Ņujorkas Veselības departaments pirmdien paziņoja par mērķi piecu gadu laikā samazināt sāls patēriņu par 25%, kas varētu novērst daudzu cilvēku priekšlaicīgu nāvi un ierobežot šīs piedevas izmantošanu visā valstī.
Sāls amerikāņu uzturā divas reizes pārsniedz dienā ieteicamo daudzumu, "izraisot augstu asinsspiedienu un pakļaujot miljoniem cilvēku" dažādām sirds slimībām, norādīja departaments.
Ik gadu sirdslēkmes un insults ASV prasa vairāk nekā 800 000, bet Ņujorkā 23 000 cilvēku dzīvības.
"Patērētāji vienmēr var pievienot sāli, taču to izņemt no ēdiena nav iespējams," uzsver Ņujorkas veselības komisārs Tomass Fārlijs. "Ja mēs varēsim samazināt nātrija daudzumu restorānos un veikalos piedāvātajā pārtikā, mēs patērētājiem sniegsim plašākas iespējas noteikt sāls daudzumu uzturā un samazināt sirds slimību risku."
Ņujorkas iecerei jau atsaukušās vairākas organizācijas un citas pilsētas.
Ar līdzīgas kampaņas palīdzību Lielbritānijā sāls daudzums dažos pārtikas produktos samazināts par 40%, uzsver departaments.