Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +10 °C
Daļēji apmācies
Ceturtdiena, 3. oktobris
Ilizana, Elza

Kristīne Āboliņa: Pilsēta nedzimušajiem bērniem

Helsinku arhitekts Jans Olins Rīgā kādā konferencē teica, ka, plānojot labu pilsētu, viņam jāņem vērā dažādu sabiedrības grupu viedokļi, un viena no svarīgākajām grupām, viņaprāt, ir vēl nedzimušie bērni - tie, kas dzīvos pēc mums. Skaisti pateikta ilgtspējīgas attīstības viena no būtībām.

Ko esmu novērojusi Rīgas plānošanas praksē? Ir veselas sabiedrības grupas, kuru viedoklis tiek uzskatīts par nederīgu vai netiek atspoguļots plānojumā un pilsētas struktūrā. Piemēram, septiņpadsmit tūkstošu rīdzinieku ģimeņu vēlme pavadīt savu brīvo laiku ģimenes dārziņā nav uztverta par pietiekami nopietnu, un dārziņiem paredzētās teritorijas plānotāji samazināja uz pusi, paliekošās un jaunās nozīmējot nomalēs, tālu no to cilvēku dzīvesvietām, kuri ir atkarīgi no pensijām un sabiedriskā transporta. Plānojumā var redzēt, ka plānotāji attīsta pilsētu atbilstoši savam dzīvesveidam - pārsvarā jauni, centrā strādājoši un labi pelnoši vienas profesijas cilvēki, kuri pie savas darbavietas no Pierīgas piebrauc ar personisko auto. Ja tiek plānotas tik blīvas un nehumanānas teritorijas, tad par pašu par sevi saprotamu tendenci tiek pieņemta pārcelšanās uz dzīvi Pierīgā, zaļā un mājīgā ciematā. Arī veloceliņu plānotais niecīgais paplašinājums ir acīmredzama velobraucēju daļas elementāras drošības nenodrošināšana.

Ja plānotāji un būvnieki nevar izkāpt no sava dzīvesveida noteiktās domāšanas, tad labs sākums būtu sabiedriskās apspriedes uztvert nevis kā kārtējās kaujas ar projekta pretiniekiem, kur iedzīvotāju iebildumiem pretī tiek ātri sameklēts pareizais likuma vai normatīvu punkts, bet konstruktīvu dialogu ar pilsētniekiem pilnā viņu spektrā, speciāli uzaicinot uz apspriedēm tos, kas parasti tur neparādās - cilvēkus ratiņkrēslos, mazturīgos, skolniekus un citus. Tad pilsētu veidotu KATRAM labāku, un fiziski un finansiāli pieejamāku.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Zirnis joko - 3.10.2024.

Iztikas minimums – aprēķins, cik slikti jādzīvo tautai, lai varas elite dzīvotu labi.

Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko