Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +8 °C
Viegls lietus
Otrdiena, 1. oktobris
Lāsma, Zanda, Zandis

Kontracepcija vīriešiem

Kontraceptīvas injekcijas vīriešiem var būt tik pat efektīvs pretapaugļošanās līdzeklis kā hormonu tabletes sievietēm vai prezervatīvi, šonedēļ raksta BBC Health. Zinātnieki paredz, ka ikmēneša testosterona injekcijas radīs īstu revolūciju dzimstības kontroles jomā. Injekcijas iedarbojas, bloķējot spermas veidošanos. Pētījumi ar testosterona injekcijām tika veikti Ķīnā. Tikai viens no 100 vīriešiem radīja bērnu periodā, kad saņēma terapiju. Zinātnieki skaidro, ka sešus mēnešus pēc tam, kad injekcijas tiek pārtrauktas, spermas veidošanās atjaunojas normālā līmenī.

Šīs ziņas ar lielu entuziasmu uztver ģimenes plānošanas speciālisti, kuri cer, ka injekcijas pārus nodrošinās ar lielāku izvēli dzimstības kontrolēšanā. Tā būs arī iespēja vīriešiem uzņemties lielāku atbildību, lemjot par kontracepciju. Eksperti tomēr norāda, ka nepieciešami turpmāki pētījumi, lai pārliecinātos par injekciju drošību. Līdzšinējie mēģinājumi radīt efektīvu un ērtu vīriešu kontracepcijas līdzekli cietuši neveiksmi to izraisīto blakusefektu dēļ. Izplatītākie no tiem — garastāvokļa maiņas un pazemināta seksuālā dziņa. Lai gan injekcijas nav radījušas nopietnus blakus efektus, gandrīz trešdaļa no 1045 vīriešiem, kuri piedalījās izmēģinājumos divarpus gadu ilgā periodā, to nepabeidza, nenorādot uz iemeslu, kas viņiem licis to darīt.

Pētījuma vadītāji no Nacionālā ģimenes plānošanas pētniecības institūta Pekinā saka: "Tie pāri, kuri nevēlas vai nevar izvēlēties tikai uz sievietēm orientētu kontracepciju, ir ļoti ierobežoti savā izvēlē. Vīriešiem pieejamās iespējas ir vasektomija, prezervatīvi un sterilizācija. Mūsu pētījums parāda, ka vīriešu hormonālā kontracepcija ir potenciāla, nebijusi un izmantojama alternatīva." Viņi ir pārliecināti, ja turpmākie testi būs veiksmīgi, injekcijas kļūs plaši pieejamas tuvākajos piecos gados. Arī Britu auglības biedrības eksperti uzskata, ka šādu injekciju ieviešana būtu nozīmīgs notikums, kas dotu lielākas izvēles iespējas un noņemtu no sieviešu pleciem lielu atbildības nastu.

Tomēr viņi uzsver, ka nepieciešami papildu pētījumi. Lai gan līdzšinējie pētījumi rāda, ka hormonālās tabletes sievietēm ir efektīvāks kontraceptīvais līdzeklis nekā injekcijas vīriešiem, tomēr reālajā dzīvē pēdējās var darboties labāk, jo ir vienkāršāk aizmirst iedzert tableti nekā izdarīt injekciju.

Pat ja injekcijas kļūs pieejamas, vīriešiem nevajadzētu aizmirst, ka tās viņus nepasargās no seksuāli transmisīvām infekcijām, un jo­projām būtu ieteicams lietot prezervatīvu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko