Laika ziņas
Šodien
Migla
Trešdiena, 2. oktobris
Skaidris, Ilma

Ņemt līdzi mājās gatavotu ēdienu ir veselīgāk un lētāk

Rindas sabiedriskajās ēstuvēs kļuvušas īsākas. Arī Dienas redakcijā kolēģu draudzīgo sarunu kņadu ap pusdienu galdu tuvējā kafejnīcā jau kādu laiku aizstājusi saskriešanās pie sviestmaižu automāta redakcijas virtuvē. Bet cik ilgi ēdīsi vienveidīgas sviestmaizes un uzdzersi saldu, gāzētu dzērienu? Ieekonomēt uz pusdienu rēķina var, arī ņemot paša gatavotu ēdienu no mājām līdzi uz darbu.

Kā sagatavot maltīti, kas der birojam, - lai tā būtu uzturvielām bagāta, iepriekšējā vakarā ātri pagatavojama un darbavietā neizplatītu stiprus ēdiena aromātus? Vai pusdienām jābūt siltām? Šos jautājumus uzdevām trīs uztura ekspertiem. Saknes un kūstošs siers

Mārtiņš Sirmais, pavārs:

Kafejnīcas neatbalstu. Tur var saēsties brīnumus, bet, ja pusdienās jāēd mēsli, labāk neēst, bet izdzert tēju un apēst cepumu, lai ir enerģija. Siltums arī būs. Es ieteiktu iepriekšējā vakarā, gatavojot vakariņas, uztaisīt vairāk un nākošajā dienā ņemt līdzi to, kas paliek pāri. Ātrai pagatavošanai ieteiktu izvēlēties vienu pamatproduktu - tas būs lētāk. Piemēram, makaronus, cūku pupas, kāli, sieru kā pamatlietu. Klāt pievienot pēc paša ieskatiem, to, kas garšo - lai sanāk divas maksimums trīs sastāvdaļas vienam ēdienam. Nevajag gatavot sarežģīti. Darbavietās neieteiktu ēst ķiplokus un ķilavas, smird. Smaržo siers un maltā gaļa. Ja darbā ir mikroviļņu krāsns, tad, ēdienu sildot, termo kastīte pasargās no smaržas izplatīšanās. Savukārt smirdīgas mutes "noņēmējs" ir pētersīlis, to var ielikt mutē pēc maltītes. Ja pusdienās ēdienu uzsildīt nevar, tad aukstus var ēst, piemēram, makaronus. Ja tos normāli izvāra, tie nešķīst ārā. Ja vēl tiks iecilāts iekšā kāds dārzenis un siers, ne, piemēram, mērce, tad automātiski tie būs makaronu salāti. Ātri un ērti gatavojamas ir saknes (kartupeļi, burkāni, brokoļi). Tos noblanšē, uzrīvē pa virsu sieru un kastītē iekšā. Mikroviļņu krāsnī siers sāks kust, viss būs svaigs, nekas nesmirdēs, turklāt saknes ir veselīgas. Ātri pagatavojamas, piemēram, ir arī cūku pupas. Gāzes vēderā no cūku pupām veidojas tik pat daudz, cik no burbuļūdeņiem, ko cilvēks ikdienā bieži lieto. Tas ir normāli.

Biezpiens, salāti, augļi

Lolita Neimane, dietaloģe:

Pusdienās var neēst siltu ēdienu. Tie tādi padomju laika aizspriedumi, ka pusdienās jābūt siltai zupai, otrajam un desertam. Nav problēmu, ja vakarā kārtīgāk iestiprināsities. Ja nu darbs beidzas desmitos, pa dienu gan ieteiktu paēst. Ņemt līdzi kārbiņā sev gatavotu ēdienu uz darbu ir daudz veselīgāk, nekā pirkt pusdienas ēdnīcā. Mājās gatavot ieteiktu pēc veselīgiem principiem - mazāk tauku, sāls un cukura. Ja darbavietā ir mikroviļņu krāsns, sildīt var arī zupu. Pagaidām neesmu lasījusi nevienu pārliecinošu pētījumu, kurš teiktu, ka sildīt mikroviļņu krāsnī ir ļoti neveselīgi. Gatavot tajā gan neieteiktu.

Pusdienu ēdienkartē ieteiktu iekļaut dārzeņus vai augļus. Ērti un viegli ir tos gatavot uz biezpiena bāzes, pievienojot kefīru vai lakto. Veselīga un sātīga būs arī rupjmaize vai maize ar graudiem. Ja vēl klāt tomāts, tas būs labs veids, kā iestiprināties. Uz vietas visātrāk pagatavojamie salāti būs - sagriezts Pekinas kāposts, tomāts, var pievienot citrona sulu. Slodzei un stresam noder ogļhidrātiem bagāta pārtika. Nav nekādas vainas, ja darba dienas laikā tiek izdzerta kafijas krūze un apēsts kāds gabaliņš melnās šokolādes.

Ņemiet līdzi kaut rasolu

Juris Pokrotnieks, gastroenterologs:

Jau daudzus gadus atpakaļ dažiem pacientiem ieteicu nevis ēst pusdienas ēdnīcā, bet ņemt līdzi. Citu gatavotā ēdienā nekad nevar skaidri zināt, cik daudz tauku izmantots ēdiena pagatavošanai, vai nav pārcepts un pārsālīts. Tāds ēdiens slikti gremosies. Mājās var sagatavot lētāk, un tāds ēdiens būs svaigākas. Arī tagad ieteiktu ņemt līdzi pašgatavotas pusdienas, it sevišķi tiem cilvēkiem, kuriem ir kādas veselības problēmas. Pirmkārt, ko un kā gatavot, katrs zina pēc savas individuālās gaumes. Otrkārt, svarīgākais izvēlēties produktus, kas viņam der. Silts ēdiens liek mums justies patīkami, bet ja nevar uzsildīt, ēdiens var nebūt silts. Ekonomēt un pusdienās iestiprināties ar maizītēm gan neieteiktu, tad labāk ēst salātus, kaut tautā saucamo rasolu. Salātu gatavošanai ieteiktu piemeklēt speciālas eļļas un produktus, lai ir kāda deva vitamīnu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Zirnis joko - 2.10.2024.

Cilvēks izskatās patiešām slikti, ja nāve, atnākusi pēc viņa un viņu ieraudzījusi, steidzīgi metas pļaut zāli.

Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko