Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +9 °C
Daļēji apmācies
Piektdiena, 4. oktobris
Modra, Francis, Dmitrijs

Kristīne Āboliņa: Kur sākties velotransportam? Pārdomas par „bloga kolēģa” Ilvara Metnieka rakstu

Paldies par interesantu rakstu - kā divriteņa lietotājai pilsētas ikdienas braucienos tas likās aktuāls.

Prieks par acu atmiglošanos - laikam arvien vairāk ļaužu ir atsēdējuši savu laiku auto sastrēgumā, lai saprastu acīmredzamu (pārdesmit gadu vecu) lietu pilsētas satiksmē - visām mašīnām vieta nepietiks, un velosipēds ir brīvība, ātrums un efektivitāte. Rīgā diemžēl pretēji saprātam sāk notikt lietas, kas pirms desmit gadiem likās absurdas - platāku ceļu labad sāk jaukt nost dzīvojamās mājas, skolas. Un tieši nekustamā īpašuma attīstītājiem varētu būt skaidrs, ka ceļu platību un tiltu piebrauktuvju skaita palielināšanās atņem iespējas cilvēkiem un ēkām. Bet, ja izrēķinātu, cik ceļus vajadzētu, lai vismaz 50% Rīgas iedzīvotāju varētu braukt ar savu auto (vai tad nebūtu jauki, ja rīdzinieku kopējā labklājība paaugstinātos?), tad rastos izpratne, ka pilsētā tik daudz vietas vispār nav un jāmeklē citi risinājumi efektīvas pārvietošanās nodrošināšanai.

Tieši Nekustamā īpašuma projektu attīstītājiem ir ļoti plašas iespējas savas atziņas par satiksmes risinājumiem - velotransporta efektivitāti pilsētā pielietot arī savā profesionālajā darbībā. Velotransports nesākas no veloceliņa, bet gan no mājas durvīm līdz galamērķa durvīm. Pārsvarā tieši no projektu attīstītājiem ir atkarīgs, vai pie mājas vai biroja ir atvēlēta vieta, kur ērti un droši nolikt riteni. Vai vēl joprojām būs jānes uz 8. stāva personīgo balkonu vai jāpieslēdz pie ceļazīmes staba? Velobraucējs arī reti "izkāpj" no siltā un mīkstā auto. Īpaši projektu attīstītāju idejas un koncepcijas nosaka, vai pie mājām, it īpaši daudzstāvu dzīvojamajām, ir vieta, kur bērni un PUSAUDŽI pagalmā droši varētu braukt ar divriteni…

Mēs visi zinām daudzās lietās pareizākus risinājumus, taču ļaujamies vispārējam ieradumam un reti peldam pret straumi. Taču pārmaiņas Rīgas pilsētas plānošanā un arī satiksmes organizācijā sāksies tikai tad, ja arvien vairāk iesaistītās puses, un tās ir gana daudz, nevis gaidīs brīnumus no domes, bet dos arī SAVU tiešo ieguldījumu straumes pagriešanai pareizajā virzienā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Zirnis joko - 4.10.2024.

Alkoholiķu kompānija daudzdzīvokļu mājas pagalmā izskatījās tā, it kā viens no viņiem būtu aizgājis pakaļ futbolbumbai un viņi viņu gaidītu 30 gadus.

Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko