Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +5 °C
Apmācies
Trešdiena, 25. decembris
Stella, Larisa

Kas mums tiek no kartupeļu biezeņa skaistā vilnīša

Ēšana ir fizioloģisks dzīvības uzturēšanai nepieciešams process. Tāpēc faktiski tam, vai kartupeļu biezenim ir skaistais, ar karoti veidotais vilnītis, it kā nav nozīmes. It kā nav nozīmes arī tam, kur šis kartupeļu biezenis tiek «uzņemts» - ēdnīcā vai smalkā restorānā. Un tomēr, kāpēc mēs cenšamies estētiku lietot kā būtisku ēšanas procesu raksturojošu kategoriju? Par to manas pārdomas šoreiz.

Pagājuša nedēļā viesojāmies pie draugiem. Pusdienas bija ļoti vienkāršas, to sagatavošana būtu pa spēkam ne gluži iesācējam, bet katram, kurš virtuvē vispār mēdz gatavot. Un tomēr... īpašo, draudzīgi meditatīvo noskaņu radīja citi faktori. Lūk, tikai daži! Prieks par to, ka draugi bija mūs gaidījuši, izplānojuši pusdienu gaitu - kopumā tās bija apmēram četras stundas. Nepiespiesti, viegli, sirsnīgi, tomēr neaizmirstot par ēdienu. Mani vienmēr priecē šāda kārtība, kas klaji kontrastē ar «vakariņu maratonu», kur pirmais, otrais un deserts seko bezierunu ātrumā un uzdzen kuņģim stresu. Īstā garuma pauzes starp ēdieniem, ko piepildījām meditāciju dārzā, fikso pastaigu pa apkārtnes ielām. Telpa, gaišums, galdauts, trauki - nav ārišķību, bet īstajā vietā vāze ar rozēm, linu raupjais galdauts kopsolī ar krāsainiem traukiem, dažas «tieši vietā» dzērvenes ledus ūdenī interesantā ūdens krūzē. Lielas skaistas formas glāzes, smagie galda piederumi, tonāli pieskaņotas salvetes - sīkumi, kas ļauj nenogurstot sēdēt pie galda, mainīties viedokļiem, sarunāties un baudīt. Vienkāršs ēdiens - sutinātas irdenas grūbas, gatavotas tā, lai katrs var veidot sev tīkamu komplektu - ar garšaugiem, parmezanu, sviestu... Zivs, ko, visiem redzot, saimnieks cepa grilā uz dienu vīnā mērcētiem skaliem. Protams, zivi dala saimnieks! Gluži kā improvizētās mūsdienu medībās. Pēc kārtējās pauzes grimstam desertā - šokolādes pudiņš ar augļu mērci, vēl «patriecamies», vai mērce nav par saldu... un trauki tukši! Jā, un vīns - es gan no vīniem neko daudz nesaprotu, bet tas, ko draugi lika priekšā, garšoja ļoti labi, ieskaitot saldo ledus vīnu. Pusdienu diena vai dienas pusdienas? Vakars klāt - neesam pārēdušies, esam labi pavadījuši laiku, varam doties mājās. Kas ir dienas sausais atlikums? Pusdienu īsto garšu veido atmosfēra, nevis precīzās proporcijās gatavots supersmalks ēdiens.

P. S. Paldies draugiem Santai un Raivo Sabuļiem par iemeslu šīs pārdomas izklāstīt.

P. S. S. Nebaidieties ēdienu sākt gatavot tad, kad viesi jau klāt, un pusdienas izstiept dienas garumā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Sriracha – pikanto ēdienu kultūras simbols

Tiem, kam garšo ēdiens ar asumiņu, visdrīzāk virtuvē garšvielu un mērču klāstam pievienojusies pudele ar sarkano pildījumu un zaļo korķīti – Sriracha.

Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko