Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +10 °C
Viegls lietus
Ceturtdiena, 3. oktobris
Ilizana, Elza

Mājoklis vienam

Tās visbiežāk ir mājas vēl gana jauniem, jau gana situētiem pilsētniekiem, kas nesteidzas apkraut sevi ar kopdzīves rūpēm un mājās pavada mazāk laika nekā "normālie" ģimenes cilvēki. Galvenā atšķirība no ģimenes cilvēkiem, dzīvojot vienam, ir citādā mājokļa funkcionalitāte.

Bez bērniem


Vispirms — vieninieku mājās nav bērnu. Tātad nav vajadzīgas bērnistabas. Nav vajadzības uzmanīties no asiem galda stūriem, kāpnēm bez margām, vaļēja kamīna, ļodzīgām mēbelēm vai zemām palodzēm. Plīstošus priekšmetus var likt uz grīdas, dārgas grāmatas — zemos vaļējos plauktos un no stikla galdiņa notīrīt tikai savus pirkstu nospiedumus.

 

Bez lielas virtuves


Ja vien īpašnieka hobijs nav kulinārija, šajās mājās nav vajadzīga liela virtuve. Tās funkcijām var pietikt ar vienu stūri lielajā istabā vai apgreidotu bāru. Arī obligātie virtuves agregāti pieejami mazos izmēros — plīts virsma ar diviem riņķiem, "mikro" mikroviļņu un cepeškrāsnis, iebūvējams ledusskapis darba virsmas augstumā utt. (Uzmanīgi ar tvaiku nosūcēju — uz to atvērtā plānojuma virtuvē gan nedrīkst taupīt — tieši otrādi!)

Viens ēd mazāk nekā vesela ģimene un retāk ēd mājās. Lielākā ēšana ir, kad ciemos atnāk draugi, un arī tad visbiežāk — ar vīnu un uzkodām, ne cepešu un kotlešu pannām.

 

Bez veļas kalniem


Dzīvošana vienam prasa arī mazāk sanitāro funkciju. Veļas, ko mazgāt un gludināt, nav daudz, tāpēc optimāls risinājums ir mazās ietilpības veļas mašīna, apvienota ar žāvētāju. Arī trauku mašīnām pieejami šaurie modeļi (bet, ja lielākā daļa smērējamo trauku ir dārgas kristāla vīna glāzes, bez tās var iztikt vispār).

Mājas tīrīšanai pietiek galvenokārt ar putekļsūcēju, kam vietas gana šaurā rūmītē garderobes skapī. Turklāt nereti šādi ļaudis mājas darbus nedara paši, bet uztic algotām tantēm, smalki sauktām par house lady.

 

Citāds plānojums


Atšķirīgām mājokļa funkcijām pakārtots ir arī atšķirīgs plānojums. Ja vien vientuļnieks neapdzīvo veco omas dzīvoklīti, bet mājvietu izvēlējies atbilstoši savām modernā pilsētnieka vēlmēm, tā visdrīzāk būs plānojumā vienkārša. Varbūt pat viss vienā lielā telpā. Jo tā tagad modē.

Tomēr mūsdienīgums ir stiepjams jēdziens, gaumes var būt dažādas. Arī iespējas vai tēriņu prioritātes. Tāpēc tikpat labi šāds moderns, labi atalgots pilsētnieks var dzīvot vecmodīga plānojuma omulīgā centra ūķītī, pārbāztā mīļiem krāmiem un mantotām mēbelēm. Kā Bridžita Džounsa vai Sekss un lielpilsēta meitenes — viņu dzīvokļi nebija ultra moderni lofti kā tam metroseksuālim Amerikāņu psihā, toties attieksmē pret dzīvi viņas bija krietni veselīgākas.

 

Mazāk utilitāro telpu


Vai nu atvērtā, vai tradicionāli nodalītā plānojumā — vieninieku vajadzības pēc telpu un funkciju sadalījuma būtiski neatšķiras. Virtuvei atsevišķu telpu nevajag. No rītiem nedraud ģimenes locekļu drūzmēšanās pie sanitārajām telpām, tāpēc podu, bidē, izlietni, vannu un/vai dušu mierīgi var likt vienkopus. Un pilnīgi noteikti nevajag divas tualetes, ja vien vientuļnieks nedzīvo milzīgā mājā.

Īpaši smalkos vieninieku mitekļos pat vannasistaba var būt lielās kopējās telpas sastāvdaļa — kā romantiska brīvstāvoša vanna uz paaugstinājuma vai kosmiska dizaina caurspīdīga dušas kabīne.

 

Brīvāka gulēšana


Vieninieku mājokļos ierasta lieta ir arī guļamtelpas apvienojums ar dzīvojamo istabu. Katrā ziņā šeit tā biežāk ir brīvības un ekstravagances izpausme, nevis šaurības un telpu trūkuma spiesta lāpīšanās.

Tomēr tikpat labi guļamistaba var būt atsevišķa telpa arī moderna vientuļnieka mājās. Mazums kas — nenovākti trauki pēc vakariņām, īsti labi neizvēdināta cepto garneļu vai cigarešu smaka vai vienkārši vēlēšanās vismaz naktī būt tālāk no ikdienas.

 

Priekšnams istabā?


Diskutabla ir priekšnama iekļaušana kopējā dzīvojamajā telpā. Tīrajam plānojuma konceptam tas, protams, ļoti piestāv, tāpēc arhitekti to visdrīzāk ieteiks. Tomēr piekrist tam vai ne vajadzētu ne tik daudz no arhitektoniski konceptuāliem apsvērumiem, cik no paša paradumiem un kārtības mīlestības. Ja esat perfekcionists un, mājās pārnācis, nenometīsiet drēbes, apavus un somas pa roku galam, bet noglabāsiet slēgtā skapī, lūdzu — atvērtais priekšnams jums piestāv. Pretējā gadījumā riskējat pārvērst to par piegānītu kaktu pāris soļos no televizora, virtuves vai gultas.

Jāatceras arī, ka divas trešdaļas gada pie mums valda ziema ar visu no tās izrietošo — daudzām virsdrēbēm, netīriem apaviem utt.

 

Nevajag izdabāt citiem!


Cilvēka paradumi ir vēl viena būtiska lieta, kas ietekmē mājokļa plānojumu un iekārtojumu. Arī šajā ziņā vieninieku mājas atšķiras no ģimenes ligzdiņām. Šeit nevis jāmeklē kompromiss starp dažādu raksturu, dzimumu un paaudžu paradumiem, bet jāļauj vaļa tikai savējiem! Pirms sākat iekārtoties, apdomājiet (vēlams, pat sarakstiet uz lapas!) ļoti rūpīgi tos visus.

Dzīvojot kopā ar kādu, jūsu māja būs ideāla, tikai ja atradīsit paradumu harmonisku saskaņu starp sevi, savu mīļoto un pārējiem. Dzīvojot vienam, citiem nav jāizdabā. Tikai jābauda laiks, ko veltāt sev. Var jau meklēt padomus harmoniskai dzīves telpas veidošanai fen šui grāmatās, tomēr labākais fen šui — tā ir harmonija pašam ar sevi.

Personīgais fen šui

  • Jums patīk ēst pie mazā žurnālu galdiņa, pie virtuves letes vai tomēr prasās gruntīgs ēdamgalds?
  • Televizoru skatāties no rītiem brokastojot, tikai vakara ziņas vai tikai DVD filmas pirms miega? Tātad — kur labāk likt televizoru — tuvāk plītij, dīvānam vai gultai?
  • Mūziku klausāties fonā un visbiežāk radio, vai izbaudāt tikai kvalitatīvu ierakstu perfekto skaņu? Tātad — vai pietiks ar viduvēju maģīti, vai arī jāparedz vieta īpašai aparatūrai?
  • Lasāt gultā vai klubkrēslā? Tātad — tam jābūt lielam, ērtam un, vēlams, pie loga.
  • Smēķējat uz balkona, pie virtuves nosūcēja vai kur pagadās? Tātad — par ventilāciju jāpadomā īpaši.
  • Krāsojaties vannas istabā vai guļamistabā? Tātad — kur likt spoguli un kosmētikas plauktu?
  • Izliekat savas mīļākās bildes apskatei vai glabājat tās albumos vai datorā? Tātad— varbūt tām jāparedz īpašs plaukts vai brīva siena.
  • Daudz strādājat mājās? Tātad vajag ne tikai datoru un galdu, bet arī plauktus un atvilktnes?
  • Dators jums vajadzīgs tikai čatošanai draugos? Tātad pietikts ar laptopu un bezvadu internetu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Zirnis joko - 3.10.2024.

Iztikas minimums – aprēķins, cik slikti jādzīvo tautai, lai varas elite dzīvotu labi.

Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko