Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +11 °C
Daļēji saulains
Ceturtdiena, 3. oktobris
Ilizana, Elza

Ko darīt, lai Ziemassvētkos nepārēstos

Ziemassvētki ir gada skaistākie svētki. Gatavošanās šiem svētkiem notiek ļoti rūpīgi un pārdomāti – cepšana, šmorēšana, mājas sakopšana un daudzi citi darbi. Vienmēr mūs pārņem domas un bažas par to, lai viss izdotos. Ja vēlamies svinēt Ziemassvētkus tradīciju garā, tad pieņemts ir celt galdā deviņus ēdienus, starp kuriem noteikti jābūt zirņiem, pīrāgiem, salātiem, cepešiem ar mērcēm, kā arī dažādiem saldumiem un gardumiem.

Kā zināms, šie ēdieni ir samērā trekni un dažkārt, pēc deviņu ēdienu notiesāšanas, ir ne tikai "smaguma" sajūta  vēderā, bet arī pārmetumi sev par pārēšanos un solījumi, ka nākamgad tik daudz noteikti neēdīsim.

Mūsu svētku ēdienkarte ir pietiekami sātīga un trekna, tādēļ nedaudz atgādinājumam: jāatceras, ka tauki dažādos produktos ir ne tikai redzamā, bet arī slēptā veidā. Varbūt šoreiz varam iztikt bez treknajām miltu mērcēm? Ļoti labi šājā gadījumā ir izvēlēties dažādas garšvielas, piemēram, sinepes vai mārrutkus. Cepetim var ļoti labi pievienot klāt dārzeņu vai lapu salātus, bet salātiem – izvēlēties vieglāku majonēzi.

Runājot par taukiem, jāatgādina, ka izšķir divu veidu taukus – "labos" jeb augu taukus un "sliktos" jeb dzīvnieku taukus. Organismam ir vajadzīgi abu veidu tauki, tomēr jāievēro mērenība "slikto" tauku patēriņā, jo nepatērēti tie sāk uzkrāties. Turklāt piesātinātās taukskābes daudzos produktos atrodas slēptā veidā, piemēram, desās, pusfabrikātos, treknā gaļā, putnu āda, kā arī ēdienā, kas cepts lielā tauku daudzumā.  Galvenokārt mums ir nepieciešami "labie" tauki, jo tajos atrodas neaizvietojamās taukskābes Omega-3 un Omega-6. Šīs ir nepiesātinātās taukskābes, kuras  nepieciešamas:

  • normālai smadzeņu attīstībai, jo tās nosaka mūsu spēju domāt un koncentrēties, kā arī paaugstina inteliģences koeficientu;
  • piedalās nervu šūnapvalku veidošanās procesā un līdz ar to nodrošina efektīvo neiroimpulsāciju, kas nosaka labas kognitīvās spējas un atmiņas uzlabošanos.

Svarīgi ir atcerēties, ka neaizvietojamās taukskābes organisms pats saražot nespēj, tāpēc vecākiem ir būtiski padomāt, kā nodrošināt savu ģimeni ar šīm taukskābēm. Omega-3 ir atrodama zivīs (lasī, siļķē, skumbrijā, reņģē, forelē, mencā u.c.), jo īpaši trekno zivju eļļā, kā arī riekstos. Tikpat bagātīgs neaizvietojamo taukskābju avots ir arī augu eļļas, piemēram, saulespuķu, rapšu, linsēklu, olīveļļa un sojas pupiņu eļļa, kā arī produkti, kas pagatavoti no augu eļļas, piemēram, kvalitatīvs margarīns.

Ko darīt, lai Ziemassvētkos mēs justos labi un ar tauku patēriņu arī viss būtu kārtībā?

Daži ieteikumi :

  • Izvēlieties mazākus šķīvjus un ēdiet mazākas porcijas. Daudzreiz cilvēki ar "acīm" mēdz  pārvērtēt ēdiena daudzumu, ko tie spēs apēst. Uzlieciet uz šķīvja tikai mazliet no katra ēdiena. Šādā veidā būsiet paēdis un pie reizes nogaršojis dažādus ēdienus. Ja kāds īpaši iegaršosies, vienmēr taču var uzlikt vēl. Meklēsim prieku nevis ēdiena daudzumā, bet tā baudīšanā.
  • Pirms ēdienreizes var izdzert glāzi ūdens, kas, lai arī nedaudz, bet tomēr mazinās  lielo kāri uz ēdienu. Ja izvēlamies sulas, tad tās uz pusi jāatšķaida ar ūdeni. Labi noderēs arī ledus gabaliņi.
  • Gatavojot ēdienus, izmēģiniet jaunas salātu mērces, kuras gatavotas uz augu eļļas bāzes (lietot nedaudz), klāt pievienojot dažādas garšvielas; Eksperimentējiet un izgaršojiet jaunas eļļas.
  • Pievienojiet mazāk sāls, izmēģiniet jaunas garšvielas – gan svaigas, gan kaltētas –, kuru klāsts ir ļoti liels. Turklāt ne vienmēr sāls uzlabo ēdiena garšu, dažkārt tas to nomāc.
  • Nākamajā dienā pēc maltītes varat samazināt ēdiena daudzumu, priekšroku dodot dārzeņiem, dārzeņu zupām un lapu slātiem.

Galvenais ir atcerieties, ka Ziemassvētku maltīte ir patīkams svētku papildinājums, nevis galvenā nodarbe. Pavadiet vairāk laika kopā ar ģimeni, dodieties pastaigās svaigā gaisā, celiet sniegavīrus, pikojieties un ļaujieties ziemas priekiem!

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Zirnis joko - 3.10.2024.

Iztikas minimums – aprēķins, cik slikti jādzīvo tautai, lai varas elite dzīvotu labi.

Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko