Biruta Ozola medu pievieno ne tikai rīta kafijai un desertiem, bet arī pamatēdienam un pat zupai. Kāpēc ne? Tas piešķir ne tikai saldumu (kā zināms zupām vienmēr der piešaut arī mazliet cukura), bet arī savdabīgu asumiņu. Medainā burkānu zupa lietainā vakarā ir lieliska arī tāpēc, ka pievienots ingvers.
***
Teļa karbonāde ar medus glazūru
2 personām vajadzēs:
1 citronu (sulu un miziņu)
1 ēd.k. rozmarīna
2 ēd.k. olīveļļas
400 g teļa karbonādes
sāli un piparus (pēc garšas)
1 ēd.k. medus
1 ēd.k. franču sinepju
1 ēd.k. alus
No citrona izspiež sulu, un sarīvē tā miziņu. Seklā cepamā traukā sajauc citrona sulu, sarīvēto miziņu, rozmarīnu un eļļu, pievieno karbonādes gabalus un marinē apmēram četras stundas. Sakarsē biezu čuguna pannu, ideāli, ja tā ir rievaina. Pa to laiku mazā bļodiņā sajauc medu, sinepes un alu. Apkaisa ar sāli abas karbonādes puses.
Cep karbonādi apmēram piecas minūtes katru pusi. Puslaikā tās sāk apsmērēt ar glazūru (līdz visa izlietota).
Ar teļa gaļas karbonādi lieliski garšo gailenes. Klāt pasniedz daivās ceptus kartupeļus un salātus.
***
Medaina burkānu krēmzupa
4-6 personām vajadzēs:
500 g burkānu
500 ml vistas buljona
1 ēd.k. medu
1 ēd.k. citrona sulas
sāli un piparus (pēc garšas)
10% krējumu
Burkānus nomizo, sagriež un liek katlā līdz ar buljonu, medu, citrona sulu. Vāra līdz burkāni mīksti. Tas būs apmēram 20-30 minūtes.
Samaisa blenderī līdz viendabīgai masai, pievieno sāli, piparus un arī krējumu. Ja vēlas, piparus var aizvietot ar malto ingveru, tad zupai būs savdabīgs asumiņš.
***
Ogu semifredo ar medu
Vajadzēs:
110 g cukura
500 g zemeņu (vai citu ogu)
60 ml medus
4 olas
600 ml saldā krējuma
100 g mandeļu skaidiņu (viegli apgrauzdētas).
Ieliek saldētājā 2,5 litru tilpuma trauku (kārbiņu).
Liek pusi cukura katliņā, pielej 150 ml ūdens, uzvāra un turpina vārīt uz lēnas uguns kādas trīs minūtes, līdz sīrups sāk sabiezēt. Pievieno medu un labi sajauc. Pievieno ogas un labi samīca. Atstāj atdzist.
Pa to laiku sakuļ olu dzeltenumus ar pārējo cukuru līdz masa ir bieza un gaiša. Citā bļodā sakuļ krējumu, vēl citā traukā kuļ olu baltumus.
Uzmanīgi iecilā saputoto krējumu un olu baltumus olu dzeltenumu masā. Liek aukstajā traukā no saldētavas, iecilā ogu masu tā lai masa tikai kļūst svītraina. Pārklāj ar pārtikas plēvi (vai foliju) un liek saldētavā vismaz uz piecām stundām (vēl labāk - visu nakti.
Izņem no saldētavas apmēram pusstundu, pirms pasniedz galdā un pārkaisa ar mandeļu skaidiņām.