Laika ziņas
Šodien
Migla
Trešdiena, 2. oktobris
Skaidris, Ilma

Neskumsim par vīnu pāragro nāvi!

Ziniet, ko? Šķiet, taisnība ir tiem, kuri apgalvo, ka visapkārt - ikdienā un arī izņēmumos -, ir pārāk daudz vardarbības, neiecietības un ļaunuma. Es esmu gatavs nobeigt katru, kurš domā citādi. Tā bija kā atklāsme, kuru, pasakot skaļi, kļūst vieglāk. Ja piepildītos visi mūsu izteiktie un arī neizteiktie vēlējumi kaimiņiem, garāmbraucējiem, ubagiem un "biezajiem", priekšniekiem un padotajiem, sētniekiem un varas turētājiem, pēc maniem visaptuvenākajiem aprēķiniem, cilvēks kā suga beigtu eksistēt dažos mēnešos.

Vienkārši - ar ļauna vēlējumiem mēs mētājamies pa labi un pa kreisi, paši to nemaz nepamanot. Šis ir maita, tas kretīns, tos tur visus vajag apšaut, un par tiem vispār nav ko runāt - ņemt tikai mēslu dakšas un iztīrīt to midzeni! Protams, ne nu šaus, ne tīrīs, un arī īstu kretīnu šī vārda medicīniskajā nozīmē ir tikai retais redzējis, bet izteiktu vārdu jau vairs nesavākt. Kāda dzīvesgudra ome man kādreiz bilda, ka ikvienam izteiktam vārdam piemīt mūsu neapjausts spēks. Sazini nu, kur tāds dusmu vai noguruma brīdī pasprucis lāsts atdursies. Par ko es te? Nu, tā, ne par vīnu.

Pie lietas:

PENFOLDS RAWSON"S Retreat Riesling 2006. Ko tur liegties, šoreiz "ausīšu" mārketings nostrādāja perfekti. Tik koši sarkans korķis plauktā bija vienīgais. Neba nu es kāds pārcilvēks, lai spētu pretoties visvienkāršākajiem trikiem. Nopirku. Nenožēloju. Nu nav, nav tajos rislingos petrolejas smaržas, kas tiek solīta vai katrā izglītojošā literatūras vienībā. Vismaz tajos, kurus darina antipodi. Varbūt tādēļ, ka šie rislingi nav radīti ilgai glabāšanai, bet fiksai lietošanai - baudīšanai? Vislabāk šos vīnus dzert pirmajā gadā pēc to radīšanas, bet arī šādi nav slikti. Vēl vairāk - ir pat labi. Iespējams, pirmajā dzīves gadā vīns rādīja vēl sparīgākas spirgtuma un svaiguma piruetes. Par to diemžēl nevaram spriest, jo vīns ir tāds, kāds tas ir - eļļaini glāstoši nekautrs. Tādas ir par kādu sīku pāridarījumu piedošanu lūdzošas laulātā rokas un balss - drusku lišķīgas un pieglaimīgas - gribi, es tev muguriņu pamasēšu… Zina taču, ka atļaus un ar muguriņu jau nebeigsies... Khm, jā, par vīnu tātad. Mitras, sutīgas, puķu pilnas siltumnīcas smārds, papildināts ar pārgatavu bumbieru lipīgo aromātu. Mutē pilns, sviestains un apaļš. Sagaršojās žāvētas aprikozes. Sen nav baudīta tik gara un spēcīga pēcgarša. Ja novārīsiet un sviestā apcepsiet pākšu pupiņas, nopērciet šo vīnu un pasauciet mani uz vakariņām. Protams, iepriekšējais teikums neaizliedz citus gastronomiskos priekus - meloni ar Parmas šķiņķi, makaronus ar siera mērci vai ko nebūt vēl smalkāku.

TERRA MATER Limited Reserve Shiraz 2006. Skumjas par kāda vīna pāragro nāvi (lasi - izdzeršanos) sāk kļūt paranoiskas. Kārtējais eksemplārs, kurš varētu būt perfekts, bet nebūs vairs nekad, jo ir izdzēries jau tagad - vismaz pusgadu par ātru. Ļoti tumši sarkana, faktiski necaurredzama krāsa. Aromātos pilna tumši sarkano, zilo un violeto ogu palete - aronijas, mellenes, upenes un droši vien vēl kaut kādas manis neatpazītas. Pipari, melni un zaļi, gan smaržā, gan vēlāk pēcgaršā. Ja godīgi, garšā vairāk nekā augļi dominē visādas garšu zāles, saknes un sēklas. Tumšas, eksotiskas un ne tik ļoti. Ja vēlreiz godīgi, manuprāt, tanīni pagaidām spēlē pirmo vijoli, bet, ja es kaut ko saprotu no vīniem, tad šķiet, ka uz rudens pusi mēs varēsim nogaršot patiesi gatavu, vaniļas un ciedra smaržas pilnu Čīles širazu. Ja vien būs atlicis ko dzert. Tāpēc jūsu vietā es sarūpētu mazu krājumiņu. Līdz rudenim. Vīns ir pietiekami raupjš, lai nebūtu vienkārši ninnējamais. Prasās ko klāt piekožamu, vai, pareizāk, šo vīnu vajadzētu dēvēt par klāt piedzeramo. Un, tā kā es neesmu jūsu vietā, ieteikšu vien kārtīgi sapiparot un sarozmarīnot liellopa miesu, pakļaut to termiskajai apstrādei un uzasināt nazi un dakšiņu. Lai garš un neveselīgs jums vakariņu laiks! Tie, kuri olbaltumvielas un proteīnus iegūst no sojas produktiem, var īsināt laiku ar šokolādes kūku un... arī gūt baudu.

Pirmā vīna sleja šogad? Vajadzētu ko novēlēt un uz kaut kurieni aicināt. Varbūt vienkārši domāsim, pirms ko runāsim, ko? Arī sastrēgumos un ģimenes strīdos. Balva par to? Paša radītā apmierinājuma sajūta par atbildīgi sacīto un darīto. Ne tik ļauna un laimīgāka planēta. Der, vai ne?

***

PENFOLDS RAWSON"S

Austrālijas baltvīns, LVL 5,70

TERRA MATER

Čīles sarkanvīns no Maipo ielejas, LVL 8,90

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Zirnis joko - 2.10.2024.

Cilvēks izskatās patiešām slikti, ja nāve, atnākusi pēc viņa un viņu ieraudzījusi, steidzīgi metas pļaut zāli.

Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko