Karijs nav atsevišķa garšviela, bet gan dažādu garšvielu - vismaz desmit sastāvdaļu - sajaukums. Tā pagatavošanai visbiežāk izmanto koriandru, sīpolus, ķiplokus, ingveru, čili, kurkumu, sinepju graudiņus, kanēli, krutnagliņas, fenheļa sēklas, kardamonu, muskatriekstu un anīsu. Garšvielu maisījumi izceļ ēdiena neatkārtojamo garšu. Tā ir īpaša māksla, jo neviena garšviela nedrīkst pārmākt otru vai pārlieku izcelties. Indiešu virtuvē lieto gan karija pulveri, gan pastu, kas vairāk piemērota mērču un zupu garšu uzlabošanai.
LTKL karija vakara gaitā viesiem bija iespēja nogaršot gandrīz divdesmit pikanto austrumu ēdienu. Kāpēc pasākuma iniciatori ir Latvijā strādājošie angļi? Izrādās, ka svarīgāko indiešu garšvielu kariju par savā virtuvē tradicionālu pieņēmuši Eiropā. Līdzās Fish and chips karija ēdieni Lielbritānijā ir vai ik ēstuves ēdienkartē.
Kariju draudzīgajās sacensībās gatavoja gan profesionāli pavāri, gan gardēži un ēdienu gatavošanas amatieri no Latvijas biznesa vides. Katra komanda prezentēja savu īpašo kariju, kuru vērtēja žūrija, bet degustēt varēja visi vakara viesi. Kā stāstīja paši sacensības dalībnieki, karija pagatavošana izvērtusies par lielisku kolektīva saliedēšanas pasākumu.
***
Eksotiskais dārzeņu ambrozijs ar vistas strēmelītēm
(Viesnīcas Avalon darbinieku piedāvājums, kas tapis šefpavāres
Daces Gribustes vadībā)
Vajadzēs:
papriku
cukīni
kabačus
sīpolus
pākšu pupiņas
ananasu
banānus
mandarīnus
Madras karija pulveri
Olīveļļā nedaudz apcep dārzeņus un augļus, pievieno maigo Madras karija pulveri.
Vēl vajadzēs:
vistas fileju
beztauku jogurtu
TIKKA karija pastu
svaigu čili
svaigi spiestu mandarīnu sulu
Vistas fileju marinē jogurta, karija, mandarīnu sulas, svaiga čili marinādē.
Filejas gabaliņus apcep olīveļļā, pievieno dārzeņu - augļu maisījumu, apceptas sezamasēkliņas, nedaudz pasautē.
Servē apelsīnu pusītēs, kam izņemts mīkstums. Pasniedz ar citronmelisu
***
Rīgas biznesa skolas MBA Yum Yum Curry jeb vistas karijs ar mango
(tapis RBS mārketinga direktores Ilzes Arkliņas vadībā)
4 personām vajadzēs:
3 ēdamkarotes eļļas
1 lielu sīpolu (sakapātu)
½ sarkanās paprikas (sakapātas)
2 ķiploku daiviņas (saspiestas)
2 ēdamkarotes svaiga, samalta ingvera
2 ēdamkarotes karija pulvera
½ tējk. samaltu ķimeņu
2 mango (nomizoti un sagriezti gabaliņos)
2 ēdamkarotes baltvīna etiķa
1 ¼ tases ūdens (1 tase=200 ml)
600-700 g cāļa filejas vai šķiņķa (atkauloti un bez ādas, sagriezti gabaliņos)
1/3 tases zeltaino rozīņu
½ tases kokosriekstu piena
sāls un piparus
pētersīļus (dekorēšanai)
Uzkarsē 2 ēd.k. eļļas lielā pannā vidējā karstumā. Pievieno sīpolus un cep, apmaisot, līdz mīksti (apmēram 5 minūtes). Pievieno papriku un vēl ēdamkaroti eļļas un cep vēl pāris minūšu. Pievieno kariju un ķimenes (atkal cep vēl pāris minūšu). Pievieno ingveru, ķiplokus un eļļu, ja nepieciešams, cep vēl minūti.
Pievieno etiķi, ūdeni un pusi no sagrieztajiem mango. Uzvāra, tad pazemina temperatūru un ļauj sautēties 15 minūtes. Ielej mērci blenderī un samaisa līdz krēmveida konsistencei (no prakses - ja nav pieejams blenderis, var samalt gaļas mašīnā, jo pie mums nopērkamie mango ir diezgan cieti un nešķīst tik viegli). Ielej mērci atpakaļ pannā (no prakses - ja tiek gatavots lielāks apjoms, šajā gatavošanas brīdī pannu nomaina ar katlu).
Pievieno vistu un rozīnes, uzliek vāku un lēni sautē apmēram 8-10 minūtes. Vistai jābūt tik tikko gatavai, svarīgi ir nepārvārīt.
Pievieno atlikušo mango un kokosriekstu pienu. Pāris minūšu sautē zemā temperatūrā bez vāka. Nedrīkst ļaut uzvārīties! Ja ir par saldu, var pievienot vēl etiķi, ja gribas saldāku, mazliet cukura. Pievieno sāli un piparus pēc garšas.
Pasniedz ar vārītiem rīsiem. Pārkaisa ar sakapātiem pētersīļiem.
***
Taizemes zaļais vistas karijs
(gatavoja viesnīcas Radisson SAS restorāna pavāri Elvinga Priedola
vadībā)
Vajadzēs:
vienu vistu
100 g zaļo pupiņu
150 g kokospiena
2 laima lapiņas
50 g zaļo lociņu
1 tējk. koriandra sēkliņu
1 tējk.malta kumina
1 zaļo čili piparu
2 šalotsīpolus
50 g galangala saknes
2 ķiploka daivas
citronmētru
50 g svaiga koriandra
50 g eļļas
2 ēd.k.zaļā karija pastas
Koriandra sēkliņas mazliet apgrauzdē uz pannas, lai jūt aromātu. Pēc tam liek to rokas blenderī, pievieno eļļu, šalotsīpolus, galangalu, ķiplokus, kumina pulveri, citronmētru (agrāk apvārītu un sakapātu), koriandra lapas un vienu laima lapiņu.
Iegūto masu liek uz sakarsētas pannas, apcep, pievieno kokospienu, ūdeni, atlikušo laima lapiņu, karija pastu.
Vistai atdala gaļu no kauliem, sagriež nelielos gabaliņos un liek pagatavotajā mērcē, pievieno zaļās pupiņas. Sautē līdz vista gatava.
Pasniedz ar rīsiem, pārkaisa ar zaļajiem lociņiem. Labs papildinājums ir mango čatnijs (asais vai saldais).