Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +7 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 3. oktobris
Ilizana, Elza

Lielbritānijā adoptē vistas

Lai glābtu vistas no mokošas dzīves šauros būros un pāragras nāves, Lielbritānijā vēršas plašumā kustība, kuras mērķis ir mudināt cilvēkus adoptēt fabriku vistas un turēt šos putnus kā mājdzīvniekus. Pēdējos gados labus saimniekus izdevies atrast jau desmitiem tūkstošu vistu, kas var izbaudīt plašumu un pienācīgu aprūpi.

Savs labums tiek arī vistu saimniekiem, jo viņi var mieloties ar labi audzinātu mājas vistu olām, nevis putnu fabrikas ražojumu. Divu bērnu māte Romānija Rasela paņēmusi savā aprūpē trīs vistas, kas vidēji izdēj pa divām olām dienā. "Es nekad nebiju iedomājusies par šādu soli, bet tad viens no maniem draugiem sāka audzēt vistas. Es gribēju nodrošināt vistām tādu dzīvi, kādu tās ir pelnījušas no dabas. Vistas ir ļoti viegli pieskatīt; tām vajag tikai nelielu dārziņu, kur rušināties," sarunā ar BBC stāsta R.Rasela.

Vistu glābēji parasti iegādājas tās vistas, kas putnu fabrikām kļuvušas nederīgas un nolemtas nokaušanai. Putnu fabrikās vistas tiek turētas šauros būros, un to vienīgais uzdevums ir dēt olas. Kad aptuveni pusotra gada vecumā vistas ražība samazinās, parasti tās tiek nokautas un pārstrādātas suņu un kaķu barībā. Taču brīvā dabā vistas var nodzīvot pat astoņus gadus. "Prieks skatīties, kā vistas, kas visu mūžu pavadījušas nebrīvē, brīvi staigā apkārt," vēsta viens no vistu glābējiem Džims Dafs.

Lielbritānijas vistu glābšanas kustības aizsācēja ir 48 gadus vecā Džeina Hovorta, kas sākotnēji nodarbojās ar vistu glābšanu pati uz savu roku, bet vēlāk nodibināja īpašu organizāciju. "Pirmās vistas es izglābu 1995.gadā. Tās bija 12 vistas, ko saliku kartona kastē un ievietoju savā Mini automašīnā. Vēlāk es mēdzu ierasties kautuvēs un glābt vistas, kam bija atlicis dzīvot tikai dažas minūtes. Tolaik es izglābu aptuveni 60 vistu gadā. 2003.gadā ar vēzi nomira mani vecāki, un es nolēmu pilnībā veltīt savu dzīvi vistu glābšanai," laikrakstam The Sunday Times stāsta Dž.Hovorta. Viņas vadītais fonds jau atradis mājas aptuveni 92 000 vistu.

Tā gan ir niecīga daļa no visas putnu fabriku vistu saimes. Lielbritānijā būros tiek turēti aptuveni 20 miljoni vistu, kas izdēj lielāko daļu veikalā nopērkamo olu. Daudzas vistas nekad nav redzējušas saules gaismu un nemāk staigāt, jo visu mūžu pavadījušas būrī. "Kad vistas atved mājās, viņām nav ne jausmas, kā knābāt barību vai tupēt uz laktas," sarunā ar The Sunday Times atzīst 39 gadus vecā skolotāja Anna Prūse, kas paņēmusi sešas vistas. "Man ir milzīgs prieks vērot, kā viņas kļūst par kārtīgām vistām. Un viņas visu laiku dēj olas. Viena pamanījās izdēt olu pat automašīnā pa ceļam uz mājām."

A.Prūse vēsta, ka ar laiku vistas kļūst veselīgākas un izdēto olu dzeltenums no blāvi dzeltenīga pārvēršas tumši oranžā. "Cilvēki ļoti pieķeras vistām. Tās ir brīnišķīgi mājdzīvnieki. Es pazīstu kādu cilvēku, kurš ziemā uzadīja vistām maziņus džemperīšus." Saskaņā ar dažiem aprēķiniem Lielbritānijā vistas tiek audzētas jau 500 000 mājsaimniecību. Vistu glābēji cer, ka ar laiku viņiem izdosies mazināt pieprasījumu pēc putnu fabriku olām un pamudināt cilvēkus iegādāties brīvo vistu olas.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Zirnis joko - 3.10.2024.

Iztikas minimums – aprēķins, cik slikti jādzīvo tautai, lai varas elite dzīvotu labi.

Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko