Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +8 °C
Apmācies
Trešdiena, 2. oktobris
Skaidris, Ilma

Kā pareizi nokrāsot matus pašai?

Jaunākās aptaujas rāda, ka ekonomiskās krīzes dēļ pazeminājies arī frizētavu apmeklētāju skaits. Kopš veikalos nopērkamas visdažādākās matu krāsas, matu krāsošana mājās vairs nav pārāk sarežģīta procedūra, to var izdarīt arīdzan pats. Par to, kā matus nokrāsot mājās, lūdzām konsultēt LTV stila nodaļas vadītāju Daci Grīnbergu.

Viņa uzskata, ka mājās kvalitatīvi var nokrāsot tikai īsus matus, jo garus grūti nokrāsot pat labam meistaram frizētavā. Arī par blondīni mājas ap­stākļos, visticamāk, nekļūt. Ja cilvēks atradis savu krāsu, piebalināt saknes ir pavisam cita lieta. Bet no tumšmates pārkrāsot blondus matus mājas apstākļos eksperte neiesaka. Ar toni neeksperimentēt

Grūtākais, matus krāsojot, ir atrast vēlamo krāsas toni. Krāsu veida izvēle ir atkarīga no tā, kādu efektu vēlaties panākt. Piemēram, tonējošās krāsas nekad nenokrāsos sirmos matus. Arī ar krāsojošiem šampūniem matus gaišākus nokrāsot nav iespējams. Eksperte saka, ka jaukt divus dažādus toņus var tikai gadījumā, ja abas krāsas ir viena ražotāja produkts.

Tiem, kuri nav pārliecināti, ko vēlas, speciāliste iesaka sākt ar mierīgāku, gaišāku toni, jo tumšu toni no matiem grūti izņemt. Ja tonis reiz atrasts, labāk neeksperimentēt arī ar ražotājiem, jo katrai firmai ir savs kafijas, savs kastaņu tonis. Krāsu cenu amplitūda svārstās no lētākas līdz dārgākai. Ne vienmēr lētākais variants ir sliktākais, bet dārgākais - labākais.

Ar ko krāsas atšķiras? Ražotāji sola, ka kāda no tām ir daudz aizsargājošāka. Iespējams, mārketinga triks. D.Grīnberga par saudzīgu matu krāsošanas metodi uzskata dabīgo krāsu - hennas un basmas izmantošanu. Bet no tām var atbrīvoties, tikai matus ataudzējot pilnībā, tos nevarēs pārkrāsot - krāsa tos neņems, un mati var iegūt pavisam citu toni, ne to, kas uz paciņas. Šīm krāsām raksturīga arīdzan specifiska un ne pārāk patīkama smarža, ja mati samirks, piemēram, lietū vai peldoties baseinā.

Kad krāsa izvēlēta, jāsagatavojas krāsošanai. Šo procedūru noteikti vajadzētu veikt pie spoguļa, apklājot plecus. Ja krāsa uzpilēs uz drēbēm, traipus izmazgāt no apģērba būs neiespējami. Kaklu, ausis, pieres daļu no krāsas var pasargāt, iesmērējot ar sejas krēmu. Bet, ja krāsa rūpīgi sajaukta pareizā biezumā, tā netecēs. In­strukcija lasāma uz katras krāsas iepakojuma.

Krāsu drīkst jaukt tikai plastmasas traukā, nepieciešama otiņa un plastmasas ķemme, cimdi. Kādam ērta krāsošanas metode ir speciāla krāsošanas pudele, kurā krāsas masu var sajaukt, tā dažām krāsām ir iepakojumā.

Galvu netīt dvielī

Pirms ieziest krāsas masu matos, jāatceras, ka matiem jābūt tīriem no lakas un putām. Lai matus pasargātu no balināšanas ietekmes, jākrāso nemazgāti mati.

Krāsot sāk saknes, pāršķirot matus pa centimetru platām svītrām. Kad ieziestas saknes, krāsu iesmērē atlikušajos matos un ar cimdiem viegli izlīdzina. Lai nebūtu jāieņem akrobātu cienīga poza un lai mati neiekrāsotos plankumaini, palīdzēt krāsot labāk ļaut kādai uzticamai personai. Ja tiek piekrāsotas tikai saknes, matu galos krāsa jāieziež un tur mazāku laiku, tas norādīts instrukcijā, vai ar rupju ķemmi jāizķemmē, lai krāsa izplūst, lai tonis izlīdzinās.

Krāsa jātur matos tik ilgi, cik norādīts uz iepakojuma. Aizmigt nevajadzētu, krāsai sakalstot tiks savilkta āda, var rasties alerģija, iekaisums. Bet, ja matos būs balinātājs, mati nolūzīs, sadegs. Nekādā gadījumā ar krāsu ieziestus matus mājas ap­stākļos nedrīkst sutināt, ievīstot plastmasas maisā, cepurē vai ietinot dvielī. Galvas sutināšana ir vecmāmiņu metode.

Pēc krāsas izskalošanas mati jāatveseļo, iemasējot masku vai balzamu. Tie jākopj, jālutina regulāri.

Cik bieži krāsot matus?

Viss atkarīgs no vizuālā un estētiskā tēla. Izbalējušu krāsu spilgtināt var ar tonējošu šampūnu, tā būs saudzīga metode, ja krāsa izmazgājas pārāk ātri. Noteikti jāpievērš uzmanību krāsu spilgtajiem toņiem, piemēram, sarkanajam. Ja krāsa, samirkstot lietū, pil, mati nav kārtīgi izskaloti.

Grūtniecēm krāsot matus mājas apstākļos nav ieteicams, jo krāsas specifiskā smarža var izraisīt nelabumu, var rasties alerģija. Speciālists frizētavā palīdzēs atrast piemērotāku krāsu, kurai nav tik specifiskas smaržas, kura ir saudzējošāka.

***

kā nokrāsot matus pašai?

Letīsija Gvenau, friziere, L"ORÉAL Professionnel matu krāsu kolekciju veidotāja

It kā vienkārša un pašsaprotama lieta, un varbūt tieši tāpēc to bieži neievēro: pirms matu krāsošanas noteikti ir rūpīgi jāizlasa krāsas lietošanas pamācība. Tur viss vienmēr ir izskaidrots. Taču ,manuprāt, ka ideāli būtu krāsošanu uzticēt frizierim. It īpaši, ja vēlaties šosezon tik aktuālo krāsojumu divos līdz trijos toņos. Labs matu krāsošanas speciālists zinās, kurā vietā katru toni izvietot, lai krāsojums un matu griezums viens otru papildinātu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Zirnis joko - 2.10.2024.

Cilvēks izskatās patiešām slikti, ja nāve, atnākusi pēc viņa un viņu ieraudzījusi, steidzīgi metas pļaut zāli.

Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko