Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +10 °C
Apmācies
Ceturtdiena, 3. oktobris
Ilizana, Elza

Kas šogad kārojas tūrisma žurnālistei

Ja teiktu, ka amerikāniete Sūzana Spano ir apceļojusi visu pasauli un izložņājusi pat nomaļākos stūrīšus, tas nebūtu pārspīlēts. Tālab viņa zina, ko ieteikt

Ļaudis man visu laiku jautā, kā es izvēlos savu ceļojumu galamērķus. Es atbildu: es lasu, es skatos filmas, es pētu kartes, es sapņoju. Tieši tādā veidā es nonācu pie šiem desmit ceļojumiem, kuros būtu vērts doties šogad. Daži no galamērķiem ir jau sen iecienītas vietas, kas tagad kļuvušas lētākas. Citiem ir īpašā reize izcelties tieši šogad, vēl par kādu cilvēki izrādījuši interesi un sākuši runāt ar ceļošanu nesaistītu iemeslu dēļ.

Skaidrs, ka naudas visiem desmit ceļojumiem man šogad nepietiks. Taču jostu esmu savilkusi ne tikai es pati, bet arī tūrisma industrija, tāpēc pašlaik vairāk nekā jebkad daudzi galamērķi kļuvuši lētāki un pieejamāki.

Aļaska

Redzēt Romu un mirt. Man ir vēl viens teiciens: negribu gulties zārkā, vismaz vienreiz mūžā neizbaudījusi Aļasku. ASV 49.štats piedāvā tik krāšņu dabu, ka visi tie štati, kas sarindojušies līdz 48.vietai, var būt balti no skaudības. Turklāt šogad Aļaska svin štata dibināšanas 50.gadadienu — tas nozīmē īpašus pasākumus un cenu ziņā labus piedāvājumus gan nacionālo parku apmeklēšanai, gan naktsmājām. Vērts papētīt Travelalaska.com.

Atpūtas iespēju tur tik tiešām netrūkst. Var sēsties vilcienā un doties no štata lielākās pilsētas Ankoridžas uz Fērbenksu, pabraucot garām 6200 metru augstajam Makinlijam, kas ir augstākā virsotne Ziemeļamerikā. Var airēt kajaku pa 13 miljonu hektāru plašo Ledāja līča nacionālo parku. Var palikt kādā viesu namiņā un mēģināt izmakšķerēt 25 kg smagu lasi. Man vislabāk patika iepazīt lielo ziemeļu zemi, izmantojot Jūras ceļu prāmju sistēmu, kas izgrozās gar salām un pa daudzajiem līčiem. Četri maršruti ir aprakstīti Dt.state.ak.us/amhs. Salīdzinot ar kruīza kuģiem, sadzīves apstākļi uz prāmjiem ir spartiski, taču nekas nespēj izkonkurēt lieliskos skatus, kas paveras pāri bortam.

Botsvāna

Par daudzu detektīvromānu cienītāju apsēstību ir kļuvusi sērija Dāmu izmeklēšanas aģentūra numur viens. Tās autors slēpjas aiz pseidonīma Aleksandrs Makols Smits, savukārt galvenā varone ir "tipiska auguma" lēdija, kas baltā busiņā braukā pa Botsvānu un šķetina dažādus noziegumus. Sērijā iznākušas jau deviņas grāmatas, top arī televīzijas seriāls, kas filmēts Botsvānā.

Jāatzīst, ka šī detektīva pievilcīgākā lieta ir vide: saules izkarsēti plašumi Āfrikas dienvidos, ko no visām pusēm ielenkušas citu valstu robežas, milzīgais, tukšais Kalahari tuksnesis un dzīvniekiem bagātā Okavango upes delta.

Labākais laiks Botsvānas apciemošanai ir no aprīļa līdz oktobrim — tā ir sausā sezona, kad ziloņi un lauvas sapulcējas pie ūdeņiem Čobes nacionālajā parkā, Moremi rezervātā un Linjati purvos. Informācija par šo un citām interesantām vietām Botswanatourism.co.bw.

Havaju salas

Katrai no Havaju salām ir savi pielūdzēji, taču ainavas ziņā jāatceras secinājums — labāks ir tas, kas lielāks. Vismaz man tā šķiet.

Piecreiz lielāka par entuziastu slavēto Maui ir lielā Havajas sala, kurā ir gan sniega klātā Mauna Kea kalna virsotne, gan īpaši aktīvais Kilauea vulkāns, gan elpu aizraujošais Saddle Road ceļš, gan vēsturiskais Pārkera rančo, gan dziļā Vaipio ieleja, gan orhideju audzētāvas, gan pludmales, gan arī cukura fabrikas un Konas kafija.

Jau no gada sākuma aviosabiedrības, tūrisma firmas un viesnīcu ķēdes piedāvā ļoti kārdinošas cenas, un, iespējams, šis ir laiks, kad to izmantot.

Vairāk informācijas Gohawaii.com, arī Hawaii.com un Travelhawaii.com.

Katmandu ieleja

Pēc desmit gadu ilgas politiskās nestabilitātes, kas atbaidīja daļu ceļotāju, beidzot Nepalā ir iestājies miers. Pērn šajā Himalaju zemē formāli tika likvidēta monarhija, bet jaunajai demokrātijai ir jāsāk sakārtot dzīve, arī naudas pelnīšana, cerot arī uz tūristu naudu.

Tieši tālab man atkal gribas atgriezties galvaspilsētā Katmandu — Nepālai ir nepieciešams atbalsts un uzmundrinājums.

Protams, mana labvēlība nav simtprocentīgi nesavtīga. Katmandu ielejā, ko ieskauj rīsu terases, ir septiņi UNESCO pasaules mantojumā iekļauti objekti, to vidū rūpīgi restaurētā Bhaktapuras pilsēta, Budanatas templis ar balto kupolu un svētnīcu ielenktais Karaliskais laukums Katmandu.

Katmandu ir īpaši pievilcīga arī ar viesnīcu cenām, veco un krāsaino hipiju rajonu, Āzijas virtuvi un draudzīgiem cilvēkiem.

No šīs valsts centrā izvietotās ielejas var doties autobusa ekskursijās gan uz Everesta pakāji, gan uz kaimiņos esošo Tibetas galvaspilsētu Lasu.

Vairāk informācijas Welcomenepal.com.

Malaka

Nekautrējieties, ja jāskatās kartē, kur īsti atrodas Malaka un tās vārdā nosauktais šaurums. Tas atrodas starp Malaizijas dienvidrietumu galu un Indonēzijas salām. Pašu Malakas pilsētu XIV gadsimtā dibinājis Sumatras salas princis, un vēlāk tā kļuvusi par mājvietu ķīniešiem, malajiešiem un indiešiem. 1511.gadā to iekaroja portugāļi, tad holandieši un vēl arī briti. XIX gadsimtā šīs stratēģiskās vietas nozīmību aizēnoja strauji plaukstošā Singapūra.

Šāda tautu nākšana un aiziešana Malakas vecpilsētā atstājusi gardu virtuvi un dažādus arhitektūras slāņus. UNESCO pasaules mantojumā ir portugāļu ēras cietoksnis, holandiešu rātsnams, ķīniešu kapsētas un veikali, arī sultāna pils un Svētā Pāvila baznīca.

Melaka.net.

Skotijas robeža

Šo apgabalu, ko dēvē par The Borders, viegli sasniegt, braucot no Edinburgas lidostas. Tvīdas upes līkloči un skarbais Bervikšīras krasts ir plaša teritorija, kas priecē pārgājienu dalībniekus, riteņbraucējus un jātniekus. Klintis, tumši meži un kalnu pārejas ar skarbiem cietokšņiem. Vērts apmeklēt arī vecas tirgus pilsētas — Hoviku un Pīblsu.

Scotborders.co.uk.

Sīrija

Ir tādi ceļojumi, kuros var doties, ir arī tādi, kuros ir liegts. Ja seko ASV Valsts departamenta ieteikumam, uz Sīriju nav vēlams braukt drošības problēmu dēļ. Dīvainā kārtā šajā zemē ir pabijuši aizdomīgi daudzi mani amerikāņu draugi. Kāpēc? Tāpēc, ka Sīrija ir īsta Tuvo Austrumu idille un senas civilizācijas šūpulis. Tagad sīriešu virtuve sagādā baudu ar gardām uzkodām, bet tirgi — ar labiem piedāvājumiem.

Lai par to spriež citi — vai tas labi vai slikti, bet jāpiemin, ka tieši starptautiska izolācija ir ļāvusi saglabāt Sīrijai savu autentiskumu.

Mans sapnis ir kārtīgi izdzīvoties par Damaskas vecpilsētu, tad apmeklēt senās Palmiras drupas, kur leģendārā karaliene Zenobija trešajā gadsimtā vadīja drosmīgu pretošanos pret romiešu iebrukumu. Un noteikti jātiek līdz Alepas pilsētai, kur lepni slejas senā citadele, bet galvenā tirgus ielu labirints stiepjas desmit kilometru garumā.

Syriatourism.org.

Jūta, 12.lielceļš

Personīgi es uzskatu 12.lielceļu par skaistāko satiksmes artēriju Amerikā, lai gan ļoti daudzi cilvēki atzīst, ka par to neko nav dzirdējuši.

Tas sākas Braisa kanjona nacionālā parka austrumos un izmet 120 km loku pa robusto Kolorādo plato, bet tad pa tā dēvētajām klinšu Lielajām kāpnēm nolaižas Lielajā kanjonā. Pa ceļam ir vecas apmetnes, kur, šķiet, nekas nav mainījies jau vismaz dažas desmitgades un aizvien jūtama Amerikas mežonīgo rietumu gaisotne.

Utah.com/byways/highway 12.htm.

Valparaiso, Čīle

Valparaiso es iemīlēju jau pirms desmit gadiem, kad tur ierados tikai uz īsu brīdi. Pilsēta atrodas stāvā un seismiski aktīvā nogāzē, no kuras paveras skats uz bezgalīgi plašo Kluso okeānu, bet augšup un lejup var ceļot ar portugāļu stilā celtu funikulieru transporta sistēmu.

Pēdējos gados pilsētu par pieturvietu izmanto kruīza kuģi, taču jācer, ka tas nav sabojājis pilsētas savdabīgo auru. Vēstures izzinātājiem vērts iegriezties pasaulē vecākajā biržā un ekscentriski rotātajā La Sebastiana villā, kas ir Nobela prēmijas laureāta dzejnieka Pablo Nerudas mājvieta.

Visitchile.org.

Varšava

Vispirms jau pievilna cenas, kas Austrumeiropā aizvien ir zemākas nekā rietumos. Tiesa, citas kaimiņpilsētas Varšavu ir izkonkurējušas, jo ceļotāji izvēlas vietas ar tūristu mutēs biežāk dzirdamiem nosaukumiem.

Taču arī Varšava ir pelnījusi uzmanību. Pirmām kārtām tāpēc, ka pēc smagajiem postījumiem Otrajā pasaules karā Polijas galvaspilsēta ar apbrīnojamu pacietību ir atjaunojusi savu vecpilsētu. Atkal rotājas XV gadsimtā celtā rāte, tirgus laukums, karaļa pils un katedrāle.

Varšava ir arī komponista Friderika Šopena dzimtā vietā. Nākamgad tiks svinēta viņa 200.dzimšanas gadadiena, un tai par godu ir pārveidots Šopena muzejs, kā arī muiža, kurā viņš nāca pasaulē.

Tāpēc uz Varšavu es steigtos šogad, pirms to pārņem Šopena fani.

Warsawtour.pl.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Zirnis joko - 3.10.2024.

Iztikas minimums – aprēķins, cik slikti jādzīvo tautai, lai varas elite dzīvotu labi.

Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko