Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +9 °C
Apmācies
Piektdiena, 4. oktobris
Modra, Francis, Dmitrijs

Laivošana pa Mazo Juglu, pirmā pelde un vizbuļi

Visvairāk pārsteigumu ceram sagaidīt no kanoe laivām, — šis Ežu ekspedīcijas vadītāja teiciens pirms laišanās Mazās Juglas upē brauciena laikā piepildās. Zaļā un sarkanā kanoe attaisno cerības dubultā. Ekstrēmi kritieni ir arī divām gumijas laivām. Tie, kuri neizplunčājas, 15 km garajā ceļā bauda bebru arhitektūras brīnumus, šņākuļojošas krāces, debešķīgu mieru, kā arī pie upes mītošo ļaužu komentārus. Lieldienu brīvdienu cienīga nesteidzīga atpūta.

Trakās mammītes faktors

Laivošanas starts tiek dots deviņos no rīta Ogres rajona Turkalnē. Ar vilcienu un autobusu pirmie atbraukuši divi zēni no Rīgas. Cēlušies četros no rīta. Viņu gumijas laiva ar smailajiem galiem ir jocīga. (Tas esot kāda kunga roku darbs.) Laivotāji pamazām sarodas. Garš vīrs militārās biksēs, šņorzābakos, kazbārdu un kailu galvu dēvē sevi par Susaņinu. Laivu pumpē tētis ar aptuveni 10 gadus vecu meitu, kurai deguntiņš nosalis sarkans.

Sarkanā un zaļā kanoe, jau ielaižot, upē zvārojas kā vētrā. Lielākā daļa braucēju, kuru vidējais vecums ir ap 23 gadiem, kanoe sēstas pirmoreiz. Šļarkts — zaļā piesmeļas, āāīī — meitene iebļaujas, un laiva teju, teju apgāžas. "Tu teici, ka kājas nebūs slapjas!" meitene iesaucas. Beigu beigās pa upi raibā rindā aizslīd 17 ekipāžu.

Mazā Jugla ir brīnišķīga. Pirmo stundu slīdam gluži kā pa koktēlniecības izstādi — ozola saknes izlocījušās līkumu līkumos, bebru nosmailinātie koku stumbri spīd pa gabalu. Spoža saule, dzestrs gaiss, svilpo strazdi, un krastā zied zili vizbuļi. Upe ir sekla un mierīga, straume varēja būt pat straujāka, lai mazāk jāairējas… Pēkšņi krastā puspliki stāv zēni — tie, kuri cēlušies visagrāk. Ar savu gumijas smailīti apgāzušies uz līdzenas vietas. Puiši smejas un izgriež slapjo apģērbu. Dziedādami dziesmu par varonību un meitenēm, viņi airē tālāk.

Parādās civilizācija. Pirtiņas, mājas, tualetes. Mazās Juglas ļaudis vēro un māj. Uz kāda ļoti stāva krasta pamanām garas kārtis, kas stiepjas virs upes. Tādi kā tramplīni. Uz jautājumu, kam tie domāti, vectēvs un mazdēls nosaka: "Te nākam, kad mammītes nāk virsū." Tā, lūk, ja jūs mājās trenkā mammītes vai liek strādāt sestdienā, nāciet pie upes pasēdēt. Vēl labāk — veldzējiet sirdi laivā. Kādā citā līkumā pamanām kungu, kurš stāv, rokas sānos salicis kā polkas dejotājs. Viņa suns dikti rej uz suni, kurš rej otrā upes krastā. "Vai tie suņi nekad nesatiekas?" — "Satiekas gan — ziemā!" vīrs nosmej.

Sargiet atslēgas!

"Juristi neslīkst!" ar šiem vārdiem uz lūpām skaisti apgāžas viņu airētā zaļā kanoe. Meitene, tērpta hidrotērpā, ir laimīga. Viņa beidzot esot pamodusies. Fotogrāfam un pieredzējušam laivotājam Raitim sāk spiest dibenu, tāpēc dabūju zināt dažādas laivotāju gudrības: pie dibena vajag piesiet spilventiņu vai kādu paliktnīti; visas mantas vajag iepakot maisā un tad likt somā, nevis maisā likt somu — maisu ātri var uzraut vai saplēst; alus līdzi jāņem skārdenēs; telefons jāatstāj mājās.

Desu pauze. Virs ugunskura čūkst desu "katalogs" — maziņas un tieviņas kā krītiņi, lielas kā doktordesas, apaļas bumbiņas kā krelles. "Persiku pusītes!" kāds džentlmenis dodas pie dāmām un cienā.

Krāces! Nekāds rumbas ūdenskritums vis nav, taču nopūlēšanās ir pamatīga. Uzsēstamies uz akmeņa. Ūdens līmenis tomēr varēja būt centimetrus desmit augstāks. Braucam tālāk. Putojas un šņāc nākamās krāces. Pamētā, pabaida, iesviež laivā ūdeni un palaiž patīkamā virpulī. Nepaveicas trim vīriem laivā. Precīzāk, pēdējam, kurš sēž uz laivas gala. Viņš neredz, ka priekšējais ir pieturējis zaru un palaidis. Vidējais vīrs pieliecas, taču pēdējais dabū pa galvu, atmuguriski ielido ūdenī un pazūd acu skatienam. Uzpeld smaidīgs un nosargājis airi!

Civilizācija beidzas, un atkal rāmi slīdam, vērojot dolomīta atsegumus labajā pusē. Upe mainās — te šaura, te ap 10 metru plata. Viena lieta sešu stundu garajā braucienā gan nemainās — krastā visu laiku drēbes izgriež laivotāji. Gadījies kārtējais "divkāršais tulups"! Kad ceļabiedrus viņi citādi pārsteigt vairs nespēj, stūrmanis Pēteris finišā paziņo, ka noslīkušas automašīnas atslēgas! Kā noskaidrojas, Pēteris ir kvalitātes inženieris satiksmes uzņēmumā. Kad atradīs atslēgas un tiks mājās, plānos, kā aizairēties līdz pašam Juglas ezeram!

***

Laivu nomas un cenas

Aktīvā tūrisma centrs Eži

Kanoe laivas komplekta (veste un airi) noma pirmajā dienā, sākot no Ls 12, nākamajā Ls 8; piepūšamās gumijas laivas komplekts Ls 12, nākamajā dienā Ls 8.

Tālr.4207263, Valmierā, K.Valdemāra ielā 1, www.ezi.lv

Campo

Kanoe laivas komplekta (laiva, veste un airi) noma pirmajā dienā Ls 10, nākamajā Ls 7; piepūšamās gumijas laivas komplekts pirmajā dienā Ls 7, nākamajā Ls 5.

Tālr. 29222339, Rīgā, Kroņu ielā 23 D, www.campo.lv, www.laivas.lv

Salmo noma

Piepūšamās gumijas laivas komplekts no Ls 6 pirmajā dienā, Ls 4,50 nākamajā dienā; saliekamā smailīte Ls 10 pirmajā dienā, Ls 5 nākamajā; vestes noma Ls 1.

Tālr.26199026, 7473118, Rīgā, Daugavgrīvas ielā 31a, www.salmonoma.lv

www.jūraslaivas.lv

Kanoe komplekts Ls 12 pirmajā dienā, Ls 8 nākamajā.

Nomas punkti pie Abavas, Mēmeles un Saulkrastos.

Tālr. 29283765

Informācija par laivošanai ieteicamām upēm: www.laivas.lv

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Zirnis joko - 4.10.2024.

Alkoholiķu kompānija daudzdzīvokļu mājas pagalmā izskatījās tā, it kā viens no viņiem būtu aizgājis pakaļ futbolbumbai un viņi viņu gaidītu 30 gadus.

Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko