Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +5 °C
Apmācies
Trešdiena, 25. decembris
Stella, Larisa

Marija Golubeva: Kur slēpjas umami?

Man garšo trifeles. Pat ļoti. Tikpat labi man garšo Parmas siers, anšovi un arī gaļas ēdieni, kuros gaļa ir maigi cepta savā mērcē ar vīnu. Sakritība? Ne gluži. Nosauktie ēdieni garšo ļoti daudziem cilvēkiem, jo visi satur dabisko glutamātu — vielu, kas pamodina cilvēkos "piektās garšas" receptorus. Piektā garša (ne salds, ne rūgts, ne sāļš, ne skābs) saucas umami. Starp citu, iespējams, aptuveni pieci procenti no cilvēces to nejūt. Bet pārējiem ir gandrīz vai neatvairāma tieksme apēst ēdienus, kur glutamāta koncentrācija ir liela.

Umami atklāja japānis Kikunae Ikeda XX gadsimta sākumā. Pētot vairākas jūras aļģu sugas, viņš pamanīja, ka aļģe kombu bija krietni garšīgāka par citām. Izdalot no gardajām jūras zālēm to vielu, kas nebija atrodama citās, Kikunae Ikeda kristalizēja sodas glutamātu — joprojām vienu no pasaules populārākajām ķīmiskajām pārtikas piedevām, kas neļauj dažiem no mums nolikt malā čipsu paciņu, kamēr tajā ir palikusi kaut viena zeltaina šķēlīte. Starp citu, vārds "umami" nozīmē vienkārši gards.

Viens no demokrātiskākajiem ēdieniem, kurš sola bagātīgu umami devu, neaizraujoties ar sodas glutamātu vai citām ķīmiskām piedevām, ir laba paštaisīta pica. Tomāti (vēlams, ne tie, kas galvenokārt sastāv no ūdens, bet īstie vasaras tomāti), peperoni, mocarella, sēnes — visas šīs piedevas picā iedarbosies uz "pareizajiem" receptoriem, par bekonu un Parmas sieru pat nerunājot. Tajā pašā laikā arī daudziem smalku gardēžu un snobu iecienītajiem ēdieniem ir līdzīgs efekts. Sarkanie un melnie ikri, austeres, garneles, gliemenes un jau pieminētās trifeles garšo tik labi tieši tāpēc, ka iedarbojas uz umami receptoriem.

Starp citu, pēdējos gados interese par umami pasaules medijos krasi palielinājusies. Ir pieejami vairāku pētījumu rezultāti — to skaitā tādi, kas pierāda, ka norūpējies cilvēks vislabāk jūt umami garšu. Tas droši vien izskaidro mūsdienu Rietumu cilvēku mīlestību pret suši restorāniem, kur jūras veltes ar prāvu sojas mērces piedevu nodrošina īslaicīgu rūpju aizmiršanu. Vismaz veselīgāk nekā tosti ar sieru.

Par to, kādos ēdienos katrā pasaules reģionā ir vērts meklēt umami, var uzzināt www.umamiinfo.com

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Sriracha – pikanto ēdienu kultūras simbols

Tiem, kam garšo ēdiens ar asumiņu, visdrīzāk virtuvē garšvielu un mērču klāstam pievienojusies pudele ar sarkano pildījumu un zaļo korķīti – Sriracha.

Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko