Nav pat tā Daugavas tuvuma, kāds ir uz debarkadera Noass, kas slinki šūpojas AB dambja otrā pusē, līcī pretī viesnīcai Radisson Blu Daugava, vasarās kafejnīcas apmeklētājiem piedāvājot vienu no labākajiem skatiem uz Vecrīgu.Bārs Zītari atrodas Daugavas otrā, labajā krastā blakus Vecrīgai, uz jūras pusi no Vanšu tilta, pāri ielai aiz Muitas pārvaldes, un tajā pusē, kā zināms, vētrainu upmalas restorānu attīstību bremzē intensīvas kustības iela (par kuras nolaišanu pazemē laikam diskutēs tik ilgi, kamēr ideja nogrims tur ar visu Rīgu). Tomēr arī šis bārs ir saistīts ar likteņupi, un tagad, vēlā rudenī, tam jūtami pietrūkst vasaras. Jau nosaukums, patapināts no slavenā Vecmīlgrāvja zvejnieku dzīves beletrizētāja Viļa Lāča romāna, vēsta, ka diez vai te slēpjas vienkāršs bārs. Starp citu, atrast šo «te» ir vieglāk nekā ieraudzīt. Lai gan Zītari ir vaļā jau kopš pavasara, ikdienā vari tūkstošreiz braukt šai vietai garām un nepamanīt krodziņu. Nu, varbūt vasarā, kad te bija āra terase, tātad arī skats tuvāk Daugavai.Šīs terases atmosfēras Zītariem pašlaik pietrūkst, un, lai piemērotos pārziemošanai, būs jāatrod kas cits atraktīvs – tagad, verot bāra durvis, pirmais, kas iekrīt acīs, ir liela zivju leduskaste, diemžēl tukša, radot iespaidu, ka ballīte beigusies un esi iemaldījies aizkulisēs. Vasarā te ir bijušas dažādas zivis, papilnam attaisnojot runas, ka Zītari patiesībā nav nekāds bārs, bet zivju restorāns. Nuja, esam ienākuši. Kad pēc mirkļa abpusēja mulsuma personāls nojauš, ka tiešām esi nācis te paēst, nevis tikai nejauši ielūkojies, pret tevi izturas kā pret zelta zivtiņu, kurai šoreiz ir tiesības pašai izteikt vēlēšanās, nevis tikai pienākums tās izpildīt.Vēlos Zītaru zivju zupu un interesējos par citronbuti, par kuru man tiek sniegts izsmeļošs skaidrojums. To arī izvēlos no zivju klāsta (zandarts, lasis, karpa, kas gandrīz uzvar konkurencē ar citronbuti; nav līņa un līdakas) un, kamēr ēdiens gatavojas, aplūkoju telpas. Protams, tas ir restorāniņš ar galdiņiem, nevis bārs, lai gan ir arī bāra lete, aiz kuras pa virtuves lūku redzami pavāra darbošanās fragmenti. Tomēr interesantākais ir televizora ekrānā notiekošais – tur Edgars Zveja juniors bez skaņas stāsta, kā līča zvejnieki zvejo, un rāda, kā turpat laivā tiesājamas svaigas reņģes, uzdzerot šņabi. Labi vien ir, ka nav skaņas, jo jau bilde rada vēlēšanos iedzert un uzkost to pašu. Tikmēr ir klāt zivju zupa, un tā ir sātīga un garda. Arī citronbute ir baudīšanas vērta, taču piedevām gan gribētos vairāk pavāra iedvesmas un izdomas. Dodos projām ar sajūtu, ka Zītariem ir visas iespējas kļūt par patiesi iecienītu zivju restorānu, bet tad gan dažādiem šķietamiem sīkumiem jāpievērš vairāk uzmanības.*Izklaide TV ēda:*- Zītaru zivju zupa – Ls 2,50- Citronbute ar vārītiem kartupeļiem – Ls 6,00- Ingvera tēja ar medu – Ls 1,20Bārs Zītari*Citadeles ielā 7. Atvērts no 10.00 līdz 21.00 (sv. slēgts) Interjers Ēdieni Apkalpošana Atmosfēra * Bērniem draudzīga vide
Krogu apskats: Bārs Zītari
Tā gluži nav, ka krogs, par kuru te būs runa, būtu pašā Daugavas malā. Nav te kā Fabrikas restorānā, kur vasarās varēji patverties no Rīgas straujās izaugsmes, nokāpjot līdz terasei pašā ūdens malā un vērojot, kā pīles pa lēpēm ņemas un ūdenszirnekļi stabulē, vai, kā bija Ostas skatos (kopš tas vairs nav Jenža restorāns, nav tur būts), kur no āra terases varēja vērot ne tikai pīļu, bet arī jahtotāju burātāju ņemšanos.
Uzmanību!
Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.