Laika ziņas
Šodien
Skaidrs

Marks Keiss: Vīna vietā?

Tagad es dzeru daudz mazāk vīna nekā agrāk. Galvenokārt tas saistīts ar šausmu izteiksmi mūsu ģimenes ārsta sejā, kad viņam biju godīgi atbildējis uz jautājumu: "Cik daudz alkohola jūs patērējat ikdienā?" Par spīti tam, ka atturība, kā runā, nāk par labu veselībai un mūža ilgumam, tās ietekme uz manu dzīvi līdz šim bijusi lielākoties negatīva. Pirms pāris nedēļām vakara rutīna bija omulīga un patīkama — tase tējas, vakariņas ar vīnu un tad vēl kāda glāzīte (vai divas), ko lēnām malkot, līdz laiks doties pie miera. Tagad esmu apjucis. Joprojām gribas vakaros iedzert kaut ko garšas kārpiņas kutinošu, bet neskaitāmās tējas tases, lai cik dažādas šķirnes es lietotu, nespēj panākt vēlamo efektu.

Lielveikala plauktos var atrast plašu bezalkoholisko dzērienu klāstu — augļu sulas, sīrupus, kuri, tāpat kā gāzētie dzērieni, ir piebāzti ar cukuru, E piedevām un konservantiem. Dažus tomēr izmēģināju, un, lai gan bioloģiskais ingvera un graud­zāles sīrups šķita interesants, tas bija pārāk dārgs, lai kļūtu par regulāru vīna aizstājēju.

Sāku domāt par dzērieniem, kurus varētu pagatavot pats. Senāk biju gatavojis mājas limonādi un mēģinājis (izcili nesekmīgi) pagatavot in­gvera alu. Šoreiz manai eksperimentēšanas kārei āķi lūpā iecirta skaistie baltie plūškoka ziedi, kuri bija sākuši plaukt tuvējā parkā. Ziedi izskatījās svaigi un vasarīgi. Liegā smarža aicināja tos pārvērst dzērienā. Recepšu meklējumi vainagojās ar ieteikumiem, sākot ar ziedu mērcēšanu ūdenī un beidzot ar biezu sīrupu, ko liet uz pankūkām. Es nolēmu, ka sīrupa pagatavošanai būs vajadzīgi kādi 40 ceri, 2,5 l ūdens un 2 kg cukura.

Nebūdams drošs, ka ziedu plūkšana angļu parkos ir likumīga nodarbe, es, pastaigājoties ar suni, it kā nejauši aizstaigāju līdz plūškokam un zagšus pielasīju pilnu mugursomu ar ziediem, ik pa laikam atskatīdamies, vai tuvumā nav parka konstebla vai kādas aktīvas mājsaimnieces. Atgriežoties mājās (kur joprojām izjutu gluži liekus sirdsapziņas pārmetumus), es atbrīvoju ziedus no liekā zaļuma, izkratīju no tiem kukaiņus, iemetu katlā, uzlēju ūdeni un ieslēdzu gāzi. Pēc piecām minūtēm atklāju, ka katls ir pilns ar iepriekš nepamanītiem kāpuriem un zirnekļiem, kuri bija izmisīgi pieķērušies nedaudzajiem virs ūdens palikušajiem ziediem. Izglābu tik daudzus, cik spēju. Ļāvu ūdenim vārīties pāris minūšu, tad iebēru cukuru, rūpīgi samaisīju un atstāju masu nostāvēties 24 stundas. Tad novārījumam pielēju četru citronu sulu un salēju sīrupu pudelēs. Nevarētu teikt, ka eks­periments bija pilnībā izdevies. Sīrupā tiešām samanāms plūškoka ziedu vieglums un dzīvesprieks, taču liego garšu pārmāc saldā sīrupainība. Nākamreiz likšu klāt mazāk cukura.

Kamēr es plānoju savus bezalkoholiskos plānus, sanāca piedalīties kādā seminārā, kurā uzzināju, ka britu ārstiem ir mācīts pieņemt — pilnīgi visi pacienti melo par to, cik daudz alkohola viņi patērē, un nosauktais glāzīšu skaits ir automātiski jāreizina ar divi. Tādēļ, iespējams, man nemaz nevajag tik ļoti satraukties par savu alkohola patēriņu, un es varu mierīgi atgriezties pie ikdienas vīna.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Ziemassvētku dzērieni

Pagājušajā reizē stāstīju par populārāko Ziemassvētku sezonas dzērienu – karstvīnu –, taču Eiropas tautām ir vēl citi dzērieni. Dažas variācijas par karstvīna tēmu, citi – pilnīgi atšķirīgi dzērien...

Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko