alfa. Par pieņemšanas laikiem, kā arī A/S Bao bīstamo atkritumu savākšanu citās Latvijas vietās iespējams uzzināt, zvanot pa tālruni 7612259. Dodoties uz šiem punktiem, svarīgi neaizmirst kādu personu apliecinošu dokumentu, lai firma varētu veikt nepieciešamās formalitātes.

Savukārt, ja pašam nav spēka izkustināt veco elektroierīci ne no vietas, tad pakalpojumu, ka cilvēki atbrauc, paņem un aizved, var iegādāt firmā EMP, Krišjāņa Barona 133 vai zvanot pa tālruni 7291206. Par katru aizvesto kilogramu nāksies maksāt 40 santīmus.

Noderēs citam

Bet, ja lieta ir labā stāvoklī, pašiem nevajadzīga un tā vien gribas to nevis atdot, bet pārdot, tad var izmēģināt jo daudzos interneta sludinājumu dēļus, piemēram, draugos.lv, www.tanks.lv, www.ss.lv u.c.

Ja skapī drēbes ir sakrājušās tik daudz, ka grūti durvis aiztaisīt, tad ir skaidrs, ka laiks revīzijai. Mazlietotas drēbes un apavus bez maksas var nodot Latvijas Sarkanajā Krustā Skolas ielā 1. Savukārt pārdot tās var vairākos second-hand veikalos, piemēram, Laba doma Puškina ielā 5 vai arī Monikā Matīsa ielā 28, kur, tiesa, tiek uzpirkti tikai pazīstamu zīmolu mazlietoti apģērbi.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Zirnis joko - 4.10.2024.

Alkoholiķu kompānija daudzdzīvokļu mājas pagalmā izskatījās tā, it kā viens no viņiem būtu aizgājis pakaļ futbolbumbai un viņi viņu gaidītu 30 gadus.

Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko