***
Avotu krešu krēmzupa
VAJADZĒS (4 porcijām):
1 ēd. k. sviesta, 1 mazu sīpolu (kubiņos sagrieztu),
110 g avotu krešu, 2 svaigus kartupeļus, 150 ml dārzeņu buljona, 55 ml saldā krējuma, 2 ēd. k. sakapātu piparmētru, 4 ēd. k. skāba krējuma, 50 g grauzdiņu
Katlā izkausē sviestu, pievieno kubiņos sagrieztu sīpolu un kartupeļus un sautē, kamēr virums mīksts. Pievieno avotu kresi, kad tā apvītināta, pielej buljonu. Zupu maigi vāra 4 min, pēc tam to sablenderē. Visbeidzot pievieno saldo krējumu un maigi vāra vēl 2 min. Zupu pasniedz ar skābu krējumu un grauzdiņiem.
***
Meža ogu deserts
VAJADZĒS (8 porcijām):
250 g smilšu mīklas pamatnes
150 ml ūdens
300 g cukura
300 g saldā krējuma (35%)
4 olas
naža galu dabiskā vaniļas cukura
150 g marcipāna
200 g saldētu ogu maisījuma
8 g kartupeļu cietes
Ūdeni uzvāra kopā ar cukuru. Olas, saldo krējumu un vanilīnu samaisa un pievieno sīrupam.
Uz smilšu mīklas pamatnes uzber atlaidinātas un sasmalcinātas ogas, pārkaisa ar kartupeļu cieti, pāri uzber sarīvētu marcipānu.
Pusi no sagatavotā šķidruma pārlej ogām un marcipānam, visu liek līdz 180 grādiem sakarsētā cepeškrāsnī un cep 20 minūtes. Izņem, pārlej pāri atlikušo šķidrumu un atkārtoti cep, kamēr gatavs.
Gatavo desertu sagriež porciju gabalos un pasniedz ar svaigām ogām, var dekorēt ar kādu mājās saglabājušos ievārījumu.
***
Cepta mencas fileja ar balto pupiņu biezeni un sparģeļu mērci
VAJADZĒS (4 porcijām):
4 gab. (150 g x 4) mencas filejas
300 g novārītu balto pupiņu
20 gab. sparģeļu
4 ēd. k. svaigu garšaugu
8 ēd. k. olīveļļas
sāli, piparus pēc garšas
avotu kresi dekoram
Mencas filejas gabaliņus uz pannas apcep no abām pusēm.
Sablenderē un uzsilda baltās pupiņas.
Mērcei: sparģeļus sagriež mazās ripiņās, pievieno sakapātus garšaugus un olīveļļu, visu uzsilda. Pēc garšas pievieno sāli un piparus.
Uz šķīvja liek pupiņu biezeni, tam virsū kārto mencas gabaliņus un visu pārlej ar gatavo mērci. Ēdienu dekorē ar svaigu avotu kresi.