Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +8 °C
Apmācies
Trešdiena, 2. oktobris
Skaidris, Ilma

Novecošanu nevar apturēt, taču to var palēnināt

Ap 20 gadiem parādās pirmās novecošanās pazīmes. Cilvēks ir izaudzis, un ar viņu ļoti lēni sāk notikt pretējas pārmaiņas. Šo kārtību apturēt nevar, taču, ja uzlabosi dzīvesveida un ēšanas paradumus, novecošanās procesu palēnināsi. Sāc vingrot un pievērs uzmanību tam, ko ēd!

20-30 gadi

Kā mainās tavs ķermenis

Lielisks laiks! Svara kontrolēšana vēl nekad (diemžēl arī nekad vairs) nav bijusi tik viegla kā tagad. Ja vismaz trīs reizes nedēļā vingrosi, muskuļi būs elastīgi un āda tvirta. Tavi kauli ir stipri. Tomēr jau tagad centies ēst kalciju saturošus produktus. Tā pasargāsi sevi no osteoporozes riska vēlākajās desmitgadēs.

Apmāni pulksteni

1.Izvēlies ar dzelzi bagātus produktus. Tava vecuma grupas sievietēm dzelzs ir galvenā minerālviela, jo mēnešreižu laikā jūs zaudējat daudz asiņu. Tāpēc ēd liesu gaļu, pilngraudu produktus un zaļo lapu dārzeņus.

2. Sargi sevi no vēža. Eksperti uzskata, ka 70% audzēju ir saistīti ar nepareizu uzturu. Ik dienas apēd vismaz 500 g augļu un dārzeņu. Tā tu samazināsi gremošanas trakta, plaušu, urīnpūšļa un krūts vēža risku.

3. Seko līdzi zobu veselībai. Cukura un našķu vietā izvēlies augļu salātus, nevis kūkas un cepumus.

30-40 gadi

Kā mainās tavs ķermenis

Ja ēdīsi un kustēsies kā agrāk, tev sāks veidoties liekais svars. Līdz 35 gadiem tavi muskuļi vēl ir tik pat stipri un elastīgi kā agrāk. Taču vēlāk muskuļu saistaudi sāk nemanāmi sarukt. Kaulu blīvums ideālu sasniedz 30 gados, pēc tam sāk mazināties.

Apmāni pulksteni

1. Ēd treknās zivis - skumbrijas, sardīnes, siļķes, lasi. Tā tu uzņemsi Omega 3 tauksskābes, kas pasargā no asins trombu veidošanās un samazina sirds slimību risku.

2. Izvēlies liesus piena produktus. Tajos esošais kalcijs ir ļoti svarīgs kaulu stiprumam un vēlāk palīdzēs izvairīties no osteoporozes.

3. Ēd lai uzveiktu stresu. Ilgstošs sasprindzinājums novājina imūnsistēmu, kas izraisa infekcijas. Izvēlies ēdienus, kas dod enerģiju, piemēram, pastu. Izvēlies pilngraudu ēdienus un jūras produktus, kuros ir daudz cinka.

40-50 gadi

Kā mainās tavs ķermenis

Turpmāk tava muskuļu masa un elastīgums jūtami mazināsies. Sākoties menopauzei, pieaugs sirds slimību risks. Āda kļūs plānāka, vairāk veidosies grumbas. Tuvojoties menopauzei, kritīsies sievišķā hormona estrogēna līmenis. Tas var radīt grūti kontrolējamas svara svārstības.

Apmāni pulksteni

1. Pārtrauc smēķēt, samazini alkohola patēriņu. Vēl vairāk nekā agrāk palielini augļu un dārzeņu daudzumu uzturā. Šāds dzīvesstils patiks tavai sirdij, jo tas pasargās artērijas no "aizķepšanas".

2.Menopauzes simptomus (karstuma viļņus, garastāvokļa svārstības) var atvieglot ar pareiziem ēdieniem. Iekļauj savā ēdienkartē sojas produktus, lēcas un lucernas asnus.

3. Dienu sāc ar pilngraudu brokastīm. Iekļauj ēdienkartē brūnos rīsus, miežus, pilngraudu maizi. Šie produkti satur E vitamīnu, antioksidantus, kas palīdz cīnīties ar novecošanos, kā arī uzlabo zarnu darbību.

Virs 50

Kā mainās tavs ķermenis

Muskuļu masa samazinās arvien straujāk. Vienīgais veids, kā tu vari pretoties, ir vingrot. Pēc menopauzes estrogēnu līmenis samazinās par 75%. Pieaug liekais svars. Šis proces palēnināsies, kad tev pienāks 60 gadu.

Apmāni pulksteni

1.Šajā vecumā svars pieaug hormonu svārstību dēļ. Var palielināties arī holesterīna līmenis un līdz ar to sirds slimību risks. Tādēļ samazini piesātināto tauku daudzumu uzturā. Tos satur trekna gaļa, siers, desas. Izvēlies olīveļļu, riekstus, avokado un treknās zivis.

2. Vitamīni un minerālvielas tev vajadzīgas daudz vairāk nekā iepriekš. Īpaši svarīgs ir kalcijs (kauliem) un cinks (ādai). Ēd zaļos dārzeņus, valriekstus un piena produktus.

3. Palīdzi savām smadzenēm. Ēd produktus, kas bagāti ar B vitamīnu. Atmiņu uzlabo mellenes, spināti un kāposti.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Zirnis joko - 2.10.2024.

Cilvēks izskatās patiešām slikti, ja nāve, atnākusi pēc viņa un viņu ieraudzījusi, steidzīgi metas pļaut zāli.

Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko