Marija Golubeva:Bērnišķīgā prieka recepte
Kādā grāmatā izlasīju, ka macarons recepti uz Franciju, pūrā līdzi dotu, atveda karaliene Katrīna Mediči. Itālijā tiešām var atrast daudz dažādu tradicionālu cepumu no mandeļu mīklas, bet neatceros, ka tie būtu tik kārdinoši daudzkrāsaini (arī garšas ziņā) kā franču macarons. Tie ir cepumi, gatavoti no mandeļu mīklas, un sastāv no divām identiskām apaļām daļām — ar ievārījumu vai krēmu vidū. Šis apraksts tikai skan vienkārši, jo labas kvalitātes cepumos vieglas mandeļu mīklas garša tiek bagātināta ar dabīgiem aromatizētājiem (piemēram, vaniļu) un dažreiz arī ar alkoholu. Krāsu un garšu izvēle ir gandrīz neierobežota, taču cepuma garšai jāpapildina krēma vai ievārījuma garša. Piemēram, lavandas macaron daļas tiek salīmētas kopā ar rožu ievārījuma mērci, kurai ir lavandas piegarša. Šo recepti vismaz nesen varēja izbaudīt arī Rīgā, Kanēļa konditorejā.
Atzīšos, ka katru reizi, atrodoties Francijā, centos izbrīvēt pusstundu konditorejas apmeklējumam. Zinu, kur Parīzē meklēt slavenus Ladurée firmas macarons, bet daudz biežāk man gadās ieskriet kādā konditorejā Angulemā, kur provinciālai pilsētai raksturīgā klusumā un mierā var izvēlēties lieliskus cepumus ar pistāciju garšu (zaļus), ar šokolādes garšu (brūnus), ar karameļu garšu (gaiši brūnus) un dažreiz arī ar aveņu garšu (nu jā, spoži rozā krāsā). Atbraucot uz brīvdienu dzīvokli laukos, no kartona kastītes izlieku tos uz skaista šķīvja un baudu ar tēju vai rozā vīnu (svinīgos gadījumos ar šampanieti). Man būtu grūti atrast drošāku recepti, kā gūt nesabojātu, bērnišķīgu prieku.
Uzmanību!
Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.