Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +7 °C
Apmācies
Trešdiena, 2. oktobris
Skaidris, Ilma

Kā atmest smēķēšanu. Motivācija svarīga

Mans paziņa Edgars (30) smoļī jau piecpadsmit gadu. Viņš ir kaislīgs mēķētājs, bet nu jau trīs mēnešus iestrēdzis nothing special caurumā. Nav darba, nav naudas, arī cigarešu nav. Pīpēšanu taupības nolūkos "norāva" uzreiz un jau trīs mēnešus nepīpē. Tā kā atmest piespieda ekonomiskā lejupslīde, ne paša labie nodomi, tad tā ir nervoza padarīšana, ievilkt dūmu griboties ļoti, ļoti. Nervozo tirināšanos un ilgošanos pēc dūma reti slāpē drauga uzcienāta cigarete, sak, lai plaušu trubas neiesērē. Pīpēt viņš atsāks, tiklīdz saņems pirmo algu. "Bet, ja jau tik ilgi izturēts, kāpēc smēķēt?" jautāju. "Kāda starpība, no kā mirst. Visa dzīve kaitīga," viņš saka un atzīst, ka trūkst motivācijas. Motivācija ir pati svarīgākā, lai ar nikotīna pieradumu varētu tikt galā.

Ingars (26) smēķēja kopš četrpadsmit gadiem paciņu dienā. Tagad atmetis. Arī viņu piespieda valsts, paceļot akcīzes nodokli cigaretēm. Citādi būtu pīpējis vēl šobaltdien, viņš saka. Ingars "norāva" pakāpeniski, samazinot cigarešu skaitu. Tagad ir laimīgs. Vai atsāks? Iespējams, ja kļūs naudīgāks un nervi piespiedīs. Viņš saka, ka tagad smēķēt var atļauties tikai bagātie. Bet, lai paturētu pēdējo vārdu un kārdinājumam pateiktu nē, viņš kabatā vienmēr līdzi nēsā cigarešu paciņu un šķiltavas. "Tā ir smalka pavedināšanas māksla. Svarīgi, ka pats to gribu atmest un jebkurā brīdī varu atsākt. Vai arī jebkurā brīdī varu atkal un atkal pateikt — nē!" Cigarešu paciņu kabatā joprojām neaizskar. Piefiksējis, ka veselība uzlabojusies, mazs sprintiņš lietus laikā līdz mašīnai vairs nav problēma — kļuvis tā kā vieglāk.

Sarmīte (28) novilka trīs gadus. Ne īsti kaislīgi, ne nekaislīgi. Dažkārt nesmēķēja veselu nedēļu un tad, kā "uzsēdās" uz cigaretēm, tā uz vairākiem mēnešiem, tad atkal pārtrauca. Viņai stingri vecāki. Arī 28 gadu vecumā viņiem ir vara. Reiz dzirdēju, kā viņi pukojās, ka Sarmīte atradusi tievēšanas metodi — cigareti. Toreiz nosmējos, jo Sarmīte vienmēr bijusi paraugmeitene — labi mācījās, vecāki lepojās, bet tagad dzirdēju: "Dulla, kas dulla!" Tagad nesmēķējot pusgadu, sākusi domāt par bērniem un skaistumu. "Zobi kļūst dzeltenīgāki," viņa nosmej, bet par diētu neko daudz nestāsta. Tikai to, ka kilogrami nāk klāt, tiklīdz atmet. Psiholoģiskais pieradums prasot ēdienu, tāpēc, lai cīnītos ar pieradumu, Sarmīte dzer tēju bez cukura.

*

Turpinām Privātās dzīves diskusiju Kā atmest smēķēšanu

Gaidām vēstules gan no tiem, kas smēķēšanu atmetuši uz visiem laikiem, gan no tiem, kas atmet un atsāk, un atkal atmet.

Dalieties savā personīgajā pieredzē!

Vai pietiek tikai ar gribasspēku?

Vai vajag tabletes, plāksterus, psihoterapeita palīdzību?

Kāpēc atsākāt smēķēt, ja noturējāties vienu divus gadus?

Ko uzskatāt par riska faktoriem smēķēšanas atsākšanai?

Rakstiet: [email protected] vai Diena, Mūkusalas iela 15, Rīga, LV1004

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko