Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +3 °C
Skaidrs
Otrdiena, 1. oktobris
Lāsma, Zanda, Zandis

Karību virtuve

Pateicoties iekļaušanai UNESCO programmas Pasaules atmiņa padomē, man tiešām laimējās. Sēde notika nelielā valstiņā (uz mata tik lielā kā jaunais Auces novads) uz salas Karību jūrā — Barbadosā. Tā kā līdz Tobāgo no turienes jālido 50 minūšu, tad ieplānoju arī mums labi pazīstamās arhipelāga salas apmeklējumu.

Barbadosas un Tobāgo virtuves pamati balstās uz tropu augļiem, Karību jūras zivīm, kā arī Latīņamerikas (spāņu, indiāņu) un indiešu tradīcijām. Indiešu tāpēc, ka šajā reģionā pēc afrokarībiešiem nākamā lielākā grupa ir indieši. Pašcieņas pilnie barbadosieši visu, kas attiecas uz nāciju, sauc "bedžen" (Bajan). Pirmkārt, jau ēdamie un dzeramie. Barbadosieši uzskata, ka viņi ir radījuši rumu un greipfrūtus. Tiesa, šur tur vēl salās domā tāpat.

Es dzīvoju kādu kilometru no Oistinas zivju tirgus. Pie šī tirgus piederas Oistinas pludmales dārzs. Ap estrādi sabūvētas kādas 50 būdu rindas ar griliem, galdiem un soliem. Zivis gandrīz burtiski lido uz pannas vai uguns. Lidojošā zivs (Flying fish) ir Barbadosas ikona. Tā ir tik liela kā maza siļķe ar maigu gaļu. Un spārniem! Uzturoties Karību jūrā, vēl izmēģināju citas zivis — sākot ar zilo marlinu, karalisko makreli (Kingfish), beidzot ar tunzivi un haizivi. Tomēr lidojošā bija visgaršīgākā.

Ēdu tā saucamo FFF trio — lidojošās zivs filejas, kas katra pagatavota savā veidā — cepta, grilēta un sautēta trīs dažādās mērcēs. Attiecīgi ar Parmas sieru, vietējā alū Banks un kokosriekstu pienā. Starp citu, visi lielā daudzumā Barbadosā dzer Banks. Taču topu tops ir cou—cou (izrunā "ku—kū"). Tas esot nacionālais ēdiens, kurš radies verdzības laikā. Pamatā tā ir piedeva visai sālītai, ceptai vai tvaicētai lidojošajai. Tie ir rupja maluma kukurūzas milti un Rietumāfrikā iecienītā okra jeb bāmijas, arī "dāmu pirksti" (aug krūmos, bet pēc izskata mazliet līdzīgi mazam cukini). Plus sīpoli, ķiploki un svaigas garšvielas. To gatavo (jauc) ar kaut ko līdzīgu kriketa nūjai. Biezenis mazliet atgādina kuskusu vai polentu. Atklāti sakot, neesmu kukurūzas cienītājs. Cita lieta zivs. Tā tiek gatavota laima sulā, "bedžen" asajā mērcē, ar sīpoliem un ķiplokiem, timiānu, majorānu, pētersīļiem, tomātiem un kariju. Zivis ir sarullētas gluži kā rolmopši. Lieliski!

Bija arī citas interesantas piedevas. Piemēram, neparasts makaronu sacepums, rīsu putra vai maizes augļa (breadfruit) biezenis. Pagaršoju arī ļoti iecienīto vistas gaļas zupu. Tur bija viss: maizes auglis, okra, saldie kartupeļi, burkāni, selerija, sīpols, paprika un karijs. Ļoti garšīgu gulašveidīgu jūras velšu zupu ēdu Tobāgo. Tur arī pamēģināju jēru, kas šajā reģionā ir otrais populārākais gaļas ēdiens pēc vistas. Par desertiem man nav viedokļa — bija mango nogatavošanās laiks. Tie mētājās visās malās.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko