Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +7 °C
Apmācies
Trešdiena, 2. oktobris
Skaidris, Ilma

Negāz dobo

Ū! U-huhuhū! - maigi iesaucas meža pūču tēvs, un tūlīt atskan arī pūču mātes satrauktais: "Kuvit!" Pūču pāris pielido pie veca koka dobuma pilsētas parkā, kuru tas izvēlējies par mājvietu saviem mazuļiem. Un kāpēc gan ne, ja parkā ligzdošanai piemērotu koku atrast ir vieglāk nekā tuvējā mežā, kur saglabāti tikai lietaskoki? Vecie, dobumainie koki ir viena no lielākajām parku vērtībām.

Lielajos dobumos ligzdo vairākas pūču sugas, gaigalas un gauras. Mazākajos - zīlītes, mušķērāji, dzilnīši, tītiņi. Arī sikspārņi patveras koku dobumos. Lielajā talkā sakopjot Latviju, saudzēsim dobumainus kokus! Pūcēm pašlaik jau ir olas vai mazuļi, un arī zīlītes jau sāk ligzdot. Ja nu kāds dobumainis patiešām ir jānovāc, šis ir pats nepiemērotākais laiks, kad to darīt!

Sausa un trupējoša koksne ir pilna ar dzīvību. Sausokņi, kritalas un stumbeņi noder daudzām sēņu, ķērpju un kukaiņu sugām. Turklāt sausā koksnē dzīvojošie kukaiņi nebūt nav tie paši, kas apdraud zaļojošus kokus mežos un augļu dārzos. Gluži otrādi - tajā mīt arī tie kukaiņi, kas pārtiek no citiem kukaiņiem - tā dēvētajiem kaitēkļiem. Arī dzeņi, kas pārtiek no koksnes ēdājiem kukaiņiem, nedzīvo tur, kur izvākti visi trupeņi. Krituši un sausi koki nav jāizvāc reizē ar plēves maisiņiem un veciem ledusskapjiem! Pat pilsētas centra parkā no resna, krituša koka var izveidot, piemēram, soliņu.

Otrs: lai līdz ar atkritumiem no sava upītes krasta neizvāktu arī lakstīgalas, saudzēsim krūmu pudurus! Klajos krastos lakstīgala nedziedās, jo tā ligzdo tikai uz zemes biezos krūmājos. Un ne jau tikai lakstīgala pazudīs no šādas vietas. Krūmāju vidū atstātas pērnās lapas dos iespēju meža strazdam vai sarkanrīklītei starp tām atrast kādu slieku.

Savukārt tas, ka sagrābtās lapas jākompostē, nevis jādedzina, cerams, nav vairs jāatgādina. Lai pār Latviju 18.aprīlī nepaceltos melns smirdīgu dūmu mākonis!

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko