Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +11 °C
Daļēji saulains
Ceturtdiena, 3. oktobris
Ilizana, Elza

Jāuzmanās no sliktas kvalitātes skaidu briketēm un slapjas malkas

Laba malka ir kā labs ēdiens, Dienai saka SIA Malkas pasaule mārketinga speciālists Deniss Krivlenia, nosaucot galvenos koksnes kurināmā pircēju riskus Latvijā - solītajam neatbilstīgs malkas apjoms, sliktas kvalitātes briketes un slapja malka. Uzņēmums Latvijas tirgum pievērsies pēc septiņu gadu pieredzes, piegādājot koksnes kurināmo citās Eiropas valstīs, un par vienu no galvenajiem mērķiem uzskata augstus kvalitātes standartus.

Lai nevar pārlauzt


"Cilvēks, kurš benzīntankā iegādājas skaidu briketes, uzreiz nesapratīs, kura brikete ir sliktas kvalitātes," stāsta speciālists, rezumējot savus novērojumus - kopumā Latvijā malkas un skaidu brikešu cena bieži neatbilst kvalitātei. Vēlme piedāvāt tirgū kvalitatīvu produktu bijis viens no iemesliem, lai līdz ar lieliem klientiem Francijā, Norvēģijā un Dānijā Malkas pasaule sāktu apkalpot Latvijas koksnes kurināmā patērētājus.

Skaidu briketēm, ko izmanto kā kurināmo, jābūt ārkārtīgi blīvām, "lai tās nevar ne pārlauzt, ne saplēst", ne citādi sasmalcināt, rāda D.Krivlenia. Atminoties brikešu lietošanas pieredzi pirms pieciem gadiem, kad krāsns kurināšanai izmantotie presēto skaidu klucīši burtiski drupa pirkstos, Dienas korespondents pārliecinājās, ka Malkas pasaules piedāvāto briketi tiešām nav iespējams pārlauzt. "Varbūt vienīgi pasaules stiprākais deputāts Ščerbatihs to spētu," nosmej kurināmā eksperts, uzsverot, ka brikešu sadrupšana ir "pilnīgi nepieļaujama", pirmā zīme, ka produkts nav kvalitatīvs. "Ja brikete nav blīva, tad tai ir mazāka siltumspēja, un pat Latvijas lielākajos benzīntanku tīklos tādas diemžēl var nopirkt," atzīst D.Krivlenia.

Nosaka prese


Brikešu blīvums tiek nodrošināts pareizā ražošanas procesā, un SIA Malkas pasaule tirgotās briketes tiek presētas paša uzņēmuma ražotnē ar Vācijā pirktu presi, kura maksājusi 80 000 eiro. D.Krivlenia uzsver, ka tā bijusi vajadzīga investīcija, jo tieši brikešu presēšanas iekārtas kvalitāte ir galvenā, no kā atkarīga produkta kvalitāte. Latvijā nopērkamās briketes bieži tiek importētas no Polijas, Krievijas un Baltkrievijas, kur tās top vienkāršās skaidu presēs, ar kurām ražotais produkts savas zemās kvalitātes dēļ maksā pārāk dārgi. "Pārdevēji no nekvalitatīvajām briketēm reizēm gūst pat 300-500 procentu peļņu," lēš speciālists.

Malkas pasaule Latvijā sākusi tirgot jauna veida briketes - tās gatavotas no priedes un egles mizām. Tās maksā par trešdaļu dārgāk, taču deg pat trīs reizes ilgāk, dodot vairāk siltuma. Malkas pasaule tirgo arī kokskaidu granulas, kuras pērkot no pārbaudītiem partneriem.

No koka līdz veikalam


Kā Malkas pasaules galveno trumpi D.Krivlenia min to, ka uzņēmums pats ražo malku un briketes un nogādā tās vai nu līdz patērētājam, vai arī līdz mazumtirdzniecības vietai. Uzņēmumā nodarbināti 20 darbinieki, un šis skaits sezonas gaitā īpaši nemainoties. Līdzīgi arī pārdošanas apjomi vasarā samazinās, taču ne dramatiski.

Malka tiek piegādāta jau nomērītos kubikmetros, tāpēc var precīzi noteikt tās daudzumu. "Pērkot malku no kravas auto vadītājiem, kas pulcējas pilsētu laukumos, tās daudzumu nevar kontrolēt, turklāt pirms maksāšanas jūs redzat tikai kravas virskārtu. Izgāžot malku pagalmā, var izrādīties, ka kravas kastē saiet mazāk nekā solītie desmit kubikmetri, un zem dažām glītajām bērza pagalēm slēpjas satrunējušas alkšņa šķilas," riskus apraksta D.Krivlenia.

Jātīra dūmeņi


Mazumtirdzniecībā SIA Malkas pasaule malka un briketes tiek piegādātas Rimi, Dinaz, Viada, kā arī K-rauta veikalu tīkliem, notiekot sarunas ar citiem potenciālajiem partneriem, informē D.Krivlenia. Fasētu dažādu koku malku Rīgas apkārtnē ar bezmaksas piegādi par līdzīgām cenām piedāvā arī zemnieku saimniecība Lielgribuļi. Nešķirotas lapkoku beramās malkas kubikmetrs šoziem Latvijas tirgū maksā vidēji 25 latus.

Termometra stabiņš pēdējās nedēļas laikā noslīdējis pat līdz mīnus 15 grādu atzīmei, tāpēc apkures sezona rit pilnā sparā. Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienests (VUGD) atgādina, ka malkas apkures ierīcēm - krāsnīm, plītīm, koksnes katliem, kamīniem u.c. - vismaz divas reizes gadā jātīra dūmeņi un vilkmes šahtas. Lai arī daudzi cilvēki ir pārliecināti, ka "ar mani nekas slikts nenotiks", VUGD statistika rāda - laikposmā no 2007.gada 1.janvāra līdz 30.novembrim 668 ugunsgrēki izcēlušies apkures iekārtu dēļ, tos izraisījuši netīrīti dūmvadi, pārkurināšana vai neuzmanīga apiešanās ar ierīcēm.


Malkas cena par vienu kubikmetru*
  • Alkšņa, apses malka Ls 30
  • Bērza malka Ls 65
  • Oša, ozola malka Ls 40
* Bezmaksas piegāde ar minimālo daudzumu četri kubikmetri
Avots: Malkas pasaule

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Zirnis joko - 3.10.2024.

Iztikas minimums – aprēķins, cik slikti jādzīvo tautai, lai varas elite dzīvotu labi.

Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko