Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +10 °C
Viegls lietus
Ceturtdiena, 3. oktobris
Ilizana, Elza

Latvijā ap 60% no kopējā balto stārķu ligzdu skaita - 6000 ligzdu ir uz elektrolīnijām vai līniju balstiem

AS "Latvenergo" ir laidis klajā informatīvu bukletu, kurā apkopota Latvenergo koncerna līdz šim īstenotā prakse balto stārķu ligzdošanas vietu aizsardzībā un saglabāšanā. Izdevums tapis sadarbībā ar Latvijas Universitātes Bioloģijas institūta vadošo pētnieci Māru Janaus, to atbalstījusi Dabas aizsardzības pārvalde un Latvijas Ornitoloģijas biedrība.

Šobrīd Latvijā ap 60% no kopējā balto stārķu ligzdu skaita jeb aptuveni 6000 ligzdu ir uz elektrolīnijām vai līniju balstiem, nereti tos nopietni bojājot un radot pārtraukumus elektroapgādē. Gada laikā balto stārķu ligzdas Latvijā izraisa ap 1000 elektropārvades līniju bojājumu. Vairākus gadus veidotas ligzdas svars var sasniegt pat 500 kg, tāpēc, lai pasargātu gan iedzīvotājus, gan arī veicinātu stārķu drošu ligzdošanu, AS "Sadales tīkls" darbinieki katru gadu nodarbojas ar elektrolīniju apsekošanu. Ārpus stārķu ligzdošanas perioda no elektropārvades līniju balstiem tiek noņemtas nestabilas ligzdas, kuras rada potenciālu bīstamību gan stārķiem, gan elektroapgādei. Šādas "bīstamās" ligzdas var nogāzties no balsta stārķu ligzdošanas periodā, kļūstot par mazuļu bojāejas iemeslu.

Latvenergo koncerns aicina iedzīvotājus iesaistīties balto stārķu populācijas saglabāšanā un palīdzēt stārķiem veidot ligzdas, uzstādot mākslīgās pamatnes putniem drošās vietās. Izvairoties no pamatnes novietošanas elektropārvades līniju tuvumā, tiks pasargāti gan stārķi, gan to mazuļi no bojāejas.

Buklets interesentiem būs pieejams Latvenergo klientu apkalpošanas centros. Tāpat šis informatīvais materiāls ar AS "Sadales tīkls" darbinieku starpniecību tiks izplatīts vietējiem iedzīvotājiem gadījumos, kad tiks veikti bojājumu novēršanas darbi, kuru rezultātā montieri ir spiesti traucēt stārķus. Uzņēmums cer, ka šādi būs iespējams mazināt reizēm vērojamo iedzīvotāju neizpratni ligzdu noņemšanas gadījumos.


Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Zirnis joko - 3.10.2024.

Iztikas minimums – aprēķins, cik slikti jādzīvo tautai, lai varas elite dzīvotu labi.

Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko