Laika ziņas
Šodien
Migla
Sestdiena, 5. oktobris
Amālija, Amēlija

Kokteiļi atspirdzinājumam, mundrumam un lēnai baudīšanai

Ne tikai vasarā gadās tik jaukas dienas, ka var izdzīvot tikai ar kokteiļiem - vēsiem un spirdzinošiem, arī karstiem, sātīgiem un "plāniem", alkoholiskiem un bezalkoholiskiem - piena, sulu vai saldējuma. Reiz jau teicu, ka garšas ziņā, vēl neviens kokteilis nav pārspējis to, ko pirms, šķiet, ka trīsdesmit gadiem baudīju Merķeļa un Barona ielas stūrī.

Visvienkāršākais saldējuma un plūmju sulas kokteilis. Bet nu garšīgs gan. Taču tagad varu teikt, ka vajag tikai meklēt un var atrast ekvivalentu. Piemēram, pie bārmeņa Renāra Miklāva viesnīcas Gutenbergs jumta terasē. Viņš kokteiļu gatavošanai pieiet radoši. Tas nozīmē - vērtējoši nopēta "ko nu vēl varētu samaisīt", un ķeras klāt. Renārs ir pamēģinājis savas idejas prezentēt arī bārmeņu konkursos un tas viņam ir itin veiksmīgi arī izdevies. "Kokteiļi ir radošs process," viņš piebilst, kad cerētais rezultāts ievērojot norādītos gramus nesanāk un piešauj vēl kādu sīrupiņu klāt. Starp citu, viņš ieklausās arī klientu vēlmēs un padomos. Tā ir radies arī Mango tango, kad klients izstāstījis par mango un piparmētru lielisko saderību. Renārs aizguva ideju, papildināja pa savam un - dzēriens gatavs.

Tiem, kas interesējas par kokteiļiem un bārmeņu aktivitātēm, viņš iesaka ieskatīties portālā bartending.lv. Tur arī pastāstīts par dažādām kokteiļu gatavošanas metodēm. Renārs šoreiz nekādus trikus nerāda, bet visus kokteiļus gatavo blenderī. "Receptēm, kuras prasa sajaukšanu blenderī, ievietojiet sastāvdaļas un sablenderējiet, līdz vienmērīgas konsistences sasniegšanai. Sākumā blenderī pievienojiet šķidras sastāvdaļas un saldējumu vai ledu pievienojiet beigās. Lai iegūtu labāku rezultātus, izmantojiet smalcinātu ledu, jo tas samazina blendera asmeņu nolietošanos. Ja blenderim ir vairāki ātrumi, sāciet ar zemu ātrumu un pakāpeniski palieliniet to," teikts padomos.

Mājās ledu sasmalcina, ieliekot gabaliņus dvielī un tad ar koka āmurīti sadauzot. Primitīvi, bet jautri. Kokteiļus pilda dažnedažādās skaistās glāzēs un dekorē. Smalkais tonis prasa, lai dekorāciju neēd, bet kurš gan var noturēties pie reizes nenobaudījis arī kokteiļķirsi, ananāsa vai arbūza gabaliņu, kas uztupināts glāzes malai. Amerikāņi kokteiļu baudīšanai neizmanto salmiņus, bet pie mums gan ierasts "laiski sūkt kokteili". Jo īpašs prieks tas ir bērniem, kad tiek pasniegti saldējuma kokteiļi.

Par alkoholisko kokteiļu viltīgo dabu? Tur nu katram pašam jānovērtē savi spēki. Alkoholam garšīgā kokteilī nemaz nav jābūt daudz.

***

Johan


Vajadzēs

50 g ( 7 ogas) zemeņu

100 g saldējuma

20 cl svaigu apelsīnu sulas

2 cl pasion sīrupa

2 cl zemeņu sīrupa

100 g (1 gab.) banānu

Svarīgi katram kokteilim atrast arī īsto nosaukumu. Vārds Johan šim kokteilim dots par godu viesnīcas idejai, kas saistīta ar grāmatniecību. Ieeju vārtos rotā bārdaina vīra bareljefs. Tas ir viņš - pats Johans Gutenbergs. Nu tad kokteilis grāmatu lasītājiem.

Dekors svaiga zemene. Bet arī saldētās ogas būs labas.

***

Cuba - Buba


Vajadzēs

6 cl Havana Club Reserva

2 cl dzērveņu liķiera

6 cl alvejas sulas

6 cl dzērveņu sulas

50 g arbūza

2 cl grenadīna sīrupa

2 cl laima sulas

sasmalcināts ledu

Kokteili gatavo blenderī, visas sastāvdaļas sajaucot vienmērīgā konsistencē. Var eksperimentēt ar sastāvdaļu maiņu, piemēram, iztiekot bez kādas no sulām vai sīrupiem.

Pasniedz kokteiļglāzē, dekorējot ar arbūza šķēlīti.

***

Welcome to Havana Club


Vajadzēs

4 cl* Havana Club Reserva

2 cl Kahlua (kafijas liķiera)

2 cl šokolādes mērci

100 g plombīra saldējums

Šis ir deserta kokteilis, ko baudīt pēc pusdienām. Izteikta kafijas garša, sātīgs. Pagatavošanas metode - blenderis. Pasniedz martini glāzē.

* 1 cl = 50 g

***

Mango tango


Vajadzēs

50 g svaigu mango

10 g ( 3 - 5 lapiņas) svaigu piparmētru

150 g saldējuma

20 cl svaigas apelsīnu sulas

3 cl pasion sīrupa

Eksotisku garšu kokteilim piešķir pasion augļa (marakuja) sīrups. Kokteili gatavo blenderī, visas sastāvdaļas samaisot līdz vienmērīgai konsistencei. Biezajā kokteilī dominē piparmētru garša. Vasarā kokteiļiem izmanto svaigu mango, bet tikpat labi šis kokteilis izdosies arī no saldēta augļa.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Zirnis joko - 4.10.2024.

Alkoholiķu kompānija daudzdzīvokļu mājas pagalmā izskatījās tā, it kā viens no viņiem būtu aizgājis pakaļ futbolbumbai un viņi viņu gaidītu 30 gadus.

Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko