Īsts ābols ir tāds, ja, tajā iekožoties, sula nosprakšķ uz visām pusēm. Taču gadās arī iekosties tādā cietā ābolā, ka žoklī no skābuma iemetas krampis. Vēl nav gatavs. Ko darīt, ja tāds trāpījies ābolu grozā? "Pavisam vienkārši," saka viesnīcas Avalon šefpavāre Dace Gribuste, "no āboliem sanāk lieliski deserti". Ābolu šogad ir daudz, un, kad apnicis grauzt svaigus, tad tie jācep, jāvāra, jāsautē, jāžāvē. Un ne tikai! Lieliski garšo pie tradicionālā rasola piegriezts svaigs ābols. Esmu dzirdējusi, ka arī zupas garšu svaiga ābolu šķēle padara spilgtāku. Nekas nevar līdzināties ceptiem āboliem! Āboli ar kanēli un vaniļu smaržo gan pēc karstas vasaras dienas, gan arī pēc Ziemassvētkiem. Starp citu, līdz Ziemassvētkiem jau ir mazāk nekā simt dienu! Tad nu laikus jāķeras arī pie diētām, lai gadu mijas balles varētu sagaidīt lieliskās melnās vakarkleitiņās, dejojot nenogurstoši līdz rītam. Tāpēc - mainām ēdienkarti! Pusdienās iztiekam ar viegliem salātiem un gaisīgu desertu.
***
Plūmju sarkanvīna deserts ar sviesta drupačiņām
Vajadzēs:
5 plūmes
1 ēd.k. sarkanvīna
1 tējk. sviesta
1 kanēļa standziņu
1 ēd.k. medus
Drupatiņām:
1 ēd.k. sviesta
1 ēd.k. miltu
1 ēd.k. cukura
Plūmēm izņem kauliņus, un tās sagriež. Cep sviestā uz nelielas uguns, pielej sarkanvīnu, medu un kanēļa standziņu garšai un smaržai. Sautē, līdz plūmes kļūst mīkstas.
Masu liek uz cepešpannas.
Virsū ber drupatiņas - sajaucot sviestu, miltus, cukuru.
Cep, līdz drupatiņas paliek brūnganas.
***
Krāsnī cepti aboli ar olbaltuma mētelīti
Vajadzēs:
skābu ābolu
1 olu
1 tējk. cukura
Veselus ābolus cep cepeškrāsnī. Pēc tam novelk miziņu.
Sakuļ olas baltumu ar cukuru stingrā masā. Ar šo maisījumu apziež ābolu un cep cepeškrāsnī, līdz olbaltums iegūst zeltaini brūnu krāsu. Cepto ābolu var pasniegt ar sarkanu (brūklenes, jāņogas, dzērvenes) ogu vai vaniļas mērci.
***
Lapu salāti ar jūras veltēm un smiltsērkšķu konjaka mērci
Vajadzēs:
sauju svaigu salātu lapu
jūras velšu kokteili (saldēts)
nelielu tomātu
nelielu gurķi
2 ēd.k. smiltsēkšķu sulas
1 ēd.k. konjaka
1 ēd.k. olīveļļas
sāli, piparus (pēc garšas)
dīgstus un asnus (dekorēšanai)
Svaigās salātu lapas saplūkā. Pievieno sagrieztus tomātus un gurķus.
Zivju buljonā pavāra saldēto jūras velšu kokteili. Bet ne ilgi, jo savādāk dažas tā sastāvdaļas var palikt sīkstas un gumijotas. Jūras kokteili pievieno salātiem. Samaisa smiltsērkšķu sulu ar konjaku, un šo mērci pārslaka salātiem.
Viegli pārslaka salātus arī ar olīveļļu. Gluži pavasarīgu šo ēdienu padarīs svaigi asni un dīgsti, kas līdz ar svaigo dārzeņu sezonas beigām atkal tiek celti godā.