Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +10 °C
Daļēji apmācies
Ceturtdiena, 3. oktobris
Ilizana, Elza

Kristīne Āboliņa: Iemesli sabiedrības viedokļa ignorēšanai

Latvijas normatīvie akti sabiedrības līdzdalību attīstības plānošanā paredz trijos gadījumos: teritorijas plānojumu izstrādāšanas gaitā, būvniecības procesā un, novērtējot paredzamās darbības ietekmi uz vidi. Sabiedrības līdzdalības galvenie mērķi ir vides kvalitātes saglabāšana, pamatota un taisnīga lēmuma pieņemšanas sekmēšana un sabiedrības pārliecināšana par to, ka tās izteiktie viedokļi tiek apspriesti. Pašreizējā izpildījumā neviens no šiem mērķiem Rīgā netiek pienācīgi nodrošināts. Iemesli ir vairāki.

Sabiedrisko apspriešanu laikā izteiktie viedokļi tiek apkopoti, bet retumis izvērtēti un ņemti vērā pēc būtības - lai mazinātu attīstības rezultātā radītās negatīvās sekas vai uzlabotu attīstības priekšlikumus.

Pirmkārt, par sabiedriskās apspriešanas procesa nodrošināšanu ir atbildīgi attīstītāji vai viņu konsultanti. Attīstītāja intereses ir šauras - nodrošināt sava projekta ātru apstiprināšanu, nevis veicināt kvalitatīvu vides attīstību pilsētā kopumā.

Otrkārt, pilsētplānotājiem un domes deputātiem nav liegts strādāt vienlaikus arī kā projekta attīstītājiem vai arhitektiem. Piemēram, Gundars Bojārs, būdams Rīgas domes deputāts, līdztekus strādā kā uzņēmējs, attīstot vienu no vērienīgākajām būviecerēm Rīgā Ezerparks un piedalās sabiedriskās apspriedēs uzņēmēja lomā. Šāds interešu konflikts neļauj sabiedrības viedoklim tikt pienācīgi izvērtētam un uzklausītam Rīgas domē un tās pakļautajās izpildinstitūcijās. Līdzīgi Rīgas domes Pilsētas attīstības departamenta direktoram Pēterim Strancim pieder daļa no arhitektu biroja, kas attīsta ciematu Gadalaiki daļēji applūstošā teritorijā Juglas ezera krastā. Kurš šajā gadījumā var aizstāvēt sabiedrības intereses un nepieļaut applūstošo teritoriju apbūvi?

Lai sabiedriskā apspriešana kalpotu labākai pilsētas attīstībai, nepieciešams pārskatīt tās organizēšanas kārtību, lai to padarītu neatkarīgu no attīstītāju interesēm. Publiskā sektora pārvaldes darbiniekiem un lēmumpieņēmējiem nepieciešams noteikt darbības ierobežojumus citās sferās, lai sabiedrības labums nenonāktu interešu konfliktā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Zirnis joko - 3.10.2024.

Iztikas minimums – aprēķins, cik slikti jādzīvo tautai, lai varas elite dzīvotu labi.

Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko