Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +8 °C
Apmācies
Ceturtdiena, 3. oktobris
Ilizana, Elza

Nemitīgu meklējumu un atklājumu prieks

Ir brīži, kad man iestājas tāds kā vīnu nogurums. Šādos brīžos, ieejot veikalā un aplūkojot lielveikalu vīnu plauktus, man kļūst garlaicīgi. Nekā jauna, interesanta. It kā gribas kaut ko nobaudīt, bet vai es vēlos pirkt kādu populāra stila vīnu, par kuru jau iepriekš zinu, kā tas garšos? Tāds nu ir šis grūtais vīna mīļotāja liktenis.

Lai cik labs būtu bijis dzēriens, vienmēr gribas kaut ko jaunu, vēl nebijušu. Kāds tagad atcerēsies visiem zināmo teicienu par paēdušo pelīti un rūgtajiem miltiem, bet man šķiet, ka es neesmu vienīgais. Kā gan citādi lai izskaidro vairāku vīnu parādīšanos, kuriem ar komerciju nav nekāda sakara. Ir cilvēki, kuri uzskata, ka mēs esam tā vērti, lai mums būtu iespēja nopirkt to, ko vēl nebūs gatava pirkt lielākā daļa ierindas pircēju.

Maija beigās O!Vācija pasākumā Rīgā notika vācu vīnu degustācija, kurā bija arī kāds dzirkstošais vīns, kas mani sajūsmināja. Georg Breuer Sekt 2004. Tas bija vienkārši ekselents! Visas degustācijas rota! Spēcīga, tīra minerālu smarža, ko maigāku padara ābolu, persiku, citrusaugļu notis. Nedaudz ieklausoties, var sajust zaļu zāli, kaut kādas garšvielas. Garša maiga, ļoti harmoniska. 100% rīslings. To aizmirst nevar vēl ilgi. Lai arī Georg Breuer Sekt 2004 nav pats lētākais, tā garšas kvalitāte ir vismaz pāris soļu priekšā līdzīgas cenu kategorijas franču šampanietim. Zinot, ko dzer Latvijas pircējs, ir jābūt lielai drosmei, lai ievestu kaut ko tik netradicionālu. Jāsaka, ka arī pati Georg Breuer vīna darītava ir slavena ar savu pieeju vīna kvalitātei. Pirms dažiem gadiem aizsaulē aizgājušais vīndaris Bernhards Breuers bija viens no tiem cilvēkiem, kas vācu rīslingu atkal iecēla saulītē. Vēl pirms pāris gadiem lielākajai daļai cilvēku vārds riesling asociējās ar saldenu vīnu, uz kuru īsts vīna mīļotājs nemaz nepaskatīsies, bet vēl pirms simts gadiem Vācijas un it sevišķi Rheingau vīni tika vērtēti un arī maksāja vairāk par Bordo vīniem. Tā vietā, lai strikti sekotu kvalitātei, vīndari, dzenoties pēc lielākas peļņas, masveidā sāka ražot pliekanus pussaldus vīnus. Lai situāciju labotu, Bernhards Breuers ar vairākiem līdzīgi domājošiem vīndariem 1983.gadā nodibināja organizāciju Charta Rheingau. Tās galvenais uzdevums bija rūpēties par tradicionālo sauso vācu rīslingu reputāciju. Taču vēlāk, uzskatot, ka šī organizācija ir noteikusi pārāk mīkstas kvalitātes prasības, kas neveicina augstas kvalitātes vācu rīslinga ražošanu, no tās izstājās. Perfekts līdz pat sīkumam. Tāds ir arī šis dzirkstošais vīns, kas nācis no izcila ražas gada, kura vienīgais mīnuss ir tas, ka šajā gadā aizsaulē aizgāja Bernhards Breuers.

Moncaro Le Vele Verdicchio dei Castello di Jesi Classico 2006. Cilvēku, kuri vīnā vispirms vērtē kvalitāti, pietiek arī Latvijā. Par to var pārliecināties ikviens, kas apmeklē labus vīna veikalus. Starp daudziem itāļu baltvīniem plauktā būs grūti pamanīt Moncaro Le Vele Verdicchio dei Castello di Jesi Classico 2006. Tam nav ne slavena reģiona, ne skaļa ražotāja, ne populāras vīnogu šķirnes nosaukuma. Taču tam ir viens cits pluss. Tas ir interesants. Aromātā nedaudz bumbieri, āboli. Vēlāk parādās grauzdēti rieksti. Garša it kā nedaudz saldena, tomēr skābes līmenis ir pietiekami augsts, lai vīns būtu svaigs. Tas ir viegli dzerams, tomēr garšas ziņā pietiekami sarežģīts. Uz etiķetes redzams, ka vīns nācis no Marke reģiona. Painteresējos par šo man nezināmo vietu. Marke ir samērā kalnains reģions, kas atrodas blakus Toskānai, tikai otrpus kalniem Adrijas jūras piekrastē, un tad pamanīju, ka Moncaro Le Vele Verdicchio dei Castello di Jesi Classico tiek uzskatīts par vienu no labākajiem itāļu baltvīniem.

Patiešām, jābūt "slimiem" ar vīnu, lai uz Latviju vestu šādus izcilus, tomēr no biznesa viedokļa nekomerciālus vīnus.

***

Georg Breuer


Dzirkstošais vīns. Cena ap Ls 15

Verdicchio dei Castello di Jesi


Cena ap Ls 6

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Zirnis joko - 3.10.2024.

Iztikas minimums – aprēķins, cik slikti jādzīvo tautai, lai varas elite dzīvotu labi.

Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko