Laika ziņas
Šodien
Smidzinošs lietus
Rīgā +14 °C
Smidzinošs lietus
Sestdiena, 28. septembris
Sergejs, Svetlana, Lana

LNVM stāstīs par senajām Jāņu galda klāšanas tradīcijām

19.jūnijā plkst.12 Latvijas Nacionālajā  vēstures muzejā svētdienas ciklā “Tikšanās pilī” notiks pasākums “Ko un kā latvietis ēda senāk. Vasaras ēdieni”, informēja muzeja pārstāvji.Pasākumu vadīs Vēstures departamenta Etnogrāfijas nodaļas galvenā glabātāja  Sanita Stinkule. Cilvēks jau izsenis mācījies iegūt no dabas sev iztikas līdzekļus.

Sākotnēji pārtikdams no zivīm, medījumiem un dabā iegūtiem augiem – ēdamām saknēm, stiebriem, ogām un riekstiem, vēlāk jau iemācoties apstrādāt zemi un pieradināt lopus, iegūt sev pārtiku naturālā saimniecībā. Tāda saimniecība bez lielām izmaiņām mūsdienu Latvijas teritorijā pastāvēja no 1. gadu tūkstoša pirms Kristus līdz pat 20. gs. sākumam. “Kāds bija latviešu zemnieka uzturs naturālās saimniecības laikā? Vai latvietis spēja sevi nodrošināt ar pārtiku? Ko zemnieks pirka un ko audzēja pats? Kad sāka audzēt kartupeļus, gurķus un salātus? Ko zemnieks zināja par kafiju un kas bija gardēdiens? Un galvenais, ko galdā  lika gada krāšņākajos svētkos – Vasaras saulgriežos jeb Līgo vakarā un Jāņu dienā?”– uz šiem jautājumiem atbildes varēs rast pasākuma laikā. Ieejas biļetes cena – 1 Ls.  Nākamā “Svētdienas cikla”  nodarbība paredzēta 17. jūlijā. Nodarbības tēma būs “Grobiņa – seno kuršu un skandināvu dzīves vieta”, to vadīs arheoloģe Dr. hist. Ingrīda – Līga Virse.  

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Mērces ar alkoholu

Šoreiz izmantošu rudens doto iespēju – piedāvāšu četras receptes mērcēm, kuru pagatavošanā lieti noderēs kāds alkoholiskais dzēriens. Karsējot alkohols iztvaikos, bet mērcē paliks raksturīgā garša, p...

Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko