Šim manifestam ir daudz atbalstītāju ne tikai pavāru vidū, bet arī starp skolotājiem, ministriem un uzņēmējiem. Doma veidot kustību, kas popularizē mūsdienu virtuvi Latvijā, radās, iespaidojoties no citu valstu kulinārijas jaunajām vēsmām, arī tāpēc, ka vēlamies bagātināt pašmāju moderno virtuvi.**Ar ko tā atšķiras no virtuves, kas agrāk bija katrā lauku sētā?**Mūsdienu kulinārija ir pavisam citāda, tagad ir citi laiki, citi cilvēki un citas prasības. Tas, ko piedāvā mūsu virtuve pašlaik, ir arī padomju virtuves mantojums. Domāju, esam pietiekami patstāvīgi, lai veidotu savu kulināriju.**Ar ko Latvijā ražotie produkti ir tik īpaši un atšķiras no citiem?**Tie ir īsti un dabiski. Mūsu zeme ir tīra, tā nav tik ļoti piesārņota, tāpēc ir iespējams audzēt dabiskus produktus. Piemēram, mums ir labākie nēģi pasaulē. To atzinis pat Hestons Blūmentāls, restorāna Fat Duck šefpavārs. Šis Anglijas restorāns atzīts par otru labāko pasaulē. Katrai valstij ir produkts, ar ko tā lepojas, mums tādu ir daudz: rupjmaize, kāļi, nēģi, zuši, brieža gaļa, cūkgaļa, smiltsērkšķi, medus, putraimi un speķis.**Ko jūs no Latvijas virtuves piedāvātu, piemēram, itāļu tūristiem, kuru garšas kārpiņas ir īpaši izlutinātas?**Mūsu pašu meduskūku. Galvenais jau nav gatavot viņiem, bet darīt to sev. Viņi taču necep mums picas ar biezpienu vai speķi. Pietiek izdabāt! Lai nobauda īstus un unikālus produktus. Itāļu ir daudz, tā ir liela zeme, bet mēs esam maza un unikāla valstiņa, tāpēc arī ēdienam jābūt tādam vienīgajam pasaulē, pietiek kopēt Eiropu.**Piedāvājumā nav tādu tradicionālu latviešu ēdienu kā, piemēram, zirņi ar speķi. Ar ko plānojat tos aizstāt?**Nevajag aizmirst senos ēdienus, mums jau tā to ir tik maz. Jāgatavo no zirņiem kaut kas jauns.**Cik daudz laika vajadzīgs, lai izdomātu jaunu oriģinālu recepti?**Var izdomāt trijās dienās, citreiz pat ātrāk, bet paiet laiks, kamēr tauta to iemīl. Ēdienu radīšana ir radošs process, man visu laiku galvā rosās domas par un ap ēdienu.**Kas ir jūsu šī rudens iecienītākā garša?**Nešaubīgi — nēģi, seleriju saknes, miežu putraimi, cidonijas, kāļi, kazas siers, āboli un ziedkāposti.**Kas jums vislabāk garšoja bērnībā?**Spilgti atceros bukstiņputru un ceptus kartupeļus. Banāli, bet kartupeļi laikam ir mūsu stihija.**Vai gatavojat ēst arī mājās?**Protams, sev, sievai un mazajai Emīlijai, kaut gan viņai ir tikai divi mēneši un desmit dienu.
Jaunu garšu meklējumos
Restorāna La Boheme šefpavārs Māris Jansons kopā ar domubiedriem uzrakstījis manifestu un aicina iesaistīties kustībā, kas veicina mūsdienu Latvijas virtuves veidošanu. Tiktu atbalstīti vietējie zemnieki, un radīti jauni ēdieni no pašmāju produktiem.Kāpēc radās doma par manifestu, kas atbalsta mūsdienu Latvijas virtuves veidošanu?Mūsu mērķis ir popularizēt Latvijas moderno pašmāju kulināriju un produktus.
Uzmanību!
Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.