Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +6 °C
Viegls lietus
Ceturtdiena, 26. decembris
Megija, Dainuvīte, Gija

Mans pirmais cepums!

Līdz Ziemassvētkiem, kad visiem kopā ķerties pie piparkūku cepšanas, vēl tālu. Sieru siet Jāņos? To jau tikai mamma māk! Bet mammām svētdien svētki - Mātes diena! Lieliska iespēja viņas iepriecināt ar pašceptiem cepumiem. Nu kurš gan var turēties pretīm kārdinošajai smaržai? Līdz ko sākas cepumu cepšana, tā gribas arī ņurāt par mandeļu ganģiem.

"Apinīši gar dzirnavu sienu bija viegli apputējuši ar miltu putekļiem; viņu stīgas mūžīgi drebēja no dzirnu rūkšanas. Pa lodziņu ar vecu, zaļu rūti raudzījās rūķi: vai nebrauc malēji. Pats melderis baltā kažokā staigāja un skaitīja maisus -- riekstu maisus un mandeļu maisus," tā rakstīja Kārlis Skalbe. Ko mēs!? Ķeramies pie miltu maisiem un kopā ar Rīgas dzirnavnieka maizniekmeistaru, reģionālās tirdzniecības vadītāju Edgaru Grāvīti cepam cepumus un baltmaizi.

***

Bagete

Vajadzēs

1900 g miltu

1 l ūdens

100 g piena

75 g cukura

75 g margarīna

50 g rauga

32 g sāls

sezama sēklas

Visas sastāvdaļas, izņemot sezama sēklas, samīca. Pieraudzē. Mīklu sadala gabaliņos, katru pa 200 g un no tiem saveļ bumbiņas. Uzraudzē. Tad veido kukulīšus un tos apviļā sezama sēklās. Liek uz plāts cepeškrāsnī. Cep 18 minūtes +180-+190?C.

Variācijas - interesantākas garšas niansēm mīklai pievieno papriku, selerijas, dilles vai citus zaļumus, tos smalki sagriežot.

***

Ūdenskliņģeri


Mīklu gatavo ar ieraugu.

Ūdeni vai pienu sasilda līdz +30-+35?C, pievieno pusi izsijātu miltu, atšķaidītu raugu un samaisa šķidru mīklu - ieraugu, pārkaisa to ar 0,5-1 cm biezu miltu kārtiņu, trauku pārsedz ar vāku vai tīru drānu un siltā vietā raudzē 1-1,5 stundas. Ieraugs ir uzrūdzis, ja tas palielinājies tilpumā divas reizes, virspusē redzamas plaisas un gāzes pūslīši, uzsitot ar roku, ieraugs saplok.

Uzrūgušam ieraugam pievieno atlikušos miltus (5-6% miltu atstāj mīklas izstrādājumu veidošanai ar ko nokaisīt dēlīti uz kura tiks virpinātas desiņas no kurām savīs kliņģeri), izšķīdinātu sāli, sviestu vai margarīnu, kas saputots ar cukuru un olām vai tikai ar olu dzeltenumiem, garšvielus un mīca, līdz mīkla kļūst viendabīga, atdalās no rokām un trauka malām. Mīklu nolīdzina, pārkaisa ar miltiem, traukam uzliek vāku vai drānu un siltā vietā raudzē 1,5--2 stundas. Rūgšanas laikā mīklu vienu vai divas reizes atspaida.

Uzrūgušu mīklu liek uz mīklas dēļa, saveļ, sadala gabaliņos (45--50g), izveido kliņģerus (saveļot desiņu no kuras veido kliņģera formu ar lielākiem vai mazākiem caurumiem) un uzraudzē (atstāj zem dvieļa "atpūsties").

Pēc tam kliņģerus liek verdošā ūdenī, kam pievienots sāls, un vāra, līdz tie paceļas ūdens virspusē. Tad izņem ar putu karoti no ūdens, liek uz ieziestas plāts, pārkaisa ar ķimenēm un cep cepeškrāsnī stiprā siltumā.

***

Auzu, rudzu, kviešu pārslu cepumi


Vajadzēs

300 g pārslu

180 g taukvielu (margarīnu vai sviestu)

100 g cukuru

3 olas

50 g miltu

½ tējk. vanilīna cukuru

Idejas garšas variācijām:

50 g žāvētu plūmju

30 g žāvētu zemeņu

30 g žāvētu rozīņu

30 g žāvētu aprikožu

30 g žāvētu ķiršu

20 g magoņu

20 g sezama sēkliņu

30 g saulespuķu sēkliņu

40 g kapāti lazdu riekstu

30 g ķirbju sēkliņu

Pusi no dotā auzu pārslu daudzuma apcep 80 g taukvielu un atdzesē. Cukuru saputo ar atlikušajām taukvielām, olu dzeltenumiem, vanilīnu. Pievieno miltus, apceptās un neapceptās pārslas, stingri saputotus olu baltumus. Labi samaisa. Sadala trīs daļās. Katrai daļai pievieno kādu piedevu no minētajām garšas variācijām, ja vajag - sasmalcinātu.

Ar tējkaroti liek uz pannas un cep 22-28 minūtes 170-180?C.

Ieteikumi

1. Ja grib trauslākus cepumus, uz pannas jāliek plānākas mīklas piciņas.

2. Cepot krāsnī, nevajadzētu lietot pannas ar caurumiņiem.

3. Auzu pārslas var aizstāt arī ar kviešu un rudzu pārslām. Tādā gadījumā ieteicams samazināt taukvielu daudzumu līdz 120-140g.

***

Smilšu cepumi


Vajadzēs

250 g miltu

100 g pūdercukura

150 g sviesta

1 olu

sāli

citrona miziņu

Samīca mīklu visiem minētajiem produktiem. Mīklu izveltnē 2-3 mm biezā plāksnē, un ar četrstūra vai apaļu veidnīti izspiež cepumus. Tos izcep zeltaini brūnus.

Ja pirmajā reizē gadās nevienādi cepumi (biezāki un plānāki), biežāk jāpakontrolē to gatavība, lai plānie nesadeg.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko