Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +14 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Netiec ar stresu galā? Ej prom!

Darbs ar augstu stresa līmeni nebūt nav labāk atalgots, liecina ASV veikts pētījums par stresu darbavietā. ASV personāla atlases uzņēmuma Career Cast pētījumā apskatītas 200 dažādas profesijas, to darba vide, konkurētspēja, risks un ar to saistītie faktori. Vismierīgākais darbs ir ārstniecības personām, juvelieriem un frizieriem, savukārt visaugstākais stresa līmenis ikdienā jāpārvar obligātā dienesta karavīriem, ugunsdzēsējiem un komerciālo pārvadājumu pilotiem. Dienas aptaujātie eksperti norāda - ja šāds pētījums tiktu veikts Latvijā, tad ekonomiskās un sociālās vides atšķirību dēļ rezultāti būtu citādi. Latvijā par nervus kutinošu ikdienu, visticamāk, uzskata tādu, kas saistīta ar veselības vai dzīvības risku, piemēram, ātrās reaģēšanas vienību darbiniekiem, policistiem un personām, kurām ikdienā jāstrādā ar daudziem cilvēkiem un negatīvu informāciju. Savukārt mierīgāks būtu tāds darbs, kur nav termiņu un darba ar cilvēkiem. Piemēram, apkopējam, dizainerim, fotogrāfam.

Strādā vairāk
Dižķibeles dēļ visi darbi Latvijā ir ar augstu stresa līmeni, pārliecināta CV-Online personāla atlases speciāliste Evita Lapiņa. Viņa skaidro, ka līdz ar krīzi pieauga darba apjoms uz vienu cilvēku, jo darba devējs ir tendēts uz rezultātu, samazinot savas izmaksas un resursus. Tāpēc viens darbinieks nereti veica triju cilvēku amata pienākumus, strādājot virsstundas, pārdegot. Ekonomiskajai situācijai stabilizējoties un mazinoties stresam sabiedrībā, darbinieks vairs negrib strādāt virsstundas un darīt vairāk, savukārt darba devējs nesaprot, ka virsstundu strādāšana būtu jānovērtē ar attiecīgu atalgojumu, skaidro E. Lapiņa. Pasaulē šis jautājums esot sakārtotāks, vadītāji domā par stresa plānošanu un pārvaldīšanu, pie mums valda uzskats - ja nevari strādāt vai tikt galā ar stresu, meklē citu darbu!
Stresu darbavietā ir grūti identificēt, norāda personāla atlases un personālvadības konsultāciju uzņēmuma Eiropersonāls vadītāja Arta Biruma. Tas, kas vienam ir stresa pilns darbs, otram tāds nav. «Nesen tika veikts pētījums augstākā līmeņa vadītāju vidū vecumā līdz 40 gadiem, kurā aplūkoja, kā stress ietekmē sirds un asinsvadu sistēmu. Jautāti, vai viņiem ar veselību viss kārtībā, 70% atbildēja, ka jā, bet, uzdodot papildjautājumus, izrādījās, ka sūdzību nav tikai 3% respondentu.» A. Biruma skaidro, ka darbinieki neapzinās trauksmes lielumu savā darbavietā un tās ietekmi uz veselību. Un, viņasprāt, ja to neapzinās darba vadītājs, tad viņš nedomās arī par saviem padotajiem. «Cilvēku resursu vadības līmenis Latvijā ir zems. Cilvēks ir fizisks darbaspēks, un maz tiek domāts par viņa labsajūtu. Tad, kad vadītāji sapratīs, ka vada zinošu darbinieku, bet ne fizisku, tad augs darba efektivitāte,» teic eksperte.

Izsalkums pēc cilvēciskā
Rēķinot algu, darba devējs nemaksā savam padotajam vairāk par stresa pilnu ikdienu. Tā vietā viņš piemeklē cilvēku, kam ir lielāka stresa izturība, norāda ekspertes. Lai atrastu šādu darbinieku, darba intervijās tiek radītas stresa situācijas. Tās parāda, vai intervējamais māk tikt galā ar sarežģītām un nervus kutinošām situācijām vai ne. Ir darba devēji, kas saviem darbiniekiem vada apmācības, kurās stāsta, kā tikt galā ar stresa situācijām, bet šādu piemēru neesot daudz. Ekspertes stāsta, ka ne vienmēr lielāks atalgojums par trauksmainu darbu ir tas, ko darbiniekam vajag. Ir jāremdina izsalkums pēc cilvēciskuma - pozitīva attieksme, laba saskarsme, mazi bonusi no darba devēja puses, piemēram, dāvanu karte vai iespēja ar kolēģiem kopā atpūsties sekmē pozitīvu gaisotni darba vidē. Ir uzņēmumi, kur darba devējs veido komandu tā, ka darbinieki strādā visi par vienu, nevis katrs par sevi.

Profesijas ar augstāko stresa līmeni ASV
1. Obligātā dienesta karavīrs (gada vidējais atalgojums - USD 35 580)
2. Ugunsdzēsējs (USD 45 250)
3. Komerciālo lidmašīnu pilots (USD 103 210)
4. Armijas ģenerālis
(USD 196 300)
5. Policists (USD 53 540)
6. Pasākumu rīkotājs
(USD 45 260)
7. Sabiedrisko attiecību uzņēmuma vadītājs
(USD 91 810)
8. Korporācijas vadītājs
(USD 165 830)
9. Preses fotogrāfs
(USD 40 000)
10. Taksometra vadītājs
(USD 22 440)

Profesijas ar zemāko stresa līmeni ASV
1. Medicīnas datu lietvedis (USD 32 350)
2. Juvelieris (USD 35 170)
3. Frizieris (USD 22 760)
4. Šuvējs (USD 26 560)
5. Medicīnas laboratorijas darbinieks (USD 36 280)
6. Audiologopēds
(USD 66 660)
7. Ierīču montētājs
(USD 31 250)
8. Uztura speciālists
(USD 53 250)
9. Mēbeļu polsterētājs
(USD 29 960)
10. Elektroinženieris
(USD 56 040)

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Zirnis joko - 28.03.2024

Fitnesa aproces ir tas pats, kas tamagoči, tikai šajā gadījumā tas dumjais dzīvnieks, kuram tu mēģini neļaut nomirt, esi tu pats.

Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko